Uhu… minder werken en meer resultaat, hoe dan?! Denk je misschien zodra je deze titel leest. Zeker wanneer je van mening bent dat als je maar hard genoeg werkt, succes je vanzelf volgt. Het ligt niet aan jou, mocht je dit zo denken en je bent ook heus niet de enige. Ik kan me dan ook goed inbeelden dat je enigzins argwanend dit zit te lezen. 

Hard werken, productief zijn dat is immers hoe we in onze opvoeding, school systeem en cultuur voor een groot gedeelte worden geconditioneerd. Immers als je maar druk bent, hard werkt, dan zal het wel goed gaan met jou en je bedrijf. Toch is niets minder waar. Onlangs ondervond ik dit advies zelf weer aan den lijve. Deze reminder kwam deze keer uit onverwachte hoek en locatie, namelijk uit de gym. Ik nam er een podcast over op, die je hieronder kan luisteren en/ of lezen, net wat jouw voorkeur heeft.

Abonneer je ook op mijn podcast via iTunes & Spotify!

De reminder uit onverwachte hoek

Afgelopen week stapte ik de gym binnen van ons appartementen complex. Bij binnenkomst is er ook een man aan het sporten. Hij staat voor de spiegel zijn oefeningen te doen. Aangezien hij voor de spiegel staat, denk ik bij mezelf, dikke prima ga ik lekker bij de airco staan (wel zo fijn aangezien het 25 graden is hier in Mexico) . Na ongeveer 25 min stapt de man op mij af. Hij vraagt of ik Engels spreek? Ja, antwoord ik. Vervolgens stelt hij de vraag: Of ik het erg vind dat hij wat advies aan mij geeft? Tuurlijk vind ik dat oké, antwoord ik.  Tegelijkertijd dacht ik wel, nu komt… en ik merk dat ik mijn adem inhoudt.

Saboteer jij je eigen succes, ook?

Ik weet namelijk dat ik mezelf tijdens het sporten saboteer, dat gaat vrijwel ongemerkt. Dit is ook de voornaamste reden dat ik Nederland met een personal trainer, train. Dus als deze man, tips voor mij heeft. Graag! *hapt ondertussen naar adem*

Hij geeft aan dat ik bij ALLE oefeningen die ik doe, nog meer mag letten op mijn houding en met name op de positie van mijn hoofd. Zoals ik mijn hoofd nu hou, verkramp ik de spieren in mijn nek. Waardoor al het ‘harde’ trainen wat ik hier doe een averechts effect kan hebben.

Waarop ik dacht: Huh? Naar mijn weten let ik daar al heel erg op. 

Mijn houding is namelijk één van de hoofdreden waarom ik train. Het werken achter de laptop, zorgt er namelijk voor dat ik steeds meer de houding aanneem van een schildpad.Na het werken, heb ik last van van mijn schouders en nek en ik merk dat ik steeds meer voorover ga lopen. Door te trainen wil ik mijn houding verbeteren, mijn spieren versterken en het geeft mij  ook energie.

De beste man legt ook uit, dat ik beter voor de spiegel kan plaatsnemen. Op deze manier kan ik zien wat ik aan het doen ben en mezelf aan de hand daarvan corrigeren. Zeker wanneer er geen trainer in de buurt is.

Hij laat mij ook zien, wat hij nu bij mij ziet , wat ik doe en doet dit voor. Ik schrik ervan, ik dacht namelijk dat ik héél erg goed bezig was. 

Ik krijg nog handige tips en oefeningen en dan de belangrijkste les die hij mij die dag leert: 

Het gaat er niet om, hoe hard je traint, het gaat erom dat je de juiste dingen doet.

BAM! 

Tegelijkertijd opmerkelijk, want dit is iets wat ik wekelijks bespreek met mijn coaching klanten. Deze zin kan je namelijk 1 op 1 doorvertalen naar je business.

Het gaat er niet om hoe hard je werkt, het gaat erom dat je aan de juiste dingen werkt

Ik zie namelijk ondernemers die 40+ uur per week werken, omdat ze van mening zijn dat als ze maar HARD genoeg werken, het succes zich vanzelf volgt. Je zal mij niet horen zeggen dat de klanten vanzelf komen, wanneer jij zelf geen actie onderneemt. Maar er is een verschil in WAT je doet en op WELKE manier en HOEVEEL uur je dit kost.

Hard werken en uren maken is voor ondernemers niets nieuws. Het werk houdt immers nooit op. Er is altijd wel iets te verzinnen. Daarnaast hoor ik vaak terug van ondernemers, maar ik vind het werken voor mijn eigen bedrijf zo leuk, het voelt niet als werk. Precies, het voelt niet als werk. Maar daar zit nu juist wel het gevaar. 

Beperkte overtuiging: succes verdien je enkel door hard te werken

Ondernemen en succesvol zijn in welke vorm dan ook, gaat niet om het aantal uur dat je werkt. Bij mij zat hier tot een aantal jaar geleden een behoorlijk harde overtuiging op. Ik vond dat als ik minder uren werkte dan dat ik normaliter in loondienst deed, dat ik het succes van mijn bedrijf niet verdiende. Mijn maandsalaris verdiende ik in een week en bij een lancering draaide ik mijn jaarsalaris in 1 dag. Toen ik aan de slag ging met automatiseren in mijn bedrijf, kwam het helemaal met bakken binnen. Ondanks dat ik makkelijk geld verdiende, ging ik niet minder werken. Ik ging juist méér uren werken. Naar mijn inzicht moest er namelijk wel wat tegenover staan.

Hard werken staat je effectiviteit en succes in de weg

Hard werken en veel uren maken staat je effectiviteit en succes van je bedrijf in de weg. Ik durf zelfs te beweren van héél veel ondernemers die nu 60+ uur werkweken maken, dat ze hun omzet en winst ‘eenvoudig’ kunnen verdubbelen wanneer ze minder uren gaan werken (lees wel even verder, wat ik hier precies mee bedoel). Als ondernemer moet je namelijk niet aan het werk zijn in je bedrijf, maar werken aan je bedrijf.

Om te kunnen werken aan je bedrijf heb je rust en energie nodig. Ook al ‘denk’ je wellicht dat je ‘energie’ krijgt van je bedrijf en het werk dat je ervoor verricht, je teert in op je energiereserves. Met als gevolg dat je langer doet over bepaalde taken en dat je geen helderheid meer hebt voor de helicopter view binnen je bedrijf. Juist die helicopter view heb je nodig wanneer je wilt doorgroeien en opschalen met je bedrijf.

Opschalen en doorgroeien met je bedrijf

Veel van mijn huidige coaching klanten, kloppen bij mij aan omdat ze een succesvol bedrijf hebben, maar geen vrije tijd. Ze willen dat het bedrijf, nu eindelijk ook eens voor hen gaat werken. De opstart van hun bedrijf ging als een speer, ze hebben daar veel tijd en energie in gestoken. Het succes leverde adrenaline op, maar ook een overvolle agenda. Het succes smaakt naar meer en ze hebben de wens om door te groeien en op te schalen. Enkel één ding ontbreekt het hen: ze hebben er geen tijd voor.

Je kunt je voorstellen dat je hiermee in een vicieuze cirkel beland. 

Het is dan ook niet gek, dat juist veel ondernemers op het moment dat ze kunnen gaan groeien of opschalen juist de handdoek in de ring gooien.

Bereik meer resultaat met minder werken

Zelf ben ik van mening dat het je bedrijf ten goede komt, wanneer je minder gaat werken. Je kunt minder werken, wanneer jij de rol van Ondernemer oppakt en de rol van Expert naast je neer gaat leggen. Een eerste stap hierbij is altijd om eerst inzicht te verkrijgen.

Inzicht in waar je tijd nu naar toegaat. Al mijn coachees (en jij dus nu ook) krijgen van mij de opdracht om voor een periode van minimaal 2 weken hun tijd te tracken via een tool zoals Toggl. Hiermee krijgen we inzichtelijk in welke taken ze precies doen. 

Voordat je nu gelijk je hakken in het zand zet en een opmerking maakt: ja maar, dat is onmogelijk, ik doe zo veel. Juist dat argument wat je nu aandraagt is dat jij er 300% baat bij hebt om je tijd juist inzichtelijk te maken. Dus waar wacht je nog op, dit is het moment!

Doorbreek de vicieuze cirkel van hard werken

Na die twee weken heb je inzichtelijk waar je tijd naar toe gaat. Bij analyse van dit overzicht kan je vervolgens bij iedere taak die je hebt uitgevoerd de volgende vragen stellen:

  1. Verdeel alle taken in 2 categorieën; werken aan je bedrijf of werken in je bedrijf
  2. Bij alle taken die je hebt onderverdeeld in werken IN je bedrijf, stel jezelf de vraag of je deze taak kan elimineren, automatiseren of delegeren.

Door deze acties uit te voeren heb je niet alleen inzicht verkregen, je hebt ook jezelf meer tijd bezorgd. Tijd die jij weer kunt inzetten om te werken aan je bedrijf en/of oplaad momenten.

Wat als je hier hulp bij nodig hebt?

Uiteraard is dit onderdeel slechts 1 van de vele stappen die ik samen met mijn coachees onderneem om ervoor te zorgen dat zij zelf een stapje terug kunnen doen en ondertussen de business gewoon door draait. Sterker nog veel van mijn klanten laten ondanks dat ze minder zijn gaan werken zelfs een verdubbeling van hun omzet en winst zien. 


Ondanks dat veel mensen, alles wat ik hierboven beschrijf prima snappen, blijven ze tegen hun beperkte overtuiging aanlopen. Daarom vind ik het zo mooi dat ik in mijn coachingstrajecten ook hypnose integreer. Hypnose is een snelle manier om dit soort overtuigingen te doorbreken. 


Ben je benieuwd naar mijn coachingstraject? Klik dan hier en lees hoe jij in aanmerking kunt komen om door mij gecoacht te worden.