Als ondernemer werk je keihard. Nog even die klant bellen, een extra klus doen of dat gave idee op papier zetten. De kans is dan ook groot dat je iedere dag strijdt tegen het aantal uren dat er in een dag zit. Herken je dit? Dan werk jij hoogstwaarschijnlijk te veel in jouw bedrijf en te weinig aan jouw bedrijf. Vandaag vertel ik je hoe je dit kunt oplossen.

Geen zorgen: je bent echt niet de enige die hier de mist ingaat. Sterker nog, in het begin ben ik zelf ook in deze valkuil getrapt. Ik wilde alles zelf doen, was ervan overtuigd dat ik geen budget had om dingen uit te besteden en toen ik dat wel had, nam ik de stap ook niet. Dat veranderde toen ik ging samenwerken met een coach. Deze belemmerende overtuigingen kwamen aan het licht en daardoor kon ik de switch maken.

Video: Hou jij de groei van jouw bedrijf tegen? 


Ps. Altijd op de hoogte zijn van een nieuwe video? Abonneer je hier. Merci!

Belemmer je eigen groei niet!

Tegenwoordig werk ik dan ook aan mijn bedrijf in plaats van in mijn bedrijf. Daardoor kan ik ervoor zorgen dat mijn onderneming blijft groeien en groeien. Als ik op dezelfde voet door was blijven gaan, had ik nooit mijn nieuwe concepten in de markt kunnen zetten, was er geen nieuwe Instagram advertentie training gekomen en had de Groei Mastermind en mijn 1-op-1 coachingstraject nooit het levenslicht gezien. Omdat ik het zo gaaf vind om andere ondernemers te helpen om nog meer groei & vrijheid te realiseren in hun bedrijf, ben ik ook zelf gaan coachen. Vandaag wil ik het verhaal van Lotte met je delen, want ik weet zeker dat jij hier veel van kunt leren.

Lotte is een ontzettend leuke en creatieve onderneemster. Ze heeft niet één maar twee supertoffe concepten in de markt gezet. YLA Lifestyle is een webshop waar ze o.a. garen, wol en haakpatronen verkoopt. Haar andere concept is de YLA box. Dit is een membership box speciaal voor haak fanaten, die als warme broodjes over de toonbank vliegen.

24/7 multitasken

Zoals bij zoveel ondernemers, zitten er ook bij Lotte niet genoeg uren in een dag. Ze vliegt van hot naar her en is continue aan het werk. Ideeën in overvloed, maar niet genoeg uren in een dag om ze daadwerkelijk in uitvoering te brengen of in haar onderneming bij te sturen.

Na een van onze coachingsgesprekken is Lotte aan de slag gegaan om inzichtelijk te maken waar haar tijd nu precies naar toe gaat. Hiervoor heeft zij Toggl gebruikt. Dit is een superfijne tool waarmee je via je computer kunt timen hoe lang je met een specifieke taak bezig bent.

Al na twee dagen kreeg ik van Lotte een berichtje dat dit zo goed werkte. Normaal gesproken sprong ze van de hak op de tak. Even snel dat mailtje beantwoorden tussendoor of nog even dat ‘kleine’ klusje doen. Het is ook een beetje ondernemers eigen om alle tabjes open te laten staan, maar eigenlijk werkt dit helemaal niet zo goed. Door Toggl moest ze echt gaan clusteren en werd ze zich bewust dat ze té veel taken tegelijk deed.

Altijd te weinig tijd

Na die vijf dagen timen namen we de proef op de som. Lotte had maar liefst 54 uur en 9 minuten gewerkt. Dat is natuurlijk super veel en nog kwam ze chronisch iedere dag tijd tekort.

Ze had dan ook de wens om meer rust te nemen en aan de juiste dingen te werken. Daarom zijn we gaan kijken naar haar taken en markeerde ze hoeveel procent van de tijd ze zich eigenlijk bezighield met zaken die haar omzet of winst zouden verhogen. Wat bleek? Slechts 36% van haar tijd besteedde ze AAN haar bedrijf in plaats van in haar bedrijf.

Uiteraard moeten alle taken uitgevoerd worden: zonder de uren die in het bedrijf gewerkt worden, kan de onderneming niet voortbestaan. Maar deze zaken hoeft Lotte niet zelf te doen. Als ze (een deel van) die 64% zou uitbesteden, kwamen er ontzettend veel uren vrij die ze kon besteden aan activiteiten die haar omzet en winst konden vergroten. Wat ik zo mooi vind aan Lotte, is dat toen ze dit inzicht kreeg en hier bewust van werd ook gelijk besloot om actie te ondernemen.

Inmiddels zijn de eerste stappen gezet. Ze heeft inzichtelijk in welke taken overgedragen kunnen worden. Wie verantwoordelijk is voor welke taken en op welke wijze aan de taken gewerkt wordt. Ook heeft ze de uren die ze werkt IN haar bedrijf al voor een gedeelte over kunnen dragen en zet zij hier nog iedere week stappen in. Ik ben dan ook super trots in hoe zij dit oppakt en hier mee omgaat.

Van inzicht naar actie

Heb je zelf ook het idee dat je alleen maar aan het werk bent en zie je geen uitweg meer? Ga dan eens aan de slag met tijdsnotatie en kijk kritisch welke taken je zelf moet doen. De volgende stap is om ten minste een deel van de andere taken uit te besteden of te structureren, zodat jij meer ruimte krijgt om jouw bedrijf te laten groeien. Zo kun je echt gaan werken aan jouw bedrijf. Eindelijk dat concept in de markt zetten, die training lanceren of juist een extra dag voor jezelf nemen: als je dit doet wordt het ineens allemaal mogelijk.

HULP NODIG BIJ HET REALISEREN VAN JOUW AMBITIEUZE GROEIPLANNEN VOOR JE BEDRIJF?

Heb jij ambitieuze groeiplannen met je bedrijf, maar wil je ondersteuning om die plannen werkelijkheid te laten worden? I’m your girl! Ik coach ambitieuze ondernemers in een half jaar traject, zodat je na afloop meer resultaat, energie en voldoening haalt uit je bedrijf.