Een Facebook Live video starten, ik vond het best wel een ding. Sterker nog, ik vond het doodeng en het angstzweet brak me uit als ik er alleen al aan dacht. Want wie ben ik om met mijn gezicht op Facebook tips te delen met mijn volgers? Ik ben echter niet de enige die Facebook Live in het begin ‘eng’ vond. Goed nieuws, want met mijn tips stap jij, net als ik, de bekende drempel over en zul je zien dat een Facebook Live video je juist heel veel kan opleveren.

Waarom starten met Facebook Live?

Back to the beginning, want laat ik eerst even stil staan bij het feit waarom Facebook Live interessant kan zijn voor jouw bedrijf. Als je op je zakelijke pagina een bericht plaatst, ziet slechts een klein percentage van jouw volgers dit bericht ook daadwerkelijk. Dit heeft te maken met het algoritme van Facebook. Je kunt echter invloed uitoefenen op dit algoritme door te kiezen voor een bepaald soort bericht. Facebook is dol op video’s en nog gekker op Facebook Live video’s. Plaats je deze op je tijdlijn? Good for you, want deze video wordt meteen aan meer volgers getoond. Gevolg: meer mensen zien je video, meer mensen reageren er met een like of comment op (meer interactie) en je bereik is dus meteen een stuk hoger. Daarnaast kun je de Facebook Live video op een later moment ook nog promoten voor een nóg groter bereik. Mooi meegenomen, toch?

Hoe bepaal je onderwerpen voor je Facebook Live video?

Voor je gaat beginnen met Facebook Live, is het goed om onderwerpen te bedenken voor je video’s. Zelf laat ik me hiervoor inspireren door op Facebook te kijken waar mensen mee bezig zijn en wat hen bezig houdt. Daarnaast krijg ik ook regelmatig vragen van mijn volgers toegestuurd, worden er vragen gesteld in mijn besloten Facebook groepen en lees ik blogs over Facebook. Ook voor jou zullen er vast veel onderwerpen zijn die je kunt behandelen. Wat dacht je van een live Q&A, een behind the scenes (laten zien wie er achter het merk zit) of het behandelen van een vraag die één van jouw volgers je eerder na een actieve oproep heeft gesteld?

Tips voor het starten met Facebook Live

En voordat je dan écht gaat beginnen, heb je vast nog iets aan onderstaande tips.

Tip 1 | Oefenen met Facebook Live video zonder dat er iemand meekijkt!

Voordat je een video start op je bedrijfspagina, kun je eerst oefenen. Dit geeft je meer vertrouwen waardoor je zult zien dat je het maken van video’s ook leuker gaat vinden. Als je wilt oefenen kun je een live video starten op je persoonlijke profiel. Fijne bijkomstigheid: je kunt deze video zo instellen zodat alleen jij deze kunt zien. Je vrienden of hun vrienden zien hier niets van, dus je kunt helemaal je gang gaan. Bekijk wat de verschillende opties zijn (zoals het gebruik van filters, het draaien van de camera en het schrijven van boodschappen op het scherm) en wat er bij jou past. Hierna kun je jouw verhaal gemakkelijker en met vertrouwen vertellen op je bedrijfspagina waar je video wél voor iedereen zichtbaar is.

Tip 2 | Waar film je een Facebook Live mee?

Je kunt je video filmen met je smartphone, laptop of desktop. Bij mij werkt live gaan met de desktop nog niet heel erg goed, dus ik gebruik liever mijn telefoon die ik op een statief plaats. Er zijn wel alternatieven beschikbaar voor het live gaan via de desktop, zoals Belive.tv en Ecamm. Ecamm ga ik binnenkort testen, wordt vervolgd dus! Als ik buiten film gebruik ik een selfie-stick. Film in landscape en kijk altijd in de camera en niet naar je eigen gezicht op het beeld. Op deze manier kijk je de kijker écht aan en kom je sterker over. Je ziet het: dure apparatuur heb je verder niet nodig.

Tip 3 | Goed is goed genoeg

Wees niet te perfectionistisch, maar neem genoegen met ‘goed’. Goed is namelijk goed genoeg en het hoeft niet perfect te zijn. Op deze manier houd je het ook ‘echt’. Ben je zenuwachtig? Ook dat is niet erg. Probeer, als je merkt dat je snel gaat praten, even rust te pakken en je ademhaling en tempo omlaag te brengen. Langzaam praten komt heel sterk over. Bekijk ook je eigen video’s terug: wat ging er goed en wat kun je een volgende keer beter doen?

Tip 4 | Afkijken mag!

Last but not least: bekijk andere Facebook Live video’s en schrijf op wat je hier opvallend en goed aan vindt. Wat kun jij hiervan leren?

Doen, doen, doen!

En dan rest er nog maar één ding: doen! Ga aan de slag en leer elke keer weer een beetje bij.

Ben je benieuwd naar de Facebook Live video’s die ik eerder maakte? Je kunt deze video’s hier bekijken. En elke woensdag maak ik een nieuwe Facebook Live video. Like mijn Facebook-pagina en mis geen enkele Facebook Live meer!BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren