Reden voor een feestje, want BirgitLuijk.nl bestaat vandaag 3,5 jaar! Het leek me dan ook ontzettend leuk én waardevol om te delen hoe ik terugkijk op deze periode. Ik vertel je niet alleen over mijn hoogtepunten, maar ook zeker over mijn valkuilen.

Video: ‘3,5 jaar ondernemerschap: dit zijn de hoogtepunten!’


Ps. Altijd op de hoogte zijn van een nieuwe video? Abonneer je hier. Merci!

BirgitLuijk.nl is niet mijn eerste bedrijf. Al tijdens mijn studententijd had ik samen met een vriendin een webshop in mode-accessoires. En na mijn studie aan de Universiteit blies ik samen met mijn broer leven in drogist.nl. Daarna ging ik aan de slag bij een online marketingbureau, waar ik de fijne kneepjes van het vak leerde.

Maar eerlijk is eerlijk, de drang naar (ondernemers)vrijheid en om mijn eigen koers te varen bleef altijd bestaan. Uit mijn baan, haalde ik op een gegeven moment geen voldoening meer. Ondanks dat ik mocht werken aan grote nationale en internationale accounts en ik super leuke collega’s had. Omdat mijn vriend destijds door een recessie in de bouw zijn baan verloor heb ik besloten om de stoute schoenen aan te trekken en mijn baan op te zeggen. Omdat we allebei ook de droom hadden om de wereld over te reizen.

Van kitesurfen naar een schaalbaar business model

Tijdens deze reis bleef ik werken als freelancer in de online marketing. Waarbij ik advertenties in Google en Facebook draaide voor mijn klanten. In de ochtend ging ik aan de slag en ’s middags deed ik waar ik zin in had. Dit was voornamelijk kitesurfen en we hadden op deze manier echt een prachtig leven.

Terug in Nederland wist ik één ding zeker: ik wilde niet meer voor een baas werken. Ik had geproefd aan het ondernemerschap en dat beviel ontzettend goed. Die vrijheid wilde ik niet meer inleveren en dus ging ik door met freelancen. Maar al snel liep ik tegen beperkingen aan: ik was steeds bezig met mijn tijd ruilen voor geld. Hier zat een limiet en dus maximale verdienste aan. Dat wilde ik niet, ik wilde graag een schaalbaar businessmodel. Daarom ben ik hierover gaan nadenken. De online programma’s waren toen in opkomst en dus besloot ik een programma te maken over Facebook adverteren. Ik wilde zo veel mogelijk mensen laten zien hoe je hier succes mee kon boeken.

Last van stemmetjes in mijn hoofd – ‘Kan ik dit wel?’

Toen ik hiermee bezig ging, liep ik al snel tegen iets aan. De materie over adverteren beheerste ik tot in de puntjes, maar de profilering naar buiten toe was een ander verhaal.

Steeds vroeg ik me af of ik dit wel kon. of mensen wel op mij zaten te wachten en ga zo maar door. Toen heb ik me laten coachen om mezelf te ontwikkelen en ben ik het vervolgens gewoon gaan doen. Het resultaat? Het regende positieve reacties en de stemmetjes hielden hun mond.

Succes als valkuil

Mijn profilering en kennis over adverteren zorgden ervoor dat ik een vliegende start had. Ik had niet alleen gelijk fans, maar ook klanten. Dat was super fijn. Omdat ik een online programma had, maakte het niet uit hoeveel mensen er deelnemen. Het grote werk daarvoor was immers al gedaan. Destijds werkte ik veel met lanceringen, waarvan die in april 2017 een van de meest succesvolle was. Dat gaf mij vleugels, ik zag in dat ik het kon.

Maar er zat ook een keerzijde aan het succes. Ik kwam vast te zitten binnen mijn bedrijf. Ik had weliswaar een schaalbaar businessmodel en mijn training was klaar, maar er was nog steeds genoeg te doen. Mijn programma ging immers over Facebook adverteren. Ik kan je vertellen: daar verandert nog wel eens wat. Het telkens updaten van het programma kostte veel tijd. Daarnaast wilde ik alles zelf blijven doen: van het maken van video’s tot het schrijven van blogs. Uiteindelijk kreeg ik steeds minder energie van de dingen die ik deed.

Ik zat voor mijn gevoel gevangen in mijn eigen bedrijf

Mensen die mij kennen, weten dat er één constante factor is in mijn leven: ik hou van verandering, nieuwe dingen en uitdaging. Omdat ik werd ingehaald door mijn eigen succes, moest ik echter op één plek blijven. Ik sprokkelde de uren bij elkaar om alles te doen, sliep slecht en kon midden in de nacht badend in het zweet wakker worden.

Ik besefte mij dat dit niet langer kon en liet me coachen door een business coach. En daar blijf ik in investeren. Inmiddels ben ik er namelijk achter dat je dit niet alleen kunt. Je leert en ontwikkelt jezelf stap voor stap.

Ook heel belangrijk: ik ben toch gaan uitbesteden. Dit lijkt een open deur, maar ik bleef eindeloos excuses bedenken om alles zelf te doen. Maar als ik dit bleef doen, kwam ik uiteindelijk weer tijd tekort. Tijd die ik nu besteedde aan het werken IN mijn bedrijf, kon ik dan niet besteden aan de groei van mijn onderneming. Het is ontzettend belangrijk dat je in de gaten blijft houden of je op koers ligt en of je niet je eigen succes saboteert door excuses te bedenken. Reflecteer keer op keer. Dit is echt een van de belangrijkste tips die ik je kan geven.

Ben ik nu blij met mijn bedrijf?

Het antwoord op deze vraag is volmondig ja! Zeker nu ik de combinatie heb gemaakt van mijn online programma en 1-op-1-coaching. Dit geeft mij ontzettend veel voldoening. De connectie die ik mistte binnen mijn online programma, krijg ik op deze manier toch. Ik vind het zo gaaf om samen de diepte in te gaan en resultaten te behalen. Daar krijg ik pas echt energie!

Hieronder enkel reactie van klanten die ik ook 1-op-1 coach

Angela Loy – macblgstr

Inmiddels wachtlijst aangemaakt omdat ik richting de 300 aanmelding ging. Dat voelt toch best goed. Ook vanwege de opmerking van het mediabureau: je hebt een te laag aantal volgers. Nu denk ik fck you. Zonder jouw begeleiding had ik dit niet zo snel gedaan.

Manon Kamp – manonkamp

Bedankt voor je fantastische voicebericht. Wat heerlijk om zo uit mijn vizier te komen en weer meer horizon breder te pakken..toch raar hoe dat werkt voor jezelf (als ik naar mijzelf kijk) soort van bekrompen naar het geheel kijkende terwijl je voor een ander de creativiteit laat gaan.. 

Inge van Helden – relaxedgezond

Ik ben ontzettend blij met de 1-op-1 coaching van Birgit. Wauw, wat gebeurt er veel in korte tijd. Eindelijk maak ik de nodige stappen richting mijn doel. Dat geeft zo veel energie. Birgit geeft mij alles wat ik nodig heb! Zowel op technisch als op strategisch vlak. 

WIL JIJ OOK MEER PLEZIER HALEN UIT HET ONDERNEMEN?

Plezier in je werk is zó belangrijk. Daarvoor is het belangrijk dat jij aan de juiste zaken werkt binnen jou bedrijf. Benieuwd hoe jij jouw onderneming zo kunt vormgeven dat jij écht energie krijgt van wat je doet? Dan heb ik iets speciaals voor je. Tijdens mijn 1-op-1 coachingstraject staat deze vraag mede centraal. Nieuwsgierig, bekijk snel meer informatie over het coachingstraject.