Gemiddeld 60 uur per week werken: het is waarschijnlijk niet de reden waarom je bent begonnen met ondernemen. Toch blijkt uit onderzoek van De Amersfoortse dat dit voor veel ondernemers de realiteit is. Het gevolg? Je hebt te weinig tijd om door te kunnen groeien, maar ook voor jezelf. Dat kan anders en ik vertel je graag hoe!

Video: ‘Ik heb te weinig tijd’: ondernemersvalkuil #1


Ps. Altijd op de hoogte zijn van een nieuwe video? Abonneer je hier. Merci!

Voor je begon met ondernemen had je de grootste dromen. Je wilde doen wat je leuk vond, verlangde naar meer vrijheid en zou gaan groeien als kool. Al snel liep je echter tegen een of meerdere van deze ondernemersdilemma’s aan:

  • Je hebt te weinig tijd voor innovatie en groei;
  • Je kunt geen nieuwe klanten meer aannemen;
  • Je hebt onvoldoende uren en aandacht voor strategie;
  • Een gezonde levensstijl schiet erbij in;
  • De balans tussen werk en privé is zoek.

De gemene deler: te weinig tijd

Al deze problemen hebben een overkoepelend thema: tijd. Te weinig tijd hebben is valkuil nummer een van iedere ondernemer. Als je dit probleem signaleert, kun je twee dingen doen:

Op dezelfde manier doorgaan. Je werkt volgens een kortetermijnvisie en bent voornamelijk bezig met het blussen van brandjes. Het probleem is dat je niet verandert en dus te weinig tijd blijft hebben.
Dingen anders gaan aanpakken, zodat jij jezelf als ondernemer vrijspeelt. Dit is een langetermijnvisie die ervoor gaat zorgen dat jouw bedrijf voor jou gaat werken en niet andersom.

Als je kiest voor optie één, kies je voor de makkelijke weg. Je hoeft dan niet te veranderen, maar uiteindelijk gaat dit je niet helpen. Je blijft altijd te weinig tijd hebben. De groei van je bedrijf stagneert en je houdt geen tijd meer over voor je privéleven. Dat wil je niet, toch?

Denk aan de lange termijn

Kies je voor optie twee? Dan ga jij een einde maken aan tijdgebrek. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat je dit niet alleen kunt doen. Wanneer je namelijk al zover bent gekomen met je bedrijf en je zegt ‘Ik ga het toch allemaal zelf uitzoeken’, ontwijk je het echte probleem.

Geen zorgen. Je bent echt niet de enige. Vroeg of laat krijgt iedere ondernemer met dit probleem te maken.Ik heb dit zelf ook ervaren en laatst sprak ik met Liesbeth, die momenteel chronisch tijd tekort komt. Liesbeth is grafisch vormgeefster en is super goed in haar vak. Ze krijgt echter zelf te weinig opdrachten binnen van klanten en daarom neemt ze werk uit handen van haar conculega’s.

Onvoldoende klanten? Onzin!

Goed geregeld, zou je denken. Het levert haar immers inkomsten op. Toch zit er een addertje onder het gras: dit gaat Liesbeth op de lange termijn niet verder helpen. Haar ‘oplossing’ is gericht op de korte termijn.

Op korte termijn heeft Liesbeth inderdaad inkomsten nodig. Maar op de lange termijn zorgt het werk dat ze nu verricht voor haar conculega’s voor stagnatie in de groei van haar eigen bedrijf. Ze heeft te weinig tijd te besteden aan marketing en sales om zelf nieuwe klanten aan te trekken en vult haar uren nu in met werk voor de concurrent. Het gevolg? De andere partij heeft meer tijd om nieuwe klanten aan te trekken en kan de huidige klanten sneller en beter helpen.

Daarom zou het beter zijn voor Liesbeth en voor de groei van haar bedrijf dat ze de tijd die ze ter beschikking heeft niet aan haar concurrent, maar aan haar eigen marketing en sales besteedt. Zo kan ze zelf voldoende opdrachten binnenhalen en haar bedrijf laten groeien.

Te weinig tijd: leer van andere ondernemers

Is de tweede optie de gemakkelijkste voor Liesbeth? Nee zeker niet. Als ze dit doet, moet ze buiten haar comfortzone. Ze weet namelijk niet precies hoe ze haar marketing en sales zo moet inrichten dat het haar daadwerkelijk wat oplevert.

Mijn advies aan Liesbeth en alle andere ondernemers die te weinig tijd hebben? Blijf dit alsjeblieft niet allemaal in je eentje doen. Je ontwijkt dan het echte probleem. In plaats daarvan laat je jezelf coachen en leer je van andere ondernemers. Zo ontdek je hoe je op een succesvolle manier kunt ondernemen en niet de fouten maakt die zij al voor jou gemaakt hebben.

Start met groeien

Ik heb al veel ondernemers fouten voorbij zien komen en er zelf ook al de nodige gemaakt. Daarom ben ik dan nu ook zo blij dat ik anderen mag helpen met het opbouwen van een succesvol bedrijf.

 

HULP NODIG BIJ HET REALISEREN VAN JOUW AMBITIEUZE GROEIPLANNEN VOOR JE BEDRIJF?

Heb jij ambitieuze groeiplannen met je bedrijf, maar wil je ondersteuning om die plannen werkelijkheid te laten worden? I’m your girl! Ik coach ambitieuze ondernemers zoals jij. Die weten WAT ze willen, maar de weg er naar toe af en toe lastig vinden. Klik hier voor meer informatie over de coaching.