Dankzij mijn Financieel Systeem, kan ik ALLES doen wat ik wil, heb ik altijd voldoende CASH + Buffer & laat ik mijn Geld voor mij Werken.

Toen ik mijn bedrijf startte, kreeg ik de vraag: “Kan je daar wel je centjes mee verdienen?” Toen ik mijn online trainingen stop zette kreeg ik de vraag: “Als je er zoveel mee verdiend, waarom stop je er dan in hemelsnaam mee?” Toen we gingen investeren in vastgoed, kregen we de vraag: “Zou je dat wel doen, want dat is een groot risico!” Toen we voor 2,5 maand naar Mexico vertrokken , kreeg ik de vraag: “Waar betalen jullie dat allemaal van?”


Ik heb hierop 1 antwoord: mijn financiële systeem.


Ja, ik kan goed met geld omgaan & Mark gelukkig ook 🙂


In mijn nieuwe podcast deel ik mijn financieel management systeem, dat ik consequent toepas.
Je zult versteld staan van de simpelheid.
Ik hou van simpel en ja ook van 💸

Abonneer je ook op mijn podcast via iTunes & Spotify!

Je hebt geld nodig

Hoe je het went of keert, geld heb je in dit leven nodig. Sommige mensen zeggen wel eens, geld maakt niet gelukkig. Ik zal ook de laatste zijn, die zal aangeven dat het zaligmakend is. Maar als je geen geld hebt wordt je het in dit leven wel een stuk lastiger gemaakt. Alles kost nu eenmaal geld. Ook ben ik van mening dat geld je vrijheid kan opleveren. Door voldoende financiële middelen te hebben kan je zelf bijvoorbeeld een stapje terug doen binnen je bedrijf of zelfs vervroegd met pensioen. Uiteraard hoef je het ook niet allemaal voor jezelf te houden, delen mag altijd 😉

Creëer een gezonde money mindset

Het is ontzettend belangrijk om een goede relatie te ontwikkelen met geld. Wanneer je geen goede money mindset hebt, hou je geld onbewust bij je op afstand. Dat moeten we natuurlijk niet hebben. Als je nu denkt, mijn money mindset heeft wel wat training nodig, dan kan ik je van harte het boek van Jen Sincero aanbevelen. Is nog leuk om te lezen ook.

Mijn relatie met geld

Eerste financiële les

Ik heb een gezonde relatie met geld, dat heb ik deels vanuit huis meegekregen. Toen ik 12 was, ging ik de woonkrant bezorgen. In het dorp waar ik ben opgegroeid, stonden er maar 600 woningen, dus daar werd ik niet bepaald rijk van. Was dan ook niet erg gecharmeerd van de regel die mijn moeder had ingesteld, dat van wat ik verdiende met het rondbrengen van de woonkrant ik 2/3 direct moest overmaken naar mijn spaarrekening en ik slechts 1/3 mocht uitgeven. Op deze manier duurde het nog een hele tijd voor ik eindelijk mijn felbegeerde discman kon kopen.

Maar ik leerde hier wel mijn eerste belangrijke financiële les. Zet direct na ontvangst van je inkomsten een bepaald percentage apart.

Tweede financiële les

Ook ben ik heel erg opgegroeid met als je iets wilt, dan moet je ervoor sparen en/ of meer voor werken. Ondanks dat mijn ouders prima een discman voor me konden kopen, deden ze dit niet.Ze hebben mij hier de waarde van geld mee willen bijbrengen. Dat geld niet aan een boom groeit en dat als je iets wilt, dat je daar iets voor terug zult moeten doen. Of juist iets voor moet laten, zoals het snoep scheppen bij de Jamin. De jaarlijkse braderie was dan ook wel aan mij besteed. Weken van tevoren was ik bezig om bij oudtantes en kennissen hun zolder te plunderen zodat ik daar een slag mee kon slaan.

Mijn tweede financiële les die ik leerde. Als je iets graag wilt hebben zul je bereid moeten zijn er iets voor te doen of juist te laten.

Derde financiële les

Ook ben ik opgegroeid met het idee, dat je beter zo min mogelijk schulden kunt maken. Enerzijds een goede regel. Je creditcard ruimte of rood staan voor het aankopen van kleding, luxe artikelen of een vakantie is over het algemeen geen slim idee. Vanwege de hoge rentes.
Ik moet wel zeggen dat ik het niet volledig eens ben om zo min mogelijk schulden te maken. Zoals je wellicht weet, investeer ik samen met mijn vriend in vastgoed. Hiervoor gaan we ook schulden aan, maar dit zijn wel schulden die zichzelf + meer terugbetalen. Lees hier meer over ons vastgoed avontuur.


De derde financiële les die ik leerde. Gebruik geen leningen om jezelf dingen te veroorloven die je eigenlijk niet kan betalen.

Sparen, is dat nog wel een slimme beslissing?

Nu is het geen geheim dat sparen anno 2022 nagenoeg niks oplevert. Wanneer je over een hele dikke bankrekening beschikt betaal je zelfs negatieve rente. Als je mij vraagt of sparen anno 2022 een slim idee is? Dan zal ik aangeven dat er momenteel betere alternatieven bestaan om je financiële buffer te laten groeien. Toch raad ik aan om altijd een gedeelte in cash en/of op je spaar rekening te hebben.

Vierde financiële les

Naast dat ik zelf spaarde, hebben mijn ouders ook altijd voor mij gespaard. Ondanks dat ik zelf de beschikking had over de spaarrekening, was mij goed ingeprent dat ik niet aan dit geld mocht komen. Dit geld was bedoelt voor later – als ik groot was. Ik zag het als een financiële buffer, die ik enkel met een bijzonder goede reden mocht aanspreken. Backpacken door Australië viel daar jammer genoeg niet onder.


De vierde financiële les die ik leerde. Zorg altijd altijd voor een financiële buffer.

Voor deze financiële buffer raad ik aan dat deze tenminste groot genoeg is om 3-6 maanden in je levensonderhoud te voorzien. Dat zijn je vaste en noodzakelijke kosten. Dit advies geldt voor zowel ondernemers als werknemers. De buffer van 3-6 maanden geeft jou voldoende tijd om het roer om te gooien, indien nodig. Om je bedrijf bijvoorbeeld weer winstgevend te maken, iets anders te gaan doen of als je een baan in loondienst hebt om een andere te zoeken.


Zoals ik al aangaf ben ik dankbaar dat ik dit vanuit mijn opvoeding heb meegekregen. Mocht dit bij jou niet het geval zijn – no worries. Je kunt op ieder moment beginnen om deze financiële regels toe te passen.

Iedereen kan sparen/ investeren

Vijfde financiële les

Het is een misvatting dat om veel geld te kunnen vergaren je enorm veel hoeft te verdienen. Geld, sparen, investeren is niet iets, wat enkel weg gelegd is voor de ‘rijken’ of ‘happy few’, dit kan iedereen. Dat laat Theodore Johnson wel zien. Theodore werkte lang geleden voor UPS en verdiende nooit meer dan $ 14.000 per jaar. Toch was hij op zijn oude dag goed voor $ 70 miljoen waard en dat allemaal omdat hij het advies van een vriend had opgevolgd.


Theodore gaf namelijk bij zijn vriend aan dat hij geen geld had om te sparen, hij verdiende immers maar $14.000 per jaar. Zijn vriend gaf toen aan, dat hij sparen eigenlijk moest zien als belasting. Belasting zie je ook niet als besteed inkomen. In reactie hierop heeft Theodore aan zijn baas gevraagd of deze direct 20% van zijn salaris automatisch in een beleggingsrekening van UPS te storen.
Door dit vijftig jaar lang te doen, leverde dit mede dankzij compound interest (rente op rente) $70 miljoen op.

Spreid je risico’s & win kansen

Kleine kanttekening bij dit verhaal, zelf zou ik er niet voor kiezen om 20% op een beleggingsrekening te storten die maar belegt in 1 bedrijf. In dit geval is het goed uitgepakt, maar zelfs gigantische bedrijven kunnen omvallen dus het is altijd slim om je kansen te spreiden.


Wat we in ieder geval wel kunnen stellen aan de hand van het voorbeeld van Theodore. Het is onzin, dat je pas kunt sparen wanneer je X inkomen verdient. Met ieder inkomen kan je sparen. Ook jij!


Een ander boek waarin dit ook wordt belicht is “De rijkste man van Babylon” ook daarin wordt aangegeven dat je altijd 10% van je inkomen direct opzij dient te zetten.


De vijfde financiële les die je hieruit kan halen. Zet altijd 10% van je besteedbaar inkomen opzij, zodat je geld voor jou kan werken.

Naast deze 5 belangrijke financiële lessen, maak ik ook gebruik van een financieel systeem. Daar vertel ik je hieronder graag meer over.

Mijn financiële systeem

Persoonlijk vind ik dat je mede door het online betalingsverkeer nog maar weinig overzicht hebt op je uitgaves. Ik heb zelf altijd enkel mijn pinpas op zak of betaal met een Tikke of mijn telefoon. Ik hou mijn uitgaves niet bij, toch heb ik altijd controle en grip op mijn geld.Dit komt door mijn financiële systeem dat ik gebruik. Het systeem dat ik gebruik is zeer eenvoudig, maar rete effectief. Iedereen kan dit toepassen. Ook is het niets nieuws.

Een systeem uit grootmoeders tijd


Sterker nog het financiële systeem dat ik hanteer stamt uit grootmoeders tijd. Je weet wel de tijden waarin mensen hun inkomen nog uitbetaald kregen in contant geld. Wat er dan gebeurde is dat er verschillende potjes tevoorschijn kwamen. Het geld werd verdeeld over de diverse potjes die ieder een eigen doel hadden.Zo was er een potje voor het huishoudgeld, waarvan onder andere boodschappen werd gedaan. Een potje voor kleding en persoonlijke verzorging. Een spaar potje (die 10% weet je nog?). Een potje voor de hypotheek of huur. En nog een potje voor overige kosten. Uiteraard is dit even een simplistische weergave, maar ik denk dat je me wel begrijpt?
Dit werkte altijd. Je kon immers niet meer uitgeven dan dat er in het desbetreffende potje zat. Zij hadden dus aan het einde van hun salaris nooit een stukje maand over.

Hoe ik dit financiële systeem toepas


Dit financiële systeem werkt nog steeds. Ja zelfs wanneer alles online gebeurt. Ik gebruik het als volgt. Op basis van het leven dat ik wil leiden, denk hierbij in termen van kosten, investeringen en uitgaves maak ik een procentuele verdeling. Na ontvangst van het salaris dat ik mijzelf uitbetaal wordt dit verdeeld over diverse potjes. De potjes die ik hanteer zijn bedoelt voor:

20% – voor sparen/ beleggen
10% – sparen voor reizen
20% – huishoudgeld + autokosten
25% – hypotheek
20% – kleding + uit eten + leuke dingen doen + cadeautjes
2,5% – verzekeringen
2,5% – onvoorzien

Waar doe ik het allemaal van?

Ik weet hoe de zaken ervoor staan en ik verdeel mijn ‘salaris’ dus heel erg bewust over die verschillende potjes. Dit zorgt ervoor dat ik mijn leven kan leiden zoals ik dat graag wil en dat ik altijd over voldoende financiële middelen beschik. Daar doe ik het dus van😉

Zorg voor inzicht in je uitgaven

Ook ben ik kritisch richting sommige uitgaven, mede omdat ik deze zelf minder belangrijk vind.

Veel van mijn kleding koop ik via Vinted. Een auto vind ik niet belangrijk, dus die is allesbehalve fancy, maar puur functioneel. Ook wonen we niet in een kast van een huis, terwijl we dit wel zouden kunnen betalen. Daar tegenover staat weer wel dat ik relatief gezien, veel geld uitgeef aan reizen. Dat vind ik belangrijk, dat is voor mij een vorm van vrijheid. Mijn belangrijkste kernwaarde.

Om deze procentuele verdeling op te stellen, neem ik ieder jaar een keer de moeite en tijd om langs al mijn uitgaves te lopen van het afgelopen jaar. Zitten daar nog dingen tussen die ik kan elimineren? Ik benoem bijvoorbeeld een abonnement op Yoga TV die ik letterlijk 2x gebruikt heb het afgelopen jaar… Ook investeer ik, zodat mijn geld ook voor mij kan werken.

Salaris uit mijn bedrijf

Goed om te weten is dat ik in bovenstaande verdeling enkel de verdeling van mijn salaris uit mijn heb bedrijf genomen. Hierin zit niet het geld opgenomen dat we verdienen uit bijvoorbeeld onze vastgoed investeringen. Voor die inkomsten gebruiken we hetzelfde financiële systeem, enkel met een andere verdeling aangezien er daar weer andere dingen zoals o.a. reserves voor onderhoud en eventuele leegstand bij belangrijk zijn.


Geld voor de belastingdienst, zoals de inkomstenbelasting en zorgverzekeringswet zet ik apart via mijn bedrijf.

Het financiële systeem dat ik voor mijn bedrijf gebruik

Het financiële systeem dat ik voor mijn bedrijf gebruik, lijkt verdacht veel op het systeem dat ik hierboven beschreef. Toen ik 6 jaar geleden het boek Profit First las, sneed dit gelijk hout voor mij en besloot ik dit te implementeren voor mijn bedrijf.

Hoe werkt Profit First?

Ook bij Profit First verdeel je je ontvangsten over verschillende rekeningen. Dat doe je 2 x per maand.Op je ontvangsten rekening daar wordt al je omzet op uitbetaald. Voordat je het gaat verdelen, pak je eerst 21% van dit totale bedrag en reserveer je dit op je BTW rekening.

Vervolgens ga je het resterende bedrag verdelen over de verschillende potjes volgens vooraf vastgestelde percentages. Die percentages zijn voor ieder bedrijf verschillend, daar hangen namelijk verschillende factoren aan ten grondslag.

Profit First rekeningen – welke heb je nodig?

Je hebt bij Profit First dus meerdere rekeningen nodig, bijvoorbeeld:

Ontvangsten rekening

Kosten rekening

Salaris rekening

Omzet belasting rekening

Belasting rekening

Kluis rekening

Winst rekening


Profit First kan voor ieder bedrijf geïmplementeerd worden. Eerder schreef ik al een blog artikel over dit onderwerp (met video), dus als je hier het fijne van wilt weten is dat zeker een aanrader. Evenals het Profit First boek uiteraard.

Samenvattend

Financieel inzicht is belangrijk, voor zowel privé als zakelijk. Daarom zet ik met liefde nog even mijn financiële lessen voor je op een rijtje

  1. Creëer een gezonde money mindset
  2. Zet direct na ontvangst van je inkomsten een bepaald percentage apart.
  3. Als je iets graag wilt hebben zul je bereid moeten zijn er iets voor te doen of juist te laten.
  4. Gebruik geen leningen om jezelf dingen te veroorloven die je eigenlijk niet kan betalen.
  5. Zorg altijd altijd voor een financiële buffer.
  6. Zet altijd 10% van je besteedbaar inkomen opzij, zodat je geld voor jou kan laten werken.
  7. Maak gebruik van een financieel systeem

Als CEO van je bedrijf & leven is financieel inzicht erg belangrijk

Mijn klanten coach ik om de CEO van hun business en leven te worden. Financiën zijn daar onlosmakelijk mee verbonden. Je hebt geld nodig voor je leven en ook voor de groei van je bedrijf. Het mooie aan je bedrijf is dat die ook voor jou kan werken en het dus niet langer afhankelijk is van jouw uren of inzet. Ben je nieuwsgierig naar welke kansen ik zie binnen jouw bedrijf en voor jou als CEO? Vraag via deze pagina een gratis gesprek met mij aan