In deze podcast vertel ik hoe ik zorgde voor een grote ommezwaai in mijn bedrijf, door een beslissing te nemen die bijna niemand had zien aankomen. Beslissingen of keuzes maken zijn soms al lastig genoeg. Helemaal binnen een bedrijf, omdat er meerdere partijen bij betrokken kunnen zijn waar de beslissing invloed op kan hebben. Denk aan teamleden, klanten, maar ook bijvoorbeeld je gezin. Ik vertel je meer over mijn eigen beslissingsproces en welke factoren ik hierin laat meespelen.

Abonneer je ook op mijn podcast via iTunes & Spotify!

Tip 1 Kijk naar je cijfers voordat je beslissingen maakt

Cijfers vind ik ontzettend belangrijk binnen mijn bedrijf. Ze liegen immers niet. Daarom besteed ik hier tijdens een maandevaluatie altijd aandacht aan en ook bij het nemen van beslissingen binnen mijn bedrijf.


Cijfers die ik o.a. rapporteer zijn: omzet, kosten, % kosten van de omzet, uitsplitsing in producten in diensten. Op deze manier krijg je inzicht in welke producten/ diensten wel of niet rendabel zijn. Of de kosten/omzet verhouding in balans is. Ook kan je op deze manier inzicht krijgen of jij je de tijd goed besteed. Besteed je jouw tijd ook aan de dingen die het meeste opleveren binnen je bedrijf?
Maar… cijfers zijn niet zaligmakend, zeker niet wanneer het gaat om ‘grote’ beslissingen. Daarom luister ik ook naar mijn gevoel.

Tip 2 Luister naar je gevoel voor je een keuze maakt

Je gevoel werkt als een innerlijk kompas, maar je gevoel kan overstemd worden door je ratio oftewel je mind/ ego. Waardoor twijfel gaat optreden. Je ego houdt niet van verandering en een beslissing zorgt ervoor dat dingen anders gaan. Waarschijnlijk liggen veel beslissingen buiten je comfort zone, hierdoor is het soms lastig om een beslissing te maken.

Wat zegt je gevoel of intuïtie? Ben ik blij hoe het gaat met mijn business? Als ik kijk naar de afgelopen periode waar is mijn tijd naar toe gegaan? Is dit ook hoe ik mijn tijd wil besteden?

Verbeter de verbinding met je gevoel

Mediteer iedere dag 5 minuten. Voor meer rust, ontspanning & helderheid. Tuurlijk is mediteren allesbehalve makkelijk in het begin. Zelf maak ik hiervoor gebruik van de Meditation Moments App van Michael Pilarczyk. Heeft een hele fijne stem die je rustig door de meditaties meeneemt.

Na verloop van tijd zal je meer helderheid ervaren. Zelf ervaar ik dit met name direct als ik uit mijn meditatie kom. Je kunt het een beetje vergelijken met net wakker worden. Je ligt nog in je bed en ‘ineens’ weet je precies wat je moet doen. Datzelfde kan ik met mediteren hebben. Door te mediteren wordt de verbinding met je gevoel veel sterker waardoor het gaat werken als een kompas voor je. Je zult minder twijfel en onduidelijkheid ervaren.

Tip 3 Krijg je er (nog) energie van?

Stel dat iedereen gedurende de dag over 10 bolletjes energie beschikt. Nu kan je je voorstellen dat wanneer jij veel taken/ dingen doet binnen je bedrijf waar je geen energie van krijgt of die jou veel energie kosten, dat dit ervoor zorgt dat je binnen no-time door je energie bolletjes heen bent. Terwijl de dag dan nog lang niet ten einde is.


Dit zorgt ervoor dat je inteert op je bolletjes energie en/of kan ervoor zorgen dat jij je bolletjes niet meer opgeladen krijgt. Je zou kunnen zeggen dat je dan je eigen energie-niveau aan het saboteren bent door werk te doen binnen je bedrijf dat niet (meer) goed bij je past.
Je kunt dit bijvoorbeeld merken doordat je veel langer doet over specifieke taken of vaak veel dingen uitstelt. Een vervelend gevolg van een laag energie-niveau is naast de vermoeidheid is dat je ook veel minder goed in staat bent om beslissingen te maken. Twijfel voort de boventoon en vaak wordt als gevolg hiervan je gevoel overstemd door je ratio (mind) of kan je zelfs helemaal geen beslissingen meer nemen.

Vragen die belangrijk zijn om aan jezelf te stellen zijn:

  • Waar krijg ik energie van?
  • Krijg ik nog energie van wat ik aan het doen ben?

Zelf merkte ik op toen ik deze vragen aan mezelf ging stellen dat ik aangaf dat ik er in principe zelf niet meer heel veel energie van kreeg. Maar dit werd vervolgens weer overstemd omdat het wel veel business (omzet + winst) opleverde en mijn klanten er wel heel blij van werden. Wat ervoor zorgde dat ik toch door bleef gaan, omdat ik tegelijkertijd dacht (mind + ratio) Ach, zo erg is het nu ook weer niet. Anderen zouden heel graag hun business op deze manier draaien. Misschien moet ik mij maar niet meer zo aanstellen.

Tip 5 Is je beslissing in lijn met je kernwaarden?

Welke kernwaarden heb je en zijn je kernwaarden nog in lijn met je business? Voor mij persoonlijk zijn vrijheid en verbinding belangrijke kernwaarden. Een mooie vraag die je dan ook weer aan jezelf kan stellen is “Ervaar ik vrijheid binnen mijn bedrijf?” of “Hoe ervaar ik momenteel vrijheid binnen mijn bedrijf?”. Wanneer je antwoorden hierop negatief zijn, dan is dat een grote alarmbel om dingen anders te gaan doen binnen je bedrijf, zodat je wel jouw kernwaarden ervaart.


Het is niet zo dat je dan gelijk maar de stekker eruit hoeft te trekken. Kijk eerst eens of je ook op een andere manier weer meer deze kernwaarden kan vervullen binnen je bedrijf. Wellicht kunnen bepaalde taken beter uitbesteed worden of wordt het tijd om je diensten aanbod onder de loep te nemen.

Tip 6 Dé tip uit onverwachte hoek

Deze tip heb ik gekregen uit mijn persoonlijke netwerk. Het is niet zozeer een tip uit de business kant en had destijds vooral betrekking op een vastgoed investering. Zoals je wellicht weet investeren Mark (mijn vriend) en ik ook in vastgoed. Hoor hier meer over in deze podcast.
Toen we op het punt stonden om een investering te doen, heb ik advies gevraagd aan een grote vastgoed investeerder binnen mijn netwerk. Hij gaf me een specifiek advies, wat mij heel erg aan het denken heeft gezet. Sindsdien passen we dit niet alleen toe op onze investeringen, maar speelt dit ook een belangrijke factor binnen mijn bedrijf. Hierover vertel ik graag het fijne in de podcast zelf 😉

Je bent niet de enige die het moeilijk vind om keuzes te maken

Ik zelf kan er soms ook een behoorlijke tijd over doen. Daarover meer in een volgende podcast. Ik zie overigens ook bij mijn klanten dat ze voor giga keuzes staan, die ze lastig vinden om te maken. Veel van mijn klanten die ik begeleid in een 1-op-1 coachingstraject zitten in een grote transformatie fase binnen hun bedrijf. Ze zijn vaak ‘ingehaald’ door hun eigen succes of willen hun bedrijf op een andere manier inrichten. Met de coaching begeleid ik ze hierin, daarin zijn bovenstaande tips uiteraard een tipje van de sluier 😉 . Benieuwd naar het coachingstraject dat ik aanbied en nieuwsgierig of ik als coach bij jou pas? Kijk dan snel even op deze pagina en vraag een gratis call aan.