Het is alweer eind november. Dat betekent dat 2020 bijna voor de deur staat. Hopelijk heb je naar aanleiding van mijn blog over mijn ondernemersdoelen al een aantal mooie plannen voor jouw bedrijf geformuleerd. Maar…met alleen doelen bedenken kom je er niet. Daarom deel ik vandaag hoe jij ervoor kunt zorgen dat jouw wilde plannen werkelijkheid worden aan de hand van mijn gouden tips.

Video: Is 2020 hét jaar dat jouw ondernemersdromen uitkomen?


Ps. Altijd op de hoogte zijn van een nieuwe video? Abonneer je hier. Merci!

In mijn vorige blog over ondernemersdoelen kon je al lezen wat ik in 2020 graag wil bereiken. Ik zet ze nog even voor je op een rijtje:

1. Meer plezier en energie krijgen van ondernemen
2. Minder werken – van 4 dagen naar 3 dagen ondernemen
3. Meer focus op 1-op-1-coaching

Hoe ga ik ervoor zorgen dat mijn dromen in 2020 uitkomen? Daarvoor zijn drie zaken van belang.

1. Schrijf je doelen op

Houd die mooie dromen niet in je hoofd, maar zet ze op papier. En dan heb ik het niet alleen over het opschrijven in een boekje. Bij voorkeur noteer je ze ergens en hang je jouw doelen vervolgens in het zicht. Zo word je er iedere dag aan herinnerd en kun je dagelijks evalueren of je bezig bent geweest met het werkelijkheid laten worden van jouw plannen.
Stel jezelf ‘s ochtends of de avond ervoor de vraag: “Welke actie kan ik vandaag/morgen ondernemen om dit doel te laten uitkomen?”

Stel jezelf aan het einde van de dag de vraag: “Heb ik vandaag weer een stap(je) in de goede richting gezet voor het bereiken van mijn doel?”

Is het antwoord ‘ja’ op de laatste vraag? Goed bezig!

Is het antwoord ‘nee’ op de laatste vraag? Bekijk dan hoe dit komt en hoe je ervoor kunt zorgen dat je wel bezig gaat met het bereiken van jouw doelen. Als je iets echt wilt, is het belangrijk dat je iedere dag een stapje in de goede richting zet.

2. Noteer meerdere deeltaken

Als ik mijn doelen heb opgeschreven, noteer ik er altijd vijf deeltaken bij. Dit zijn acties die ervoor gaan zorgen dat jij in 2020 een vinkje achter deze droom kunt zetten.

Ik wil komend jaar bijvoorbeeld minder gaan werken. Om die extra vrije dag te creëren, moet ik in eerste instantie weten waar mijn tijd nu naartoe gaat. Zo krijg ik inzicht en kan ik gaan verbeteren, optimaliseren en uitbesteden. Dat is ook gelijk deeltaak twee: meer uitbesteden. Daarvoor moeten de juiste mensen op de juiste plek komen. Ook neem ik onder de loep of ik nog efficiënter kan werken. Door inzichtelijk te maken welke acties er nodig zijn om jouw hoofddoel te bereiken, kun je in actie komen om dit plan werkelijkheid te maken.
Dit ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

Doel: Van 4 dagen naar 3 dagen per week werken
Subdoel 1: Inzichtelijk krijgen waar mijn huidige tijd naar toe gaat
Subdoel 2: Inzichtelijk maken welke taken ik kan uitbesteden.
Subdoel 3: Geschikte kandidaten zoeken voor uitbesteden
Subdoel 4: Taken uitbesteden, overdragen aan freelancers
Subdoel 4: Optimalisatie van mijn eigen efficiëntie

3. Reflecteren, reflecteren, reflecteren

Reflecteren is ontzettend belangrijk als jij in 2020 jouw ondernemersdoelen wil bereiken. Kijk dan ook regelmatig of je op koers ligt of dat je de boel toch stiekem een beetje saboteert omdat je bang bent om uit je comfortzone te stappen.

Daarnaast voorkom je door te reflecteren dat je te veel van je koers afwijkt. Eerst ging dit bij mij ook fout. Ik schreef mijn doelen op en ging gewoon aan de slag. Er kwamen steeds meer taken van mijn klanten bij, waardoor ik voornamelijk deed wat zij van mij wilden in plaats van wat ik zelf wilde.

Formuleer dus helder je doelen en deeltaken en stuur bij waar nodig. Het is niet erg om doelen bij te stellen, als jij je hier maar bewust van bent. Doe je dat? Dan ga jij in 2020 alles bereiken wat je wil bereiken. BAM!

SMASH JOUW ONDERNEMERSDOELEN IN 2020

Wil jij ook échte stappen gaan zetten met jouw bedrijf en al jouw ondernemersdromen werkelijkheid maken? Speciaal voor ambitieuze ondernemers zoals jij heb ik een exclusief aanbod, het 1-op-1 coachingstraject waarbij ik ondernemers begeleid naar een business op hun voorwaarden.