Heb ik een baan of een bedrijf voor mezelf gecreëerd? Het is een vraag die mij de afgelopen 1,5 jaar vaak bezig hield. Voor jou als ondernemer is het dan ook belangrijk om regelmatig een reality check te doen: doe jij nog wel hetgeen waarvoor je een onderneming bent gestart? In deze blog deel ik mijn ondernemersverhaal en help ik je met het beantwoorden van belangrijke vragen om erachter te komen of je een baan of een bedrijf hebt gecreëerd.


Ps. Altijd op de hoogte zijn van een nieuwe video? Abonneer je hier. Merci!

De beste manier om te beginnen met ondernemen, is door het gewoon te doen. Van tevoren wist ik bijvoorbeeld dat ik een schaalbaar businessmodel wilde. Ik wilde namelijk meer mensen tegelijkertijd helpen. Ik merkte dat toen ik werkte als freelancer dit beperkt was door het aantal uren wat ik draaide. Daar wilde ik vanaf en dus lanceerde ik een online training.
Hierdoor kon ik één keer iets maken en daarna kon iedereen die geïnteresseerd was mijn training volgen. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je daarna achterover kunt leunen: dat is echt een mythe. Maar het moet gezegd worden de hoeveelheid werk is niet afhankelijk van het aantal personen dat mijn online training volgt.

Ingehaald door eigen succes

De lanceringen die volgden, gingen alsmaar beter. Het ging goed met mijn bedrijf. Tegelijkertijd werd ik ingehaald door mijn eigen succes. Toen ik deze check-in zelf deed, kwam ik tot een schokkende conclusie: de koers die ik vaarde, week af van de reden waarom ik ben begonnen met mijn bedrijf.

Ik wilde graag zelf weten met wie, waar en wanneer ik werk. Vrijheid stond dan ook hoog op mijn lijstje, maar daar was niets meer van terug te zien. Ik kwam erachter dat ik eerder een baan dan een bedrijf voor mezelf had gecreëerd. Oeps!

Ik ervaarde geen ondernemersvrijheid; eigenlijk was ik niet vrij
Dit werd me meer dan duidelijk toen ik op vakantie was naar Portugal. Het plan was om daar lekker rond te reizen met een busje, maar eigenlijk kon ik helemaal niet bijtanken op reis. Bij iedere MacDonalds wilde ik namelijk stoppen vanwege de WiFi. Omdat ik per se nog iets moest checken of bepaalde werkzaamheden moest uitvoeren. Soms zaten we hier wel drie uur omdat ik aan het werk was. Dat was niet de reden waarom ik op vakantie was gegaan, laat staan waarom ik was gaan ondernemen.

Daarnaast deed ik alles zelf: van het ontwerpen van werkboeken tot het editten van video’s. Mijn dagen waren van vroeg tot laat gevuld en als het niet lukte, stond ik voor dag en dauw op of werkte ik tot ‘s avonds laat door. Ik was totaal niet flexibel en het voelde alsof ik een baan had zonder duidelijke begin -en eindtijd. Ik was praktisch altijd aan het werk.

Stop!
Op dat moment voelde ik dat ik even moest stilstaan en stelde ik mezelf de vraag: hoe kan ik ervoor zorgen dat ik een bedrijf creëer in plaats van een baan? Dit was een belangrijke shift in mijn mindset. Een van de grootste overwinningen daarin is geweest dat ik dingen ben gaan uitbesteden. Ik heb inmiddels een mooi team aan freelancers om mij heen die mij helpt. Dit betekent niet dat ik de dingen die ik niet leuk vindt zomaar over de schutting heb gegooid. Nee, ik ben kritisch naar mijn werkzaamheden gaan kijken. Tegenwoordig focus ik me echt op het verhogen van de winstgevendheid en omzet van mijn bedrijf en de dingen waar ik echt energie van krijg. Dit verhoogt mijn plezier in het ondernemen. Daar komt ook nog bij dat anderen beter zijn in bepaalde zaken dan ik.

Investeren, investeren, investeren

Die mentale shift was niet makkelijk en daarom heb ik aangeklopt bij een coach om dit proces in goede banen te leiden. Ik kan je echt aanraden om je te laten coachen door ondernemers die verder zijn dan jij. Kijk naar wat je wil bereiken en wie dat al bereikt heeft. Dit heeft me zoveel gebracht! Natuurlijk is ondernemen een constant leerproces, maar als ik kijk waar ik stond toen ik met mijn laptopje bij de Mac in Portugal zat te werken en waar ik nu ben, is dat een levensgroot verschil.

Resultaat
Je vraagt je wellicht af wat deze shift mij aan resultaat heeft opgeleverd?
Hou je vast want hier komen ze:

  • Ik werk veel minder uren in mijn bedrijf.
  • Ik werk meer uren aan mijn bedrijf.
  • 1 extra vrije dag in de week
  • Vanaf 2020 werk ik nog maar 3 dagen in de week

Checklist: heb jij een baan of een bedrijf voor jezelf gecreëerd?
Ik raad je echt aan om zo nu en dan een check-in te doen. Je bent destijds vanuit een bepaald perspectief jouw onderneming gestart, maar zit je nog op de juiste weg of moet je aanpassingen doen om weer op de goede koers te raken? Vragen die je hierbij kunnen helpen, zijn:

  • Ben ik op vakantie genoodzaakt om mijn laptop mee te nemen?
  • Kan ik werken waar, wanneer, hoe en met wie ik wil?
  • Kunnen klanten 24/7 een beroep op mij doen?

Als je één of meerdere vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, is de kans groot dat je eerder een baan dan een bedrijf hebt gecreëerd. Nu hangt het natuurlijk helemaal van jezelf af of je dit erg vindt. Wil jij jouw koers wijzigen? Mijn beste tip is om te kijken wie al bereikt heeft wat jij wilt bereiken. Zo kun je van hen leren en hun stappen reproduceren. Dit is ook precies de reden waarom ik in coaching blijf investeren. Het is echt ontzettend waardevol en op deze manier kan jij het snelst jouw doelen bereiken.

LAAT JOUW BEDRIJF VOOR JE WERKEN

Wil jij ook een bedrijf voor jezelf creëren en stoppen met non stop werken in je bedrijf? Dan help ik jou graag bij het bereiken van jouw doelen of het bepalen van jouw koers. Kijk of een 1-op-1 coachingstraject bij jou en jouw bedrijf past.