Wellicht heb je wel eens eerder iets gehoord over hypnose, maar eigenlijk geen idee wat het is? Of ben je nieuwsgierig wat het precies inhoudt en/of dit iets is wat bij jou kan passen? Ik vertel er alles over in deze blog. Ook hoe ik hypnose toepas binnen mijn business. Voor meer resultaat, niet alleen bij mijzelf maar ook bij mijn coachingsklanten.

Abonneer je ook op mijn podcast via iTunes & Spotify!

Hoe kwam ik in aanraking met hypnose?

Zelf kwam ik in aanraking met hypnose een aantal jaren geleden, via een vriendin van mij. Zij gaf aan onder hypnose te zijn geweest. Ik hing letterlijk aan haar lippen omdat ik daar graag het fijne van wilde weten.


Heel eerlijk tot dan toe, kende ik hypnose enkel van de theatershows van Rasta Rostelli. Die mensen als een kraaiende haan op het podium liet staan of als een kikker over het podium liet springen. Hypnose in deze vorm, als vorm van vermaak, waarbij je zelf niet in controle lijkt te zijn. Naar aanleiding hiervan heb ik het voor mezelf opgeslagen onder de noemer ‘gevaarlijk’.  Ik had geen idee dat dit geen goede weergave was van hypnose en dat het heel breed inzetbaar is. Omdat mijn vriendin zelf hypnose had ondergaan was mijn nieuwsgierigheid naar dit onderwerp gewekt.

Wat is hypnose

Volgens de definitie van Wikipedia, wordt het volgende verstaan onder hypnose: “Hypnose (uit het Grieks ὑπνος hupnos, slaap) is een kunstmatig opgewekte trance, gekenmerkt door verhoogde vatbaarheid voor suggestie.”


Zelf vergelijk ik hypnose wel eens met een meditatieve staat of dat moment net voordat je in slaap valt, sluimerslaap. Net voordat je in slaap valt kan je bijvoorbeeld ook nog gewoon antwoord geven op vragen. Hypnose zie ik als, zorgen voor een ontspannen staat van zijn. Op deze manier gaan je kritische denken en dat kritische stemmetje meer naar de achtergrond. Zelf benoem ik het als een manier om te communiceren met het onbewuste.

Door hypnose communiceren met je onbewuste

5% van ons doen/ handelen is bewust. 95% onbewust. Je kunt het vergelijken met een ijsschots. Daarbij is enkel het topje zichtbaar (5% van je bewustzijn) en merendeel niet zichtbaar is (95% onbewustzijn).
Die 5% bewustzijn bestaat uit: beredenering, logica en wilskracht.

95% onbewustzijn bestaat uit: symbolen, beelden, emoties, ingevingen, gevoel en lichaam.

Hoe communiceert je onbewuste met je?


De manier waarop je onbewustzijn met je communiceert is via: symbolen, beelden, emoties, ingevingen, gevoel en lichaam. Dit is soms lastig te doorgronden.

Kijk maar naar het fenomeen dromen. We dromen allemaal, dromen staan bol van de symboliek. Om bepaalde ervaringen bijvoorbeeld een plaats te kunnen geven/ verwerken. Of om aan te geven waar we staan in het leven. Echter worden die niet altijd goed begrepen.


Ander voorbeeld

In een bepaalde periode in mijn leven ervaarde ik heel veel stress. Als gevolg hiervan (dit linkte ik destijds nog niet aan elkaar), had ik op mijn handen en met name op mijn vingers enorm veel last van eczeem. Wat niet alleen irritant, storend maar ook pijnlijke kloven opleverde. Toen de stress in mijn leven afnam, verdween de eczeem als sneeuw voor de zon. Blijkbaar was eczeem een manier van mijn onbewuste om met mij te communiceren. Om mij duidelijk te maken dat de stress die ik ervaarde niet goed voor mij was.


Ben van nature nieuwsgierig en onderzoekend aangelegd. Dus toen mij duidelijk werd dat je met behulp van hypnose met je onbewuste kon communiceren, dacht ik dit wil ik ook ervaren!

Hypnose als manier om te communiceren met je onbewuste

Hoe krachtig is het dat je een manier hebt om met je onbewuste te communiceren? Zodat je eigenlijk met je ware ik kan praten?

Dankzij levenservaring vul je je rugzak met zowel positieve – als negatieve – ervaringen. Tel daar de verwachtingen van jezelf of van anderen bij op en je krijgt een vertroebeld beeld. Hypnose leek mij een mooi middel, om juist meer te kunnen leven volgens je eigen signatuur. Volgens je eigen ik (jouw onbewuste).


Omdat ik hypnose toch nog een beetje ‘eng’ vond, ging ik verder onderzoeken. Om te checken of mijn beeld over hypnose wel klopte. Ik had dat verhaal van mijn vriendin, maar ging ook actief op onderzoek uit op internet. Ook kreeg ik een klant die een masterclass over hypnose gaf aan mijn eigen klanten. Daarna merkte ik op, ik kan er pas echt iets over zeggen als ik het zelf ervaar.

Waar kan je hypnose voor inzetten

Je kan beter vragen, waarvoor kan je het niet inzetten? Het is o.a. effectief bij:

• stress

• pijn klachten

• burn-out

• afvallen

• stoppen met roken

• irritatie

• specifiek gedrag

• een bepaald gevoel

• beperkende overtuigingen

• wanneer je je niet wilt laten weerhouden door kritische stemmetjes

Hypnose inzetten voor bedrijfsgroei


Inmiddels (na opleiding) integreer ik hypnose in de coachingstrajecten die ik begeleid. Ik coach met name ZZP-ers die al een team hebben of dit aan het opbouwen zijn. In deze fase van het ondernemen, is de ondernemer vaak zijn bedrijf en identificeert hij zich daar ook mee. Wanneer je dus gaat werken aan het bedrijf, werk je dus eigenlijk ook aan de ondernemer zelf. Zijn opvattingen, denkwijze, mindset en overtuigingen zijn doorslaggevend voor het behalen van de gestelde doelen. Soms kan het voorkomen dat iemand zijn eigen succes saboteert. Dit kan door o.a. beperkende overtuigingen, middels hypnose kunnen we dit binnen korte tijd doorbreken. Dit is heel erg handig zeker in het korte tijdsbestek dat ik met een coachee samenwerk (vaak 6 maanden).

Waar heb ik zelf hypnose voor ingezet?

Zelf heb ik het in eerste instantie ingezet voor mijn business. Zoals ik hierboven beschreef was dit onlosmakelijk met mij verbonden. Toen ik mijn eerste hypnose sessie boekte, wilde ik heel erg graag geholpen worden met het leren loslaten en samenwerken met een team.

Ik saboteerde mijn eigen succes, de groei van mijn bedrijf en mijn eigen vrijheid. Ondanks dat ik was ingehaald door mijn eigen succes, wilde ik alles het liefste zelf blijven doen. Ook was ik van mening dat ik het zelf het beste kon (ahum…). Hierdoor was ik ALTIJD aan het werk en was van ondernemersvrijheid maar weinig te merken.


De reden waarom ik dit deed, was omdat ik uit mijn eerdere ervaringen had opgeslagen:

• personeel betekent gezeik

• van samenwerken krijg je gedonder

Dit werd ook nog eens bevestigd doordat ik in mijn eentje snel succesvol werd met dit bedrijf.


Ik wist heus wel dat het een goed plan was om anderen om hulp te vragen. Rationeel begreep ik het, maar vond het loslaten verrekte lastig. Doordat ik taken niet goed overdroeg of extreem ging controleren werkte dat averechts. Hierdoor kon de ander zijn werk niet goed kon uitvoeren. Hierdoor belandde we in een soort van vicieuze cirkel.

Je moet het gewoon ‘even’ loslaten

Adviezen zoals: “je moet het echt loslaten”, kwamen niet aan of ik dacht HOE doe je dat in hemelsnaam? Ik had hulp nodig en dacht daar zou ik graag doorheen willen werken met behulp van hypnose.

Wat gebeurt er als je onder hypnose bent?

In een korte uiteenzetting zijn onderstaande de belangrijkste stappen, voor diegene die onder hypnose gaat.

Voorgesprek

Voordat je in hypnose gaat, zal de hypnotiseur altijd eerst een voorgesprek met je doen. Je kan dit vergelijken met een intentie zetten voor de sessie. Vanuit dit voorgesprek en door vragen te stellen, krijgt zowel de hypnotiseur als jij, meer helderheid over wat er zich precies voordoet. Je krijgt hiermee heel erg duidelijk door welk probleem je tijdens de sessie heen gaat werken. Ook zal er bijvoorbeeld meer uitleg worden gegeven over de hypnose sessie die je ondergaat. Hierbij is het uiteraard belangrijk dat jij je op je gemak voelt.

Toestemming

Iedere hypnotiseur zal voordat hij je in hypnose brengt, eerst toestemming vragen. Pas als jij hier volmondig JA op antwoord wordt er verder gegaan met de sessie.

Inductie + verdieping

De inductie is een manier/ techniek om jouw in hypnose te brengen. Ik vergelijk dit zelf vaak met een geleide meditatie. Je ogen zullen uiteindelijk ook gesloten zijn.

Er zijn tal van inductie technieken. Mede op basis van het voorgesprek zal de hypnotiseur een techniek kiezen die het beste bij jou aansluit. De hypnose wordt verdiept. Zodat je onbewustzijn steeds meer op de voorgrond kan komen en je kritische brein op de achtergrond raakt. Ik vergelijk dit zelf met een auto. Bij de meeste mensen zit dagelijks het kritische bewuste brein achter het stuur, je onbewuste zit dan op de achterbank. Wanneer je onder hypnose gaat, is het juist je onbewustzijn die aan het stuur zit. Je bewuste kritische brein neemt plaats op de achterbank plaats. Zelf ben je nog steeds bewust van alles wat er om je heen gebeurt. Je kunt nog gewoon antwoorden of bijvoorbeeld kriebelen aan je neus, mocht dat nodig zijn.

Het werk

Tijdens dit gedeelte van de sessie gaat de hypnotiseur met jouw door je probleem heen werken. Dit kan op verschillende manieren bijvoorbeeld ideomotorische signalen, symbolen reis of bijvoorbeeld regressie. De hypnotiseur zal o.a. vragen stellen aan je zodat je zelf tot belangrijke inzichten komt.

Testen

Terwijl je in hypnose blijft, wordt er getest op basis van informatie die jij hebt gedeeld in het voorgesprek. Dit zijn situaties die in relatie staan tot het probleem waar je doorheen ging werken. Er wordt bijvoorbeeld aan je gevraagd hoe je nu zou handelen nu je dit inzicht hebt gekregen.

Suggesties

Zoals Wikipedia al aangaf ben je tijdens hypnose ontvankelijk voor suggesties. De hypnotiseur zal dan ook tijdens de sessie, positieve suggesties meegeven die jou helpen in het dagelijks leven.

Deductie

Aan het einde van de sessie word je uiteraard ook weer uit hypnose gehaald, dit wordt deductie genoemd.

Nagesprek

Na de hypnose vind het nagesprek plaats. Je deelt jouw ervaringen en bevindingen over de hypnose sessie en hoe je alles ervaren hebt.

Resultaat na mijn eerste hypnose ervaring

Ik had na mijn eerste sessie vooral veel helderheid. Ik had moeite met loslaten en samenwerken met een team, door de hypnose sessie was dat een soort van opgelost. Tijdens de hypnose had ik daadwerkelijk gezien hoe ik dat anders kon aanpakken. Ook had ik andere manieren gevonden die voor mij goed voelde. Ik voelde me krachtig over mijn eigen leiderschapskwaliteiten.


De dag na de sessie ben ik gelijk actie gaan ondernemen. Heb de juiste experts gezocht die mij konden gaan ondersteunen met mijn business. Toen ze voor mij gingen werken, was dat natuurlijk het ultieme test moment voor mij. Tuurlijk ging niet alles gelijk 100%. Als het niet liep, dan dacht ik weer terug aan de sessie, dat hielp mij enorm. Op deze manier kon ik direct terug refereren en mijn handelen aanpassen, wat zijn vruchten begon af te werpen. Voor mij heeft het dus zelfs al binnen 1 sessie enorm veel veranderd. Later heb ik ook nog andere sessies ondergaan om door ‘andere’ problemen heen te werken.


Door mijn eigen positieve ervaring is ook het zaadje gepland om zelf de opleiding te volgen tot hypnotherapeut. Zodat ik dit ook in mijn coachingstrajecten kan toepassen.

Ben je nog wel bij tijdens hypnose?

Tijdens de gehele hypnose ben je nog steeds bij. Je kunt geluiden horen, emoties voelen, praten en dus ook de vragen van de hypnotiseur tijdens de sessie beantwoorden. Mocht je een kriebel hebben aan je neus dan kan je gewoon kriebelen, no worries.

Is hypnose gevaarlijk?

Het is een misverstand dat hypnose gevaarlijk is. Het is namelijk een misverstand dat je ‘niet bij bewustzijn bent’. Als je iets echt niet wilt of niet wil doen dan gebeurt dat ook niet.


Wist je trouwens dat je zelf ook vaak in een staat van hypnose verkeert?Bijvoorbeeld tijdens het autorijden of fietsen dat doe je vaak op de automatische piloot. Of wanneer je zo druk bezig bent met je werk dat je de tijd vergeet of tijdens het sporten. Allemaal voorbeelden van dat je zelf dagelijks in hypnose verkeert.

Kan iedereen onder hypnose?

In principe kan iedereen onder hypnose. Zoals ik hiervoor al aangaf ben je zelf gedurende dag ook in hypnose (werk/ autorijden etc). Het is een misvatting dat om onder hypnose te kunnen je visueel moet zijn ingesteld. Je kunt immers ook dromen, dat doe je ook in beelden. Ook hoef je geen meditatie-wonder of zen-monnik 😉 te zijn. Je zult verwonderd zijn tijdens de hypnose sessie en ervaren hoe makkelijk ook jij in hypnose kan.

Krijg ik dingen te zien die ik niet wil zien?

Toen ik voor de eerste keer onder hypnose ging, weet ik nog dat ik de vraag stelde:

“Maar ik krijg toch geen dingen te zien die ik niet wil zien, hé?”
Ik had bijvoorbeeld geen zin om bepaalde issues uit mijn leven op te rakelen. Daar was ik blijkbaar destijds nog niet klaar voor om doorheen te werken.

Vergelijk dit maar met een skippy bal die je bewust onder water probeert te duwen. Ik dacht straks ben ik onder hypnose en heb ik geen controle meer. Geen controle over de skippy bal en geen zin om er mee te dealen. Het stond voor mij ook los voor het daadwerkelijke probleem waarvoor ik in de stoel zat.

De hypnotherapeut gaf toen aan, dat ik mij geen zorgen hoefde te maken. Je krijgt niets te zien waar je op dat moment niet klaar voor bent. Maar aan de andere kant, je onbewuste laat het niet voor niets zien. Vertrouw erop dat het onbewust het allerbeste met je voor heeft. En je zit niet voor niets in de stoel. Mocht tijdens de sessie blijken dat je het niet wilt, dan kan je er zelf van wegsturen, ook zal de hypnotherapeut je hierbij helpen.

Kan hypnose ook via een online sessie?

Zelf doe ik enkel hypnose sessies via Zoom. Deze zijn even effectief als wanneer iemand in een praktijk bij je komt. Voor mij persoonlijk ook verrekte handig, omdat dit te combineren is met mijn levensstijl. Verblijf zelf met grote regelmaat in het buitenland. De klanten die ik aantrek zijn over het algemeen ook reislustige types, die overal ter wereld kunnen zijn. Zo wonen mijn klanten o.a. in Buenos Aires, Barcelona, maar ook in Bergen aan Zee.

Hypnose en business coaching

Ik zie het als een enorm krachtig instrument dat ik inzet tijdens een coachingstraject met mijn klanten. Er zijn vaak maar 1-3 sessies nodig om voorgoed af te rekenen met een specifiek probleem. Wat de ondernemer bijvoorbeeld eerder belemmerd in de verdere doorgroei van zijn bedrijf. Ik vind het mooi om de transformaties te zien waar mijn coachees doorheen gaan. Mocht je nieuwsgierig zijn naar een traject met mij, bekijk dan zeker deze pagina.

Via deze podcast en uitgebreide blog heb ik getracht je meer inzicht over wat hypnose nu precies is. Ook wat het inhoudt en wat je ermee kunt. Ben benieuwd naar jouw ervaring met hypnose, deel het in de reacties.