In deze maandelijkse ‘worksmarternotharder’ updates deel ik mijn bevindingen op mijn pad naar groei. Zodat jij:

 1. Niet zelf het wiel hoeft uit te vinden
 2. Ontdekt wat wel/niet werkt
 3. Erachter komt welke tactieken en strategieën ik gebruik (handig!)

Worksmarternotharder ‘makkerlijker gezegd dan gedaan’

WorkSmarkterNotHarder, naar mijn menig ‘makkelijker gezegd dan gedaan’.
Dat heeft ongetwijfeld ook met mijn mindset hierover te maken. Tel daar het feit bij op dat ik het liefste ALLES zelf wil doen en je hebt een dag/week/maand met een chronisch tekort aan aantal uren om alles te kunnen oppakken. Dat gaat dus niet langer meer zo, zeker niet nu ik keihard aan het groeien ben. Sterker nog, dat wil ik ook helemaal niet meer.

Door mijn maandelijkse updates hier openbaar te delen, voelt dit voor mij als een spreekwoordelijke stok achter de deur. Dit zorg ervoor dat ik iedere maand kritisch mijn bedrijf, processen en werkzaamheden onder de loep neem om te zien waar ik ‘worksmarternotharder’ optimalisaties kan doorvoeren. Optimalisaties die ervoor zorgen dat ik:

>> Meer tijd over hou

>> Meer kan verdienen

Dit wordt mijn eerste update, dus hoogste tijd voor een evaluatie om te zien waar ik kan optimaliseren.

Waar kan ik optimaliseren voor ‘worksmarternotharder’?

Al geruime tijd hou ik een urenoverzicht bij. Hierin leg ik niet alleen de  uren vast, maar ook waaraan ik ze besteed. Hierdoor wordt het glashelder waar je tijd ‘verliest’ of waar je in ieder geval kunt optimaliseren. Dit doe ik overigens in een simpele excel. In kolom ‘A’ schrijf ik datum, Kolom ‘B’ noteer ik tijd en in kolom ‘C’ noteer ik wat ik heb gedaan. Niks fancy aan, maar geeft wel direct inzicht. Eventueel zou je de verschillende soorten werkzaamheden  nog specifieke kleuren hieraan kunnen geven.

Excel voor bijhouden werkzaamheden

Eén van de dingen die opvalt uit mijn overzicht, is de tijd die ik besteed aan het onderhoud van mijn website. Dat doe ik momenteel voor 95% zelf. De andere 5% wordt opgevangen door hulp van buitenaf in de vorm van experts die in crisissituaties worden ingezet.

Doordat ik dus 95% zelf doe, betekent dit dat ik al menig uur heb doorgebracht met WordPress, handleidingen, plugins en koppelingen. Enerzijds goed om te weten hoe alles werkt, maar nu ben ik op een punt aangekomen dat de site staat zoals ik heb hebben wil incl. alle benodigde functionaliteiten.

Toch kost het onderhoud en doortesten van mijn website mij maandelijks gemiddeld:

>> 2 uur tijd die ik ook aan andere zaken kan besteden

>> de nodige paniekaanvallen/stress wanneer toch blijkt dat er iets niet naar behoren werkt.

De laatste paniekaanval dateert van juli jongstleden en was voor mij de druppel.
Op de een of andere manier had ik het namelijk voor elkaar gekregen dat mijn link naar de privacyverklaring de knop van ‘Afrekenen’ blokkeerde. Waardoor afrekenen niet mogelijk was.

Niet zo handig (zacht uitgedrukt)…zeker wanneer je precies dan een aanbod verstuurt naar ruim 7.500 contacten. Waar zij dus geen gebruik van kunnen maken. Dit kan, lees MOET dus echt anders bij mij in de toekomst.

Oplossing ‘worksmarternotharder’ September

Ik heb daarom besloten het onderhoud van mijn website uit te gaan besteden

Hierdoor sla ik twee vliegen in één klap.

 1. Ik bespaar maandelijks 2 uur tijd die ik kan besteden aan het (door)ontwikkelen van mijn bedrijf
 2. Directe support bij technische problemen (verlaagt aanzienlijk mijn stress niveau)

Mijn oplossing: Freelancer vinden via Upwork.

 

Wat is Upwork?

Een wereldwijd freelance platform, waar super veel talent op te vinden is. Je vind hier van alles, van tekstschrijvers tot ontwikkelaars. Van heel goedkoop $1 tot $300 p/uur en meer. Alle talen en nationaliteiten zijn vertegenwoordigd. Hierdoor wordt het dus ook mogelijk om met freelancers van over de hele wereld samen te werken.

Wat ik fijn vind aan Upwork, is dat je:

 • Iemand zijn profiel kunt checken
 • Job succes rate
 • Recensies kunt lezen van klanten
 • Scores ziet voor specifieke testen, die ze gedaan hebben
 • Zien hoeveel uur iemand gewerkt heeft

 

Dit is hoe ik te werk ben gegaan

Voordat ik een vacature plaats op Upwork, ben ik eerst zelf op zoek gegaan naar freelancers die wat mij betreft een goede keus kunnen zijn. Daarom ben ik gaan zoeken bij ‘find a freelancer’ en heb ik hier verschillende filters op los gelaten:

 • Ervaring hebben met WordPress
 • Ervaring hebben met Woocommerce
 • Meer dan 10k verdiend hebben
 • Minimaal 90% succesrate hebben
 • Uurtarief tussen de $10-$30
 • Laatste activiteit: binnen 1 maand
 • Niveau van engels: vloeiend

upwork filter freelancers

De freelancers die er wat mij betreft bovenuit springen, heb ik bewaard in mijn favorieten lijstje. Dat zijn de freelancers die ik wil uitnodigen voor mijn vacature.

Ik heb er dus voor gekozen om de vacature niet openbaar te delen. Dat heb ik 1x eerder gedaan, dat zorgde bij mij juist voor meer werk omdat er zoveel freelancers reageerden die niet allemaal ‘a good fit’ waren.

De vacature heb ik in totaal naar 5 freelancers verstuurd. Ik had van allemaal binnen 2 uur een reactie. Op basis van hun antwoorden heb ik opnieuw een selectie gemaakt waardoor ik er nog 2 over hield. Deze 2 heb ik nog aanvullende vragen gesteld en mijn website doorgestuurd. Daarna heb ik besloten om voorlopig met 1 freelancer uit India in zee te gaan (hoera!).

Ik heb een werkbeschrijving gemaakt in het Engels en we communiceren via e-mail. Ze gaat per omgaande van start, dus kan helaas nog geen voortgang updaten. Zodra dit wel het geval is, zal ik dit als reactie onder deze blog plaatsen.

Nu lijkt dit misschien een minor improvement. We hebben het hier namelijk over 2 uur per maand. Maar alle kleine beetjes helpen en dit is prima iets wat ik kan uitbesteden.

Ik ben benieuwd naar jou, wat doe jij op het gebied van ‘worksmarternotharder’? Besteed jij al zaken uit of heb je andere optimalisaties? Deel ze via de reacties onder dit bericht. Vind ik leuk!