Als ondernemer vind ik het heel fijn om inspiratie op te doen in boeken. Natuurlijk hoor ik veel om me heen en zie ik veel gebeuren op internet, maar soms vind ik het nét even lekker om er een boek bij te pakken. Ook voor (startende) ondernemers zijn er legio boeken beschikbaar. You name it en er is wel een boek over geschreven. Toch zijn er wat boeken die er wat mij betreft met kop en schouders bovenuit steken en die ik elke ondernemer kan aanbevelen. Niet per se vakinhoudelijk, maar wel heel inspirerend. Benieuwd over welke boeken voor ondernemers ik het heb? Lees dan snel verder!

Mijn top 5 boeken voor (startende) ondernemers

 

#1. Profit first | Femke Hogema & Mike Michalowicz

Say what, dacht ik toen ik de titel van dit boek las! Want Profit first, staat nogal haaks op hoe ik het tot nu toe altijd heb gedaan en anders dan ik ben geleerd. Waar boekhouders roepen Omzet – Kosten = Winst, luidt de vernieuwde formule Omzet – Winst = Kosten. En die klinkt mij als ondernemer een stuk prettiger in de oren. Winst wil ik pakken, want anders was ik wel voor een baas blijven werken. Maar dan moet je dus wel winst kunnen pakken. Met Profit first leer je om niet al je geld op een grote hoop te gooien en vervolgens maar te duimen dat er aan het einde van de maand nog iets voor jou als ondernemer overblijft. Nee, je verdeelt alles netjes over verschillende rekeningen en pakt eerst je winst en salaris, vervolgens komt de Belasting en als laatste zijn de kosten aan de beurt. Op deze manier ben je genoodzaakt om je bedrijf op een efficiënte manier te leiden en heb je gelijk inzichtelijk of je de kosten wel kunt veroorloven. Niet genoeg geld op je kostenrekening? Jammer joh, maar dan zul je toch zelf aan de bak moeten of nog een maandje moeten wachten met specifieke uitgaven. Volgens recensies is ‘Profit first’ een must voor iedere ondernemer en dat kan ik als ondernemer én zuunig Zeeuws Meisje alleen maar beamen.
Profit first | Femke Hogema & Mike Michalowicz

#2. Getting things done | David Allen

Uitstellen, uitstellen en dan op het allerlaatste moment volledig in de stress schieten omdat je bang bent dat je het niet op tijd af krijgt. Dat is echt 100% Birgit en volgens mij ondernemers eigen. Je begrijpt ‘Getting things done’ van David Allen vind ik dan ook een absolute must-read. Als ondernemer heb je het waarschijnlijk druk genoeg en kan het soms best een uitdaging zijn om productief te werk te gaan. We krijgen immers dagelijks te maken met zoveel informatie, hoe kun je hier dan het belangrijkste uitfilteren en hoe leg je de focus op wat écht relevant voor jou en je bedrijf is? Sinds ik dit boek heb gelezen, heb ik meer rust in mijn hoofd. Niet alleen werk-gerelateerd, maar zeker ook privé. Alles wat belangrijk is, krijgt aandacht. Kan iets wachten? Dan schuif ik het zonder schuldgevoel even voor me uit. En ja, zo houd ik echt tijd over en omdat ik overzicht heb, heb ik minder snel last van stress. Fijn, toch?
Getting things done | David Allen

#3. Personal branding voor zzp’ers | Tom Scholte

Werk je als zzp’er? Dan heb je misschien weleens met onzekerheid te maken. Want hoe onderscheid je jezelf ten opzichte van anderen en hoe haal je jouw volgende opdracht binnen? Hoe versterk je jezelf als ‘merk’ en hoe verhoog je je toegevoegde waarde voor jouw opdrachtgevers? Het fijne aan dit boek is dat het gemakkelijk geschreven is en dat het je écht aan het denken zet. Ik vond zelf de oefeningen die ik in het boek moest doen heel waardevol. Deze oefeningen dwongen me letterlijk om focus aan te brengen. Ik vind heel veel dingen leuk, maar waar ben ik heel goed in? En waar krijg ik de meeste energie van? Ik heb voor mijzelf bepaald welke opdrachten ik graag wil doen en ik kan potentiele opdrachtgevers nu gemakkelijker overtuigen van mijn toegevoegde waarde.
Personal branding voor zzp’ers | Tom Scholte

#4. Maak ze gek! | Aartjan van Erkel

De titel alleen al, daar wil je toch meer over weten? En dat is ook precies waar dit boek over gaat. Want hoe zorg jij er als ondernemer voor dat jouw online marketing zorgt voor meer klanten? Iedereen weet dat we steeds meer via internet kopen, maar hoe kun jij als ondernemer hier met behulp van online marketing een graantje van meepikken? Online copywriter Aartjan van Erkel geeft je in dit boek praktische tips om jezelf te onderscheiden en vertelt je wat je kunt doen om meer omzet te behalen. Het boek heeft mij echt geholpen en ik raad het regelmatig aan anderen aan. En ja, daarom mag dit boek ook zeker niet in dit lijstje ontbreken.
Maak ze gek! | Aartjan van Erkel

#5. Babe, you got this | Emilie Sobels & Martje Haverkamp

Misschien hebben jullie wel gezien dat ik af en toe een training geef bij de co-working space Hashtag Workmode? Girlbosses Emilie (oprichter van Hashtag Workmode) en Martje hebben onlangs het boek ‘Babe, you got this’ uitgebracht. En niet zonder succes, want het boek is inmiddels aanbeland tussen de bestsellers van dit moment. Voor dit boek hebben Emilie en Martje maar liefst 23 inspirerende vrouwen (ondernemers én carrièretijgers) om advies gevraagd. Hoe hebben zij hun doelen bereikt? Van welke fouten hebben ze geleerd, hoe verkopen ze zichzelf aan anderen en hoe houden zij de balans tussen werk en privé? Dit boek heeft mij laten zien dat ook andere vrouwen weleens te maken hebben met tegenslag en dat dat helemaal niet erg is. Sterker nog, in the end word je er vaak alleen maar sterker van. Na het lezen van dit boek durf ik meer kansen aan te grijpen en dat heeft tot nu toe voor nieuwe toffe ontmoetingen én een nieuwe opdracht gezorgd. Just saying!
Babe, you got this | Emilie Sobels & Martje Haverkamp

Nu terug naar jou. Welke boeken voor (startende) ondernemers beveel jij aan? Deel het in een reactie onder dit bericht, dankjewel!

Ps. Goed om te weten in deze blog zitten enkele affiliate links. Dat wil zeggen dat wanneer je iets besteld via deze link, ik een klein percentage van het verkoopbedrag krijg.

BewarenBewaren

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren