Perfectionisme…pffff. Als je altijd alles perfect wilt doen, zal je zien dat je keer op keer teleurgesteld wordt en dat het gaandeweg je denken en vooral het doen je meer en meer gaat belemmeren. Want kort door de bocht genomen, perfectionisme is een niet haalbaar doel. BAM! I know die kwam waarschijnlijk hard aan. Niets kan 100% perfect zijn. Gelukkig maar, want het maakt het leven allesbehalve interessant maar wel 100% saai.

Zichtbaarheid is van essentieel belang voor je bedrijf

Waarom ik dit onderwerp aanhaal is omdat ik bij veel ondernemers zie dat perfectionisme hun plezier, groei & ontwikkeling van zichzelf en hun bedrijf in de weg staat.

Een thema, waarbij dit keer op keer aan de oppervlakte komt drijven, is bij zichzelf en hun bedrijf zichtbaar maken. Zichtbaarheid is van essentieel belang voor je bedrijf. Zeker in deze tijd, waarbij we ons niet meer langer kunnen verschuilen achter logo’s. Je toekomstige klant wilt zien met wie ze zaken doen. Ze komen immers niet voor wat je doet, maar waarom je iets doet. (Simon Sinek) Daarom is zichtbaarheid van essentieel belang.

Ben je niet zichtbaar, dan kunnen je toekomstige klanten je niet opmerken. Zonder klanten heb je geen bedrijf. En alhoewel we deze beredenering allemaal logischerwijs kunnen maken, zie ik dat bij 99% van de ondernemers, het zichtbaar maken een dingetje is.

 

Drang naar perfectionisme beperkt je in je zichtbaarheid

Het niet zichtbaar durven maken, komt vaak voort uit drang naar perfectionisme. Waarbij perfectionisme vaak wordt aangedreven door angst. Angst dat je het niet goed doet en dat je niet goed genoeg bent. Deze angst en perfectionisme zorgt ervoor dat je taken zoals jezelf zichtbaar maken:

  • uitstelt
  • je meer energie kost
  • je meer tijd kost
  • je weerhoudt van actie ondernemen

Allemaal zaken waardoor zichtbaarheid niet een dingetje is maar een heel erg groot ding wordt. Zo groot dat je drang om jezelf perfect zichtbaar te maken ervoor zorgt dat je juist niet zichtbaar bent. Au!

 

4 tips die perfectionisme tegen gaan & die je helpen bij jezelf zichtbaar maken

Daarom in deze blog enkele tips die mij enorm hebben geholpen bij het zichtbaar maken van mijzelf en mijn bedrijf en waarvan ik hoop dat ze jou ook inspireren om de gewenste actie te ondernemen.

Daarnaast wil ik je vragen om in plaats van te focussen op perfectie te focussen op groei.

 

Tip 1 perfectionisme
Wees voor jezelf net zo vriendelijk als voor een ander (Bréne Brown)

Ik trap hem af met Bréne Brown. Ook zij is perfectionist. Zij heeft een wereldberoemde TED Talk gegeven over kwetsbaarheid en er staat sinds kort ook een mooie docu over haar op Netflix. Tijdens haar TED talk vraagt ze aan het publiek: “Wie vindt zichzelf zwak als je jezelf kwetsbaar opstelt op het podium?” In reactie hierop steken veel mensen uit de zaal hun hand op.

Daarna stelt ze de vraag: “Wie vind het krachtig als een ander zich kwetsbaar opstelt op het podium?” In reactie op deze vraag gingen minstens zoveel handen de lucht in als bij de vorige vraag.

Bijzonder vind ik het dat ze met deze 2 simpele vragen, direct inzichtelijk kon maken dat we voor onszelf vaak zo hard zijn en de lat extreem hoog leggen. Terwijl we voor anderen, in exact dezelfde situatie, een stuk milder zijn. Bréne’s, boodschap was om het besluit te nemen dat je vanaf nu voor jezelf net zo vriendelijk bent als voor een ander.

 

Tip 2 perfectionisme
Jouw 80% is voor iemand anders zijn 110%

Wanneer je perfectionistisch bent ga je voor het uiterste en streef je naar uitstekende kwaliteit. Maar wist je dat je hiermee tegelijkertijd ook een stuk speling creëert? Waar je handig gebruik van kunt maken. Wanneer jij een stapje terug doet en bijvoorbeeld op 80% gaat presteren, zal dit voor iemand anders 110% zijn. Het is dus helemaal oké als je een stap terug doet.

 

Tip 3 perfectionisme
Vraag om feedback en richt je op groei i.p.v. perfectie

Wanneer je perfectionistisch bent, kun je je op voorhand al heel erg druk maken over wat anderen wel niet van je kunnen zeggen of denken wanneer jij jezelf ‘ineens’ zichtbaar gaat maken.

Zo dacht ik: “Ze zullen wel denken dat ik mezelf heel erg bijzonder vind, wanneer ik op iedere foto terug te zien ben.”

Iets wat ik overigens deed omdat ik mijn personal brand ben en het belangrijk vind dat ze mij gaan herkennen in hun newsfeed.

Maar heb ik daar ooit een opmerking over gekregen? Nee.

Toen ik een gratis video cursus ging maken moest ik mijn allereerste video’s opnemen. Tijdens het opnemen ging er continue een stemmetje door mijn hoofd. Dit vinden ze vast niet goed genoeg, dit vinden ze super slecht. Waardoor geen één take naar mijn idee, eigenlijk goed genoeg was. En het een behoorlijk gefrustreerd proces was.

Door de (te) strakke deadline was er geen mogelijkheid voor mij om perfectie te kunnen nastreven. Wel had ik in mijn mail gevraagd dat ik benieuwd was naar hun reactie op de video en of ze dit mij wilde laten weten.

Bang voor de reacties, paste ik na verzending mijn welbekende struisvogelpolitiek toe. Geen social media of gluren in mijn inbox. Want stel je voor dat iemand echt de moeite had genomen om een reactie te sturen, dat kon nooit veel goeds beloven.

Pas 8u later durfde ik het aan. Ik opende mijn inbox en zag een paar mailtjes staan over de videocursus. Ik dacht gelijk: “Zie je wel, ze vinden het helemaal ruk.” Maar niets was minder waar. Ze complimenteerde mij juist voor het maken van de video’s, mijn authenticiteit en kreeg zelfs het compliment dat het fijn was om te zien dat het bij iemand anders ook niet helemaal perfect ging. Zo, dat was dus 180 graden de andere kant op dan ik zelf had gedacht.

Je kunt dus overduidelijk niet in het hoofd van anderen kijken. De enige manier om erachter te komen is door er naar te vragen. Vraag om feedback. Je zult dan merken dat het allemaal wel meevalt en dat je juist ontwikkeling kunt laten zien. Ook merk je hierbij dat jouw eigen verwachtingen vaak veel hoger liggen dan wat anderen van jouw verwachten.

 

Tip 4 perfectionisme
Iedere dag een klein beetje wint het altijd van in 1x heel veel

Nogmaals wil ik je vragen om in plaats van te focussen op perfectie te focussen op groei. Perfectie gaat je namelijk niet helpen bij het zichtbaar maken. Het maakt je ook onecht, als iets waarin jouw klant zich niet kan herkennen en/of kan identificeren, waardoor je dus klanten misloopt. Ook weerhoudt je perfectie je van het zichtbaar maken. Iedere dag een klein beetje wint het altijd van in één keer heel veel.

Hak het op in stukjes, begin en leg jezelf geen onmogelijke deadlines op. Stel jezelf niet ten doel dat je in 1x 10 social media posts moet maken of een hele videoserie.

Begin met 5 minuten, neem kleine stappen, wees lief voor jezelf en vraag om feedback. Je zult zien dat je ook met deze kleine stappen binnen de kortste keren groeit in je online zichtbaarheid. En onthoud jouw zichtbaarheid is nodig, want je toekomstige klanten zitten op je te wachten, maar dan moeten ze wel weten dat je er bent!

Heb jij nog een goede tip om perfectionisme te overwinnen of in het online zichtbaar maken van jezelf? Deel jouw tip(s)  hieronder in de reacties.