Ik kap met het kopen van kleding van Fast Fashion merken zoals: Zara, H&M, Primark en vele anderen. De kledingindustrie is één van de meest vervuilende industrieën en heeft een giga nadelige impact op het milieu, planeet en de mens. Ik kan en wil hier niet langer aan bijdragen. 

Mijn transformatie naar een meer duurzame kledingkast leg ik vast op Another Green Story. Leuk als je mij ook daar wilt volgen.

In deze podcast hoor je mij vertellen over wat voor mij de doorslaggevende factor is geweest en hoe ik dit toepas in mijn dagelijkse leven. Ook hier je mij vertellen dat ik besloten heb om in 2023 niets nieuws meer te kopen en hoe ik dit aanpak.

Luister mijn podcast over stoppen met Fast Fashion

Abonneer je ook op mijn podcast via iTunesSpotify of Google!

Schokkende feiten over de kledingindustrie/ fast fashion

Ik was G-E-S-C-H-O-K-T toen ik de feiten onder elkaar zag staan. Sommige dingen wist ik eigenlijk al wel, maar niet dat het zo erg was. Yes, ik heb behoorlijke oogkleppen op gehad. 

Uiteraard ook iets waar bewust niet al teveel aandacht aan wordt besteed – aangezien dat ervoor zou zorgen dat we drastisch minder zouden gaan kopen.

Komen de feiten:

1. CO2 uitstoot

Voor een groot deel is de kledingindustrie, verantwoordelijk voor de wereldwijde CO2 uitstoot. Waarbij veel gebruik wordt gemaakt van vervuilende energiebronnen zoals aardolie en steenkool.

2. Waterverbruik

Voor het laten groeien van de grondstoffen wordt heel veel water gebruikt. Met name katoen is een grootverbruiker. Persoonlijk stond ik hier eigenlijk nooit bij stil. Volgens schattingen is voor één katoenen shirt 2.700 liter water nodig. Reken maar uit, hoeveel je dus bespaart als je minder kleding koopt.

3. Chemische vervuiling

In het productieproces wordt veelal gebruik gemaakt van pesticiden om ervoor te zorgen dat de gewassen niet aangetast worden door ongewenste bezoekers zoals luizen en ander ongedierte. Daarnaast worden er veel chemicaliën gebruikt voor het verven van de stoffen. Beide zijn natuurlijk niet enkel slecht voor het milieu, maar ook voor de arbeiders die hiermee in aanraking komen.

4. Arbeidsomstandigheden

Moderne slavernij, ik heb er geen andere woorden meer voor. Als we even logisch nadenken, begrijpen we best wel dat een shirt dat 1 euro kost of een paar euro eigenlijk helemaal niet kan. Iemand anders betaald daar de prijs voor. In dit geval zijn het de mensen die betrokken zijn bij de productie in de zogenoemde lage lonen landen. Ze hebben geen rechten, krijgen ontzettend slecht betaald, maken lange werkdagen en er is een drastisch gebrek aan veiligheidsmaatregelen. Allemaal zodat wij lekker goedkoop kunnen shoppen.

5. Afval

15% van de kleding die wordt geproduceerd wordt niet verkocht. Die eindigen rechtstreeks als afval, dit leidt natuurlijk tot gigantische vervuiling en verlies van grondstoffen. Als je hier dan ook nog het afval van kleding die verkocht wordt bij op telt, omdat we liever iets nieuws kopen dan dat we iets voor een 3e of 4e keer dragen, dan wordt de afvalhoop alleen maar groter en groter.

Het kan ook anders

7 Duurzame alternatieven voor Fast Fashion

Ja maar, veel Fast Fashion merken hebben nu toch ook een conscious label? Ja dat klopt, maar als je een beetje hierin duikt zal je merken dat veel neer komt op Greenwashing. Ik begrijp dat je de kledingindustrie niet van de ene op de andere dag kunt veranderen, maar gelukkig zijn er veel betere en meer duurzame alternatieven waardoor je Fast Fashion gemakkelijk links kan laten liggen.

1. Koop je kleding tweedehands

Tegenwoordig zijn er zoveel tweedehands- en vintage winkels en zelfs online alternatieven zoals Vinted en Marktplaats, waar je tweedehands kleding kunt kopen.

2. Ruil je kleding

Organiseer een swap date met vriendinnen of kijk of er in jouw buurt swap events worden georganiseerd of organiseer er zelf een. Op deze manier kan je jouw kledingstukken die je niet meer wilt dragen ruilen tegen die van iemand anders. Zo heb je toch een nieuw kledingstuk (hello dopamine) zonder dat je het milieu belast.

3. Kledingbibliotheken

Steeds meer ondernemers starten een kledingbibliotheek, hier kan je tegen bijvoorbeeld een bedrag per maand, iedere maand nieuwe kledingstukken huren. Echt een super initiatief vind ik, waarmee je meerdere vliegen in één klap slaat. Zo kan je namelijk makkelijk je eigen kledingkast een ‘tijdelijke’ update geven met nieuwe items, zonder dat je weer met een nieuw geproduceerd en duur item zit opgescheept. Het is in veel gevallen ook een veel voordelige optie.

4. Shop lokaal

Let op waar jij je kleding koopt en waar het geproduceerd wordt. Zelf ben ik nu op Fuerteventura waar ze super leuke shops hebben met name in Lajares en El Cotillo. Veel van de producten die ze verkopen worden hier geproduceerd. Hiermee stimuleer je niet alleen de economie hier, maar ook dat er geen kleding ingekocht wordt uit lage lonen landen waar o.a. ook weer veel vliegverkeer voor nodig is e.d.

5. Kleding gemaakt met duurzame productieprocessen

Dit vergt wat meer onderzoek en daar kan het kledinglabel je al een heel eind mee op weg helpen. Door na te gaan waar het van is gemaakt, hoe het is geproduceerd en waar het is geproduceerd. Patagonia is hierin echt een voorloper, zij laten precies zijn wat de footprint is van een specifiek kledingstuk en zijn heel open en transparant hierin. 

6. Upcycling en hergebruiken van kleding

Bestaande kleding die wordt verwerkt tot nieuwe kleding. Van een blouse wordt bijvoorbeeld een top gemaakt en vice versa. Dit is een hele duurzame manier om je kleding een tweede leven te gunnen. Als je hierop gaat zoeken in Pinterest: Upcycling kom je genoeg inspiratie tegen.

7. Kleding gemaakt van gerecyclede materialen

Kleding gemaakt van gerecyclede materialen, zoals plastic flessen die opnieuw worden verwerkt tot een trui of jas e.d. Steeds meer merken zetten hierop in. Zoals (alweer) Patagonia, maar ook MUD Jeans. Je kunt dan je oude kleding inleveren zodat zij dat weer opnieuw kunnen gebruiken en verwerken tot een nieuw item.

Wil jij ook méér impact maken ook zakelijk?

Waarom ik deel over mijn persoonlijke keuze om te stoppen met Fast Fashion en de transitie te maken naar een meer duurzame kledingkast? Dat is omdat ik hiermee op mijn manier het verschil wil maken. Ik wil laten zien dat je juist als consument ook een stem hebt en het verschil kunt maken. Ook wil ik laten zien dat je als ondernemer je steentje hieraan kunt bijdragen. Op Another Green Story deel ik niet voor niets verhalen van ondernemers die het verschil maken, ieder op hun eigen manier. 

Daarnaast merk ik dat ik steeds meer ondernemers aantrek, die hetzelfde willen als ik. Meer impact maken, die graag het verschil willen maken. Niet enkel privé, maar juist ook in hun business en ik vind het super dat ik daar met behulp van mijn coaching mijn steentje aan mag bijdragen.

Ben jij een ondernemer die het verschil (wilt) maken?

Dan lijkt het mij super om eens nader kennis te maken, boek een gratis Explore call met mij in. Zodat we samen kunnen kijken of wij elkaar hierin kunnen ondersteunen.