Soms wil het gewoon niet lukken, hoe hard je ook probeert en wat je ook doet het werkt niet. Achter ieder succes, schuilen dalen, dat riedeltje ken je inmiddels wel. Maar als niets lijkt te werken, is het lastig voor te stellen dat er ooit nog een succes uit voort komt. Je hebt jouw portie dal inmiddels wel gehad en bent toe aan een succes. Er komen zelfs gedachten in je op als: Waar doe ik het allemaal voor? Kan ik niet gewoon beter ermee stoppen? Of misschien was het werken voor een baas nog wel helemaal niet zo slecht? Heel begrijpelijk, dat dit gebeurt. Ook ondernemers zijn mensen. Denk dat iedere ondernemer ergens in zijn carriere wel eens op het punt heeft gestaan om de handdoek in de ring te gooien. Ik ben hier geen uitzondering in. Maar het is mogelijk om van je shit een hit te maken.


Ondernemen is als topsport, je steekt al je energie, geld en tijd er in en dan is het af en toe een verdomde zure appel als je daar niet (direct) het resultaat van terug ziet.

Goed bedoelde adviezen zoals:

  • Je bent aan het zaaien.
  • Blijf vertrouwen houden.
  • Je moet gewoon nog even volhouden.

Brengen wellicht zelfs je bloed tot een kookpunt. Je hebt er gewoonweg geen puf meer voor. Je bent op. Als je dit punt hebt bereikt, I have your back. Luister de podcast en/ of lees verder want ik heb een handig stappenplan wat je kunt toepassen. Ik noem het maak van je Shit een Hit actieplan.

Abonneer je ook op mijn podcast via iTunesSpotify of Google!

De enige die het kan omdraaien dat ben JIJ

Zoals ik al vertelde ben ik zelf geen uitzondering en heb ik zelf meerdere momenten gehad dat ik zei: IK KAP ERMEE! Toch weet ik me er iedere keer weer uit te halen. Soms met begeleiding van een coach en/of met goed bedoeld advies en steun van familie en vrienden. Ondanks dat de adviezen goed bedoelt zijn, is er maar één iemand, die voor de daadwerkelijke omwenteling kan zorgen. Diegene dat ben JIJ. Jij bent de enige die van zijn shit een hit kan maken.


Als je er klaar voor bent om uit het dal(letje) te komen dan heb ik een stappenplan voor je. En om er nog maar een one-liner in te gooien. Het gaat er niet om hoe vaak je onderuit gaat, het gaat erom hoe vaak je weer op staat. 

Mijn eigen van shit naar hit dag

En om aan te tonen dat dit stappenplan niet alleen voor de extreme dalen handig is, dat je het ook prima voor kleine dalletjes kunt gebruiken. Gisteren had ik zelf namelijk een KAK dag, mede n.a.v. dit plan en goede gesprek met Mark mijn vriend, bevind ik me nu weer op een top. Gisteren had ik zelf dus zo’n dag. Een dag waarop niets ging zoals het moest. Ja, het is zelfs mogelijk om een dergelijke dag te krijgen, wanneer je je in het zonovergoten Mexico zit😉. Zat gewoon niet lekker in mijn vel en dan kan een voorval (in mijn geval meerdere) ervoor zorgen dat mijn ondernemerszin tot een dieptepunt daalt. 
Wat gebeurde er dan, vraag je je wellicht af? 


Het was een aaneenschakeling van gebeurtenissen die dag. Het begon met een vervelend mailtje, waar ik direct een naar gevoel bij kreeg. Dat kreeg een staartje in het gesprek wat er op volgde. Ik hing op met een machteloos gevoel. Maar er speelde ook iets anders mee, wat al langer sluimerde op persoonlijk vlak. Eén vervelend mailtje en gesprek zorgt er natuurlijk niet voor dat de moed me direct in de schoenen zakt business-wise gezien. Denk ook meer dat het de optelsom is geweest. 

Zorg voor ownership van je shit

We hebben allemaal wel eens zo’n moment of dag. Ik weet het en het mag er zijn. De kunst is alleen om niet te verzuipen in je gevoel of teleurstelling. Zodat het erger wordt en kan gaan woekeren. Ik zie het als de controle terugkrijgen oftewel ownership nemen over het gevoel en om weer de motivatie en inspiratie te krijgen, zodat je jezelf er weer bovenop helpt. Zodat je weer de stip op de horizon ziet en je weer je doelen en dromen als ondernemer en mens kunt nastreven. 

Maak van je SHIT een HIT actieplan

Om jezelf er weer bovenop te helpen, heb ik een stappenplan. Ik dacht mede naar aanleiding van mijn eigen kak dag, mooi moment om dat stappenplan eens uit te schrijven en het te delen. Niet alleen voor jou, die dit nu leest maar ook voor mezelf. Er zullen ongetwijfeld kak dagen nog komen, maar zolang de positieve dagen in de meerderheid zijn, dan teken ik ervoor!

Stap 1 – Relativeer je shit

Begin bij het begin en dat is door eerst te relativeren. Neem even een stap terug en beantwoord de volgende vragen:

  • Vergaat de wereld?
  • Kan je nog steeds ademen?
  • Leef je nog?
  • Wat is het allerergste wat mij of de mensen om mij heen nu hierdoor kan overkomen?

Door het beantwoorden van deze vragen, zal je jouw uitdaging in perspectief kunnen plaatsen en zien dat de wereld nog gewoon blijft doordraaien. Je ziet het in het groter geheel.

Stap 2 – Direct rust en helderheid

Na de eerste optionele stap is het goed om de rust terug te pakken en helderheid te verkrijgen. Dit kan je doen door een ademhalingstechniek toe te passen. Adem 5 tellen in. Hou je adem 5 tellen vast. Blaas je adem in 5 tellen uit. En herhaal dit 5x. Je zult direct meer rust en helderheid ervaren.

Stap 3 – Schrijf het op

Pak pen en papier erbij. Zet je timer op 5 min. Schrijf alles op wat in je opkomt, door de volgende vraag te beantwoorden: Waar ben je verward over? Wat is er nu precies aan de hand?

Stap 4 – Spreek het in

Pak je telefoon erbij en maak een spraakopname. Ga in deze memo hardop het gesprek met jezelf aan. Waarom ervaar je wat je nu ervaart?

Stap 5 – Verander je perspectief

Luister je spraakopname af. Ik stel me dan altijd voor dat een vriendin of business buddy dit naar mij toestuurt. Dit verandert direct mijn perspectief. Ik word toeschouwer in plaats van hoofdrol speler. Dit maakt het makkelijker om tot inzichten te komen en in oplossingen te denken.

Hoogstwaarschijnlijk zullen er tijdens het afluisteren al verschillende antwoorden en oplossingen in je opkomen om ermee om te kunnen gaan.

Stap 6 – Denk niet in problemen, maar in oplossingen

Maak opnieuw een spraakopname. In deze spraakopname deel je de antwoorden en oplossingen die bij stap 5 naar boven zijn gekomen of die nu bij je naar boven komen. Mij helpt het wanneer ik voorstel dat ik een vriendin of business buddy dit naar mij heeft gestuurd en ik haar advies geef. 

Stap 7 – Schrijf je doelen op + waarom je het zo graag wilt

Pak opnieuw pen en papier erbij en zet ondertussen een muziekje op waar je blij van wordt. Als je eerst even wilt dansen, mag dat uiteraard. Met dansen versterk je de positieve vibes van de muziek door deze door je lichaam heen te laten gaan.  Op het papier schrijf je al je doelen op die je hebt in je leven. Wat wil je bereiken? Waar wil je op focussen? Waar wil je aan werken? Beantwoord bij ieder doel de vraag, waarom het zo belangrijk voor je is? Beschrijf het allemaal zo uitgebreid mogelijk. 

Kijk naar de doelen die je zojuist hebt opgeschreven en prioritiseer deze doelen. Van ieder doel schrijf je maximaal 5 onderliggende stappen op. Met deze 5 onderliggende stappen kan jij je doelen behalen.

Stap 8 – Dankbaarheid

Pak een nieuw vel papier of bladzijde en maak een lijst met 7 punten. Schrijf bij ieder punt iets op waar je nu dankbaar voor bent. Dit kunnen grote en kleine dingen zijn. Wanneer je dankbaar bent is dat een enorm krachtig gevoel en terwijl je dankbaar bent kunnen er geen negatieve gevoelens naar boven komen.

Stap 9 – Waar ga je morgen mee verder?

Werp een blik op wat je hebt opgeschreven bij punt 7 en kies daar 1 ding uit, waar je morgen mee aan de slag gaat.

That’s it. Dit zijn de stappen om van je shit een hit te maken. 

Verander je shitty focus

Ook wil ik het nog even kort met je hebben over focus. Hiermee bedoel ik niet geconcentreerd ergens aan werken, eerder waar jij je energie op focust. Je weet natuurlijk al lang waar jij je aandacht op focust dat groeit.

Waar jij je aandacht op focust dat groeit

We krijgen allemaal te maken met teleurstellingen. Stel je hebt een fantastisch nieuw traject ontwikkelt en getest bij je doelgroep die hier net zo enthousiast over is als jij. Enkel nu het er echt op aan komt, krijg je het niet verkocht. Terwijl je er alles aan gedaan hebt, van website, weggever, social media, nieuwsbrieven tot aan webinars aan toe. Slechts een enkele deelnemer terwijl jij er het liefste minimaal 10 wilt. Je kunt je dan heel erg focussen op die 9 mensen die niet willen. Ik wil je aanmoedigen om je te focussen op die ene persoon die het wel wilt. Daarnaast wil ik je in plaats van het nastreven van nog 9x JA te krijgen, je te focussen op het verzamelen van Nee’s.

In sales werkt het nu eenmaal zo en dat is online niet anders, 1 op de 10 of 1 op de 100 koopt. Dus focus je op het zoveel mogelijk nee’s verkrijgen. Als jouw score 1 op de 10 is, betekent het dus dat je minimaal 9x Nee nodig hebt. De volgende wordt een JA. Als jouw score 1 op de 100 is dan heb je dus minimaal 99x Nee nodig. 


Door te focussen op de Nee’s verander je je perspectief en het geeft je ook de drive om door te blijven gaan en niet bij de pakken neer te gaan zitten. Hele effectieve methode. Uiteraard kan het best zo lopen als in onderstaand voorbeeld:

1 = Nee

2 = Nee

3 = Nee

4 = Nee

5 = Nee

6 = Nee

7 = Nee

8 = Nee

9 = Nee

10 = Nee

11 = Nee

12 = Ja

13 = Ja

Mijn advies stop dus niet te vroeg en focus op de Nee’s. Succes gegarandeerd.

Heb je het geprobeerd?

Heb je het stappenplan gebruikt of mijn advies ter harte genomen? Laat het weten in de reacties, super leuk om terug te horen of het ook voor jou heeft gewerkt. 


Ps. Mijn vriend Mark is ook heel erg blij dat ik dit actieplan ‘van Shit naar Hit’ uit heb geschreven, zodat ik het een volgende keer nog sneller kan omdraaien 😉