Wat als ik helemaal opnieuw mijn bedrijf zou moeten opbouwen, wat zou ik dan nu doen? Met de kennis en ervaring die ik inmiddels heb. Regelmatig krijg ik deze vraag, vooral gesteld door vrienden en kennissen die zelf met het idee lopen om ook een bedrijf te starten. Toch krijg ik dan vaak dingen terug te horen zoals: Ja maar jij hebt makkelijk praten. Je hebt al 10.000 mensen op je e-maillijst staan, duizenden volgers op Instagram en een goedlopend bedrijf. Maar voor ons starters is het anders, wij beginnen vanaf 0. Klopt je hebt gelijk. Voor mij is het anders, ik heb kennis en ervaring, ik heb een goedlopend bedrijf. Alhoewel mensen schijnen te vergeten, dat ik ook met dit bedrijf vanaf nul ben begonnen.

Daarom dacht ik, goed om mijzelf weer even helemaal in die begin positie te verplaatsen. Wat zou ik nu doen (met de kennis) die ik nu heb als ik overnieuw moest beginnen? Je hoort mij erover vertellen in deze podcast.

Toevallig is dit een real-life example, want ik ben onlangs overnieuw begonnen.

Vanaf zero.

In januari 2023 heb ik mijn nieuwe concept Another Green Story gelanceerd.

https://www.instagram.com/another_green_story/

Luister mijn podcast over “Als ik opnieuw moest beginnen…”

Abonneer je ook op mijn podcast via iTunesSpotify of Google!

Beste advies voor startende ondernemers

De meeste ondernemers die starten, beginnen een bedrijfje. Iets voor erbij. Het mag eigenlijk geen naam hebben. Terwijl ze eigenlijk grootse plannen hebben. Mijn vooronderstelling waarom dit zo wordt gebracht is naar mijn idee omdat ze bang zijn dat het mislukt, dat ze falen. Maar als je zelf niet gelooft in je succes, dan zal je angst werkelijkheid worden. Het is dus super belangrijk dat je gelooft in je eigen bedrijf.

Natuurlijk kan het ook zo zijn, dat ze de underdog spelen, om geen vervelende vragen te krijgen van familie en vrienden. Goh jij ging toch dé start-up van het jaar beginnen? Lopen de tonnen omzet al binnen?

Mijn beste advies voor starters is om te beginnen met het einddoel in gedachten. Verbind jezelf met je visie, je toekomst. Maar bovenal denk, praat en handel naar dit toekomstbeeld. Diegene die namelijk een bedrijfje starten, daarvan zal 95% nooit boven het niveau van een bedrijfje uitkomen. Hiermee bedoel ik niet dat je hoog van de toren moet gaan blazen. Ik ben meer een voorstander van: may your succes be the noise, in plaats van veel bombarie en daarna….. niets.

Wat ik bedoel is dat je heel erg helder moet hebben, wat jij wilt dat dit bedrijf wordt, wat het voor jou betekent en waarom dit zo belangrijk is. Zet die stip op de horizon en visualiseer of het al zo is. Op deze manier kan jij je hier dagelijks mee verbinden en als dit je intentie is zal je ook volgens deze intentie gaan handelen. Als je vanaf dag 1 doet (voor jezelf) alsof je al een groot bedrijf hebt, dan onderneem je ook andere stappen. Dit vergroot je kans op succes. Je hoort mij hier uitgebreid over vertellen in de podcast, dus luister die zeker even.

10 beste tips voor het starten van een bedrijf of opnieuw beginnen van een bedrijf

Andere tips die ik deel voor het starten van een bedrijf die je kunt toepassen zijn:

 1. Omschrijf de visie van je bedrijf, het doel en waarom
 2. Bedenk een naam voor je bedrijf
 3. Claim je domeinen en socials voor je bedrijf
 4. Omring je met succesvolle ondernemers binnen je branche en/of die al bereikt hebben wat jij graag wilt
 5. Onderneem iedere dag opnieuw een stap om je bedrijf verder te brengen
 6. Denk, praat en handel alsof je toekomstige visie al je werkelijkheid is
 7. Wees comfortabel in het oncomfortabel zijn
 8. Vertrouw op het universum dat als je iedere dag een stap zet de juiste mensen en kansen op je pad verschijnen
 9. Zie problemen als momenten om te leren en als uitdaging. Er is altijd een oplossing of een beter alternatief.
 10. Leg alles van moment 1 vast in processen, dit zorgt ervoor dat je super snel kunt opschalen en dat het succes je niet inhaalt
 11. Start! Veel ondernemers blijven hangen in het plannen en schrijven. Terwijl je leert pas echt en heel erg snel als je actie onderneemt.

Slechtste tips voor het starten van je bedrijf

De allerslechtste tips die ik tegenkom online voor het starten van een bedrijf of van ondernemers hoor die een bedrijf willen starten, zijn:

 1. Je moet eerst een logo hebben
 2. Je moet eerst een website hebben
 3. Je moet eerst je branding op orde hebben
 4. Je moet eerst zeker weten dat je vanaf moment 1 er EUR 3.000 salaris mee binnen haalt
 5. Je moet eerst nog méér kennis vergaren

Dit zijn allemaal excuses en uitstel mogelijkheden om nog maar niet echt te hoeven starten. Ik snap het heus wel, je vind het spannend, het is buiten je comfortzone, en dit soort zaken houdt je voorlopig veilig. Maar je zult jezelf buiten je comfortzone moeten begeven en de enige manier is door te starten. Start met mijn 10 beste tips die ik hierboven beschrijf en ga daarna aan de slag met professioneel ontworpen logo’s en websites, maar wat mij betreft pas als je daadwerkelijk geld verdient met je bedrijf.

3 Boekentips voor startende ondernemers

Dit zijn de must-reads voor startende ondernemers. Zodat je het gelijk goed aanpakt vanaf dag 1.

E-myth van Michael E. Gerber

Dit is wat mij betreft de bijbel van ondernemerschap. Een must have voor iedere ondernemer.

Profit First van Mike Michalowicz en Femke Hogema

Regel vanaf dag 1 je financiën goed en overzichtelijk. Zodat je altijd winst draait.

Think & Grow Rich van Napoleon Hill (Michael Pilarczyk)

Je mindset is je allerbelangrijkste factor voor succes in je onderneming. Dit boek beschrijft precies hoe je deze kunt programmeren voor succes.

Dit is een notendop wat ik zou ondernemen mocht ik overnieuw beginnen met mijn bedrijf.

Meld je gratis aan voor mijn Ja-Ik-Wil Lijst

Ik lanceer met regelmaat nieuwe concepten waar mensen op mijn lijst als eerste  toegang tot krijgen. Met dikke korting *kuch*

Buitenom mijn lijst geef ik never nooit geen KORRRRTING, just so you know. Klik hier om je gratis aan te melden voor de JA-IK-WIL lijst