Kan jij je ook niet herinneren wanneer jij voor het laatst echt vrij was? Werk je zelfs op vakantie en haal je ook in het weekend met grote regelmaat je laptop uit je tas om te werken? Dan is er een grote kans dat jouw werk-privébalans verstoord is. Als ondernemer gebeurt dit al snel. Ik kan het weten, want ik ben er ook ingetuind. Maar binnen 1 jaar heb ik een flinke ommezwaai gemaakt en is de balans hersteld. Ik deel mijn lessen graag met je zodat ook jij weer controle over jouw tijd terugkrijgt.

Video: ‘Heb jij nog wel vrije tijd? Zo herstel je de werk-privébalans’


Ps. Altijd op de hoogte zijn van een nieuwe video? Abonneer je hier. Merci!

Als je voor een baas werkt, is er een duidelijke afbakening. Om 17:00 uur trek je de deur achter je dicht en is de rest van avond voor jou. Weekenden zijn ook echt vrij en op vakantie wordt er niet bij je aangeklopt.

Als ondernemer is dit wel anders. De grenzen zijn een stuk vager, waardoor de werk-privébalans al snel verstoord wordt. Zelf werk ik vanuit huis en klapte ik te pas en te onpas mijn laptop open: op vakantie, in het weekend, ’s avonds op de bank terwijl we een programma aan het kijken waren en ga zo maar door. Het was geweldig om te zien hoe mijn onderneming groeide, maar omdat ik geen grenzen stelde, was ik als een hamster in een wieltje aan het rennen. Ik had meer werk dan uren in een dag en daar moest verandering in komen.

Om 5 uur uit bed om brandjes te blussen

Inmiddels was ik alleen maar bezig met het blussen van brandjes. Omdat ik tijd wilde om aan de groei van mijn bedrijf te werken, ging ik cursussen en trainingen volgen op het gebied van productiviteit en efficiënt werken. Zo kon ik nog meer doen in minder tijd. Ik kon sommige taken inderdaad sneller oplossen, maar dit waren geen duurzame oplossingen. Plus hield ik op deze manier niet genoeg tijd over om AAN mijn bedrijf te werken.

Om alles af te krijgen, ging ik om 05:00 uur al uit bed en werkte ik ’s avonds ook langer door. Je begrijpt: dit ging niet de goede kant op. Gelukkig heb ik toen zelf aan de rem getrokken, want inmiddels ging alles over werk en zei ik afspraken af om nog meer werk te kunnen verzetten. Dat is niet handig, want die privé momenten zijn juist zo belangrijk om weer op te kunnen laden. Zodat je de dag erna weer kan knallen aan je bedrijf. Hiermee pleegde ik dus roofbouw op mijn eigen energie.

Zo krijg je de werk-privé balans weer terug

Om de balans weer terug te krijgen, ben ik o.a. gaan samenwerken met een coach. We hebben gekeken waar mijn tijd nu naartoe gaat en zijn daarin gaan strepen en begonnen met het optimaliseren van processen. Ook maakte ik afspraken met mezelf:

    • ’s Avonds na 19:00 uur klap ik de laptop niet meer open. Soms heb ik een lancering op de planning waardoor dit wel gebeurd, maar dat is dan uiterlijk een week. Dit compenseer ik door daarna extra vrije tijd te nemen.
    • Ik beantwoord na 19:00 uur geen mail en de notificaties op mijn telefoon staat uit. In mijn e-mailhandtekening geef ik aan dat mensen twee keer per week antwoord van mij kunnen verwachten.
    • Op vakantie neem ik mijn laptop wel mee, maar dan werk ik alleen omdat ik zelf wil werken en niet omdat het moet. Dit doe ik bijvoorbeeld als ik ineens veel inspiratie krijg.
    • Ik besteed mijn tijd zo goed mogelijk door content te batchen. Hier komt later nog een blog over, dus houd mijn website goed in de gaten!

Zelf aan de slag gaan met werk-privé balans

Als je zelf écht aan de slag wilt gaan met het herstellen van de werk-privé balans, moet je actie ondernemen. Vaak geef ik tips aan ondernemers, maar krijg ik vervolgens flink wat excuses te horen. Over waarom dat bij hen niet gaat, of het heus allemaal niet zo makkelijk is als het lijkt etc. Begrijp mij hierin niet verkeerd, ik weet als geen ander dat het veranderen van je aanpak situatie lastig is en tijd kost. Maar als je altijd hetzelfde blijft doen als voorheen, dan zal je nooit een ander resultaat kunnen bereiken. Dat gaat je niet verder brengen en zo blijft de balans tussen werk en privé verstoord.

Tijdens mijn 1-op-1 coaching is dit dan ook een belangrijk onderwerp. Ik wil je graag helpen om je te laten excelleren in werk en privé, zodat je uit beide voldoening en energie kunt halen. Het één is onlosmakelijk verbonden met het andere

 

WIL JE NIET MEER HET GEVOEL HEBBEN DAT JE NOOIT ‘ECHT’ VRIJ BENT?

Wil jij ook af van dat onrustige gevoel en het feit dat je eigenlijk 24/7 aan het werk bent? Ik help je graag! Dit doe ik middels een intensief 1-op-1 coachingstraject.