Het is een vraag die ik ontzettend vaak krijg: ‘Wat is nou de belangrijkste investering voor ondernemers?’ Het leek me dan ook leuk om in deze blog het antwoord te delen. Nu is het lastig om dit te generaliseren. Daarom ga ik ga mijn eigen ervaring delen en vertel ik je welke investeringen hebben bijgedragen aan het succes van mijn bedrijf.

Video: ‘Investeren als ondernemer: dit zijn de allerbelangrijkste’


Ps. Altijd op de hoogte zijn van een nieuwe video? Abonneer je hier. Merci!

Als ik wil gaan investeren, weeg ik aan de hand van twee factoren af of ik dit daadwerkelijk ga doen. De investering moet ofwel omzet- en winst verhogend zijn of ervoor zorgen dat ik meer plezier en voldoening uit mijn werk haal. Het is natuurlijk nog mooier als dit allebei lukt. Als ik hiernaar kijk, zijn er grofweg drie investeringen geweest die mij en mijn onderneming verder hebben gebracht en waar zowel ik als mijn klanten blijer van zijn geworden. Ik zet ze graag even voor je op een rijtje.

De Mastermind Academy – Michael Pilarczyk

Toen ik begon met ondernemen, had ik allemaal stemmetjes in mijn hoofd. ‘Kan ik dit wel?’, ‘Wie zit er op mij te wachten?’ en ‘Ben ik wel goed genoeg?’ waren enkele vragen die ik mezelf vaker dan me lief was stelde. Om hiervan af te komen, volgde ik trainingen bij de Mastermind Academy van Michael Pilarczyk en Cindy Koeman. Dit betekende echt een kickstart van mijn onderneming. Ik leerde hier weliswaar niet hoe ik moest ondernemen, maar wel hoe ik ervoor kon zorgen dat ik me niet liet tegenhouden door angst. Controle over je mindset is een hele belangrijke voorwaarde voor het bereiken van je doelen. Ook leerde ik gebruik te maken van een 12-stappen strategie waarmee ik mijn bedrijf realiteit heb laten worden. Daardoor durfde ik buiten mijn comfortzone te treden en kon ik mezelf op de juiste manier profileren.

Business Coaching

Ik heb het hier al vaker benoemd, maar mijn onderneming liep zó goed dat ik op een gegeven moment werd ingehaald door mijn eigen succes. Daardoor was ik op een gegeven moment alleen nog maar aan het werk.
Ik hou van verandering en wil niet te lang dezelfde dingen doen, maar ik had helemaal geen tijd om deze nieuwe dingen uit te werken. Hierdoor raakte ik ondanks dat ik omkwam in het werk verveeld van mijn werkzaamheden. Toen ik opmerkte dat mijn bedrijf goed ging, maar mijn motivatie en energie steeds minder werden, ben ik gaan samenwerken met een coach. Samen legden we de vinger op de zere plek en hebben we twee dingen gedaan. We namen onder de loep welke richting ik op wilde en hoe ik mezelf uit het proces kon halen, zodat ik tijd kreeg om nieuwe dingen te ontwikkelen. Dit business coaching traject heb ik een half jaar gevolgd.

Schaamteloos delegeren – Taco Oosterkamp

Na mijn coachingstraject wist ik wat me te doen stond, maar ik bleef het moeilijk vinden om dingen los te laten, uit te besteden en over te dragen. Mijn onderneming voelde immers als mijn kindje, maar dit betekende wel dat ik mezelf beperkte in mijn groei. Daarom heb ik wederom geïnvesteerd in coaching & training. Dit keer door Taco Oosterkamp, onder andere bekend van het boek ‘Schaamteloos delegeren’. Dat was natuurlijk helemaal wat ik wilde. Ik volg zijn programma en groepscoaching. Hier leerde ik hoe pas echt hoe ik zaken op een goede manier kan uitbesteden en hoe ik mijzelf echt vrij kon maken. De tijd die ik hiermee bespaar, besteed ik nu aan zaken die ik leuk vind en waar ik energie van krijg.

Facebook Adverteren – van €0 naar €100.000 binnen 1 jaar

Daarnaast heeft nog één ding ontzettend veel bijgedragen aan de groei van mijn onderneming: Facebook advertenties. Veel bedrijven zetten dit in om meer bereik te krijgen, maar dat is in mijn ogen niet de juiste strategie. Mijn advies? Zet advertenties in om dichter bij jouw ideale klant te komen en je zult zien dat je gaat groeien. Ik heb dit zelf consequent vanaf het eerste moment ingezet en dit heeft voor een jumpstart en verdere doorgroei van mijn bedrijf gezorgd. Eerder heb ik hierover al een blog geschreven, waarin ik uitleg dat ik m.b.v. Facebook advertenties al binnen het eerste jaar een omzet van €100.000 behaalde.

Dit zijn voor mij de vier belangrijkste investeringen die ik gedaan heb in mezelf en mijn bedrijf.

WIL JIJ JEZELF EN JOUW ONDERNEMING OOK VERDER BRENGEN?

Wil jij groeien van uurtje-factuurtje naar een schaalbare business op jouw voorwaarden? Ik help hier dagelijks ondernemers mee, met mijn unieke coachingstraject. Nieuwsgierig neem snel een kijkje op deze pagina.