In deze maandelijkse ‘worksmarternotharder’ updates deel ik mijn bevindingen op mijn pad naar groei. Zodat jij:
- Niet zelf het wiel hoeft uit te vinden
- Ontdekt wat wel/niet werkt
- Erachter komt welke tactieken en strategieën ik gebruik (handig!)
Worksmarternotharder ‘makkerlijker gezegd dan gedaan’
WorkSmarkterNotHarder, naar mijn menig ‘makkelijker gezegd dan gedaan’.
Dat heeft ongetwijfeld ook met mijn mindset hierover te maken. Tel daar het feit bij op dat ik het liefste ALLES zelf wil doen en je hebt een dag/week/maand met een chronisch tekort aan aantal uren om alles te kunnen oppakken. Dat gaat dus niet langer meer zo, zeker niet nu ik keihard aan het groeien ben. Sterker nog, dat wil ik ook helemaal niet meer.
Door mijn maandelijkse updates hier openbaar te delen, voelt dit voor mij als een spreekwoordelijke stok achter de deur. Dit zorg ervoor dat ik iedere maand kritisch mijn bedrijf, processen en werkzaamheden onder de loep neem om te zien waar ik ‘worksmarternotharder’ optimalisaties kan doorvoeren. Optimalisaties die ervoor zorgen dat ik:
>> Meer tijd over hou
>> Meer kan verdienen
Dit wordt mijn eerste update, dus hoogste tijd voor een evaluatie om te zien waar ik kan optimaliseren.
Waar kan ik optimaliseren voor ‘worksmarternotharder’?
Al geruime tijd hou ik een urenoverzicht bij. Hierin leg ik niet alleen de uren vast, maar ook waaraan ik ze besteed. Hierdoor wordt het glashelder waar je tijd ‘verliest’ of waar je in ieder geval kunt optimaliseren. Dit doe ik overigens in een simpele excel. In kolom ‘A’ schrijf ik datum, Kolom ‘B’ noteer ik tijd en in kolom ‘C’ noteer ik wat ik heb gedaan. Niks fancy aan, maar geeft wel direct inzicht. Eventueel zou je de verschillende soorten werkzaamheden nog specifieke kleuren hieraan kunnen geven.
Eén van de dingen die opvalt uit mijn overzicht, is de tijd die ik besteed aan het onderhoud van mijn website. Dat doe ik momenteel voor 95% zelf. De andere 5% wordt opgevangen door hulp van buitenaf in de vorm van experts die in crisissituaties worden ingezet.
Doordat ik dus 95% zelf doe, betekent dit dat ik al menig uur heb doorgebracht met WordPress, handleidingen, plugins en koppelingen. Enerzijds goed om te weten hoe alles werkt, maar nu ben ik op een punt aangekomen dat de site staat zoals ik heb hebben wil incl. alle benodigde functionaliteiten.
Toch kost het onderhoud en doortesten van mijn website mij maandelijks gemiddeld:
>> 2 uur tijd die ik ook aan andere zaken kan besteden
>> de nodige paniekaanvallen/stress wanneer toch blijkt dat er iets niet naar behoren werkt.
De laatste paniekaanval dateert van juli jongstleden en was voor mij de druppel.
Op de een of andere manier had ik het namelijk voor elkaar gekregen dat mijn link naar de privacyverklaring de knop van ‘Afrekenen’ blokkeerde. Waardoor afrekenen niet mogelijk was.
Niet zo handig (zacht uitgedrukt)…zeker wanneer je precies dan een aanbod verstuurt naar ruim 7.500 contacten. Waar zij dus geen gebruik van kunnen maken. Dit kan, lees MOET dus echt anders bij mij in de toekomst.
Oplossing ‘worksmarternotharder’ September
Ik heb daarom besloten het onderhoud van mijn website uit te gaan besteden
Hierdoor sla ik twee vliegen in één klap.
- Ik bespaar maandelijks 2 uur tijd die ik kan besteden aan het (door)ontwikkelen van mijn bedrijf
- Directe support bij technische problemen (verlaagt aanzienlijk mijn stress niveau)
Mijn oplossing: Freelancer vinden via Upwork.
Wat is Upwork?
Een wereldwijd freelance platform, waar super veel talent op te vinden is. Je vind hier van alles, van tekstschrijvers tot ontwikkelaars. Van heel goedkoop $1 tot $300 p/uur en meer. Alle talen en nationaliteiten zijn vertegenwoordigd. Hierdoor wordt het dus ook mogelijk om met freelancers van over de hele wereld samen te werken.
Wat ik fijn vind aan Upwork, is dat je:
- Iemand zijn profiel kunt checken
- Job succes rate
- Recensies kunt lezen van klanten
- Scores ziet voor specifieke testen, die ze gedaan hebben
- Zien hoeveel uur iemand gewerkt heeft
Dit is hoe ik te werk ben gegaan
Voordat ik een vacature plaats op Upwork, ben ik eerst zelf op zoek gegaan naar freelancers die wat mij betreft een goede keus kunnen zijn. Daarom ben ik gaan zoeken bij ‘find a freelancer’ en heb ik hier verschillende filters op los gelaten:
- Ervaring hebben met WordPress
- Ervaring hebben met Woocommerce
- Meer dan 10k verdiend hebben
- Minimaal 90% succesrate hebben
- Uurtarief tussen de $10-$30
- Laatste activiteit: binnen 1 maand
- Niveau van engels: vloeiend
De freelancers die er wat mij betreft bovenuit springen, heb ik bewaard in mijn favorieten lijstje. Dat zijn de freelancers die ik wil uitnodigen voor mijn vacature.
Ik heb er dus voor gekozen om de vacature niet openbaar te delen. Dat heb ik 1x eerder gedaan, dat zorgde bij mij juist voor meer werk omdat er zoveel freelancers reageerden die niet allemaal ‘a good fit’ waren.
De vacature heb ik in totaal naar 5 freelancers verstuurd. Ik had van allemaal binnen 2 uur een reactie. Op basis van hun antwoorden heb ik opnieuw een selectie gemaakt waardoor ik er nog 2 over hield. Deze 2 heb ik nog aanvullende vragen gesteld en mijn website doorgestuurd. Daarna heb ik besloten om voorlopig met 1 freelancer uit India in zee te gaan (hoera!).
Ik heb een werkbeschrijving gemaakt in het Engels en we communiceren via e-mail. Ze gaat per omgaande van start, dus kan helaas nog geen voortgang updaten. Zodra dit wel het geval is, zal ik dit als reactie onder deze blog plaatsen.
Nu lijkt dit misschien een minor improvement. We hebben het hier namelijk over 2 uur per maand. Maar alle kleine beetjes helpen en dit is prima iets wat ik kan uitbesteden.
Ik ben benieuwd naar jou, wat doe jij op het gebied van ‘worksmarternotharder’? Besteed jij al zaken uit of heb je andere optimalisaties? Deel ze via de reacties onder dit bericht. Vind ik leuk!
Ik vraag me dan wel af wat de reden is dat jij je uren in Excel bijhoudt. Is een online tool zoals Toggl dan niet een betere optie als je het hebt over ‘worksmarternotharder’??
Hey Monique,
Haha terechte en goede toevoeging. Ik kan nog heel veel optimalisaties slaan op dit gebied. Toggl kende ik nog niet. Ga er eens naar kijken. Merci!
Precies mijn idee! Toggl is echt een aanrader wat mij betreft, eenvoudig én overzichtelijk 🙂
Zeker een aanrader, ben hem nu aan het bekijken en super enthousiast. Dus dankjewel voor het delen!
boekhouding regelen via e-boekhouden. Koste even tijd. Maar levert ook veel inzicht op..
Geen eigen website, maar een bedrijfspagina bij LinkedIn. Temeer omdat het b2b is , via relaties.
Hi William,
Ja boekhouden is ook zeker zo’n taak. Zelf heb ik destijds gekozen voor Moneybird en heb ik Ramona van Sidekick4you die mij hier mee helpt. Daar ben ik mega blij mee.
Voor wat betreft je overweging van je eigen site, ik begrijp hem wel. Maar zou je niet én én willen? Voor het geval er iets gebeurt met LinkedIn en ook voor je organische vindbaarheid in Google.
Klinkt heel erg fijn! Hier ga ik ook naar kijken. Website updates etc. kost mij mega veel tijd en is bovendien niet mijn hobby… Bedankt voor het delen.
Hi Grietje,
Graag gedaan en idd ook wat mij betreft niet per se mijn hobby
Er zijn zo veel VA’s die je hadden kunnen helpen. Niet alleen met je website, maar ook het inrichten van marketingfunnels en andere technische zaken. En ze kunnen je ook adviseren hoe je WorkSmarterNotHarder kunt toepassen door met specifieke online tools te werken. Waarom het wiel zelf uitvinden als je ook een (of meerdere) VA’s kunt inhuren die dit soort dingen voor heel veel klanten doen? Waarschijnlijk ook tegen een ander tarief én Nederlandstalig.
Hi Anita,
Dat kan ook zeker en ben ik ook voorstander van hoor 🙂
Maar er zijn altijd meerdere wegen die naar Rome leiden en voor deze optimalisatie heb ik er persoonlijk op dit moment gekozen om het via Upwork af te handelen
Hi Anita, wat bedoel je met VA’s?
Hi Dinie,
Ik denk dat ze bedoelde, dat ik in plaats van Upwork ook gebruik kan maken van Virtueel Assistants uit NL/BE. Die je op afstand ondersteunen met je bedrijf. Van financiele administratie, funnels, teksten schrijven, social media bijhouden etc.
Liefs, Birgit
Hi Birgit. Ik werk ook al.karenet freelancers via Upwork. Bevalt me prima voor mijn design klusjes, zoals presentatie templates en leadmagnets. Jij hebt net als ik een NLse site. Ik loop toch vqqk aan tegen het taalprobleem. Niet in communicatie over de opdracht, maar in het toch niet volledig kunnen uitbesteden van een klus vanwege toch altijd wel copy.
Hoe ga jij daarmee om?
Hi Kim, leuk om te horen dat je ook gebruik maakt van Upwork. Ik ben nu nog niet echt tegen het taalprobleem aangelopen, maar ik maak er ook nog maar net gebruik van. Dus wie weet komt dat nog (hoop het niet natuurlijk).
Maar, ik denk dat even bellen via zoom/skype en dan je scherm delen om aan te geven wat je precies bedoelt enorm veel kan verhelpen.
Mocht jij nog een ander goed idee hierover hebben, deel het zeker even. Altijd handig.
Liefs, Birgit
Leuk en leerzaam stuk Birgit. Ik kijk uit naar de volgende afleveringen!
Dankjewel Marjolein, leuk om terug te horen.
Ga mijn best weer doen voor de volgende update, die zie je begin oktober verschijnen.
Liefs, Birgit
Zelf ben ik overgestapt van WordPress naar Squarespace, omdat ik mezelf heel wat uren tijd wou besparen, gezien WordPress erg arbeidsintensief blijkt (zeker met de voortdurende updates en conflicterende plugins). De hoeveelheid rust die ik ervoor heb terug gekregen is enorm voelbaar, ook al heeft Squarespace niet zoveel mogelijkheden als WordPress (ik merk nu dat ik daar eigenlijk geen last van heb, ook al was het een drempel om de overstap te maken). Daarnaast probeer ik ook zoveel mogelijk te automatiseren, maar ook al heb ik momenteel nog een kleine e-maillijst en zet ik een beperkt aantal marketingstrategieën in, toch kan ik ook niet zonder hulp van buitenaf (virtueel assistent, grafisch vormgeefster, …).
Leuke tip, die van Upwork. Ik kende het platform al, maar heb het zelf nog nooit gebruikt. En ja, ik gebruik ook Toggl om mijn uren bij te houden 😉
Ondernemen blijft vooral experimenteren, hé, maar dat vind ik net het leuke eraan (ook al neem je dan soms omwegen – het is zoooo leerrijk). En zo’n blogberichten als deze zijn natuurlijk ook superfijn, zodat we met z’n allen paniekaanvallen zoveel mogelijk kunnen voorkomen, hihi.
Bedankt & succes, Birgit!
Hi Daisy,
Thanks ook het delen van jouw ervaring. Je ontdekt idd pas als je gaat experimenteren en het echt gaan doen. Keuze voor een platform is er ook zo eentje. Goed om te horen dat je naar volle tevredenheid werkt met Squarespace. Ik ben m.u.v. het onderhoud van WordPress ook tevreden, vooral vanwege alle integraties en mogelijkheden.
Op naar minder paniekaanvallen, of dat je ’s nachts ineens rechtop zit in je bed 😉 omdat je denkt ‘Oh nee…’
Liefs, Birgit