Hoe komt het dan toch dat we vaak in onze zoektocht naar geluk we vaak acties gaan ondernemen die ons nog verder bij ons gevoel van geluk en voldoening vandaan brengen? Volgens mij heeft dit te maken met een groot misverstand. Een conditionering van de maatschappij. Die we zo gewoon zijn gaan vinden, dat we er geen vragen meer over stellen.

Diep van binnen weten wij echt wel wat ons daadwerkelijk gelukkig maakt. Mocht je hierover twijfelen, dan zijn boeken zoals de Top 5 Regrets of the Dying People een mooie hernieuwde bewustwording. Vaak is het iets in de trant van: Had ik maar voor mijn eigen weg durven kiezen, had ik maar meer tijd doorgebracht met mijn kinderen, had ik maar…vul zelf maar in.

In deze podcast leg ik uit wat in mijn ogen het grootste misverstand is op het gebied van geluk en het leven en hoe je dit simpel kunt omdraaien.

Luister mijn podcast over Geluk en het Leven

Abonneer je ook op mijn podcast via iTunesSpotify of Google!

De oplossing voor meer geluk in je leven ligt recht voor je neus

De oplossing voor meer geluk in je leven ligt recht voor je neus, maar we zien hem vaker niet dan wel. Steeds vaker heb ik het gevoel dat als iets simpel is, dat wij mensen het gewoonweg niet kunnen geloven dat het zo simpel kan zijn. Naar mijn mening heeft dit alles te maken met de conditionering van de maatschappij. We zijn geleerd om:

 • altijd iets te doen te hebben
 • dingen te willen
 • dingen te bezitten
 • stilstaan achteruitgang is
 • we ergens voor moeten werken
 • Etc

Wat als je het doel van geluk en het middel eens omgaat draaien

Als het doel geluk is en het middel de manier waarop je dit wilt bereiken. Voor middel kan hierbij gedacht worden aan: dingen die we graag willen, hebben of bereiken omdat we van mening zijn dat het bereiken van het doel ons geluk geeft. Wat zou er dan gebeuren als je die twee gaat omdraaien.

Dat als het doel geen geluk is, maar het middel. Dus dat je gaat doen wat je daadwerkelijk geluk brengt, nu direct. Je een grotere mate van geluk en tevredenheid ervaart.

Dus in plaats van dat we denken en doen:

 • ik moet eerst x/y/z voordat ik kan doen wat ik echt wil
 • ik moet eerst x/y/z voordat ik tijd kan spenderen aan wat ik belangrijk vind
 • ik moet eerst x/y/z voordat ik… vul zelf maar in

Als je het nu direct omdraait dus zonder dat je eerst x/y/z moet doen.

 • tijd doorbrengen met je kinderen
 • tijd doorbrengen in de natuur
 • creatief zijn
 • datgene waar jij blij van wordt
 • Etc

Denk je dan niet dat je veel vaker moment van geluk, voldoening en tevredenheid ervaart dan wanneer je er een voorwaarde aan koppelt?

Daarnaast als we een doel bereiken, kijken we stiekem toch al met een half oog naar een volgend doel en is het genieten slechts van korte duur.

Boekentips over geluk

 1. Top Five Regrets of the Dying

A life transformed by the dearly departing

2. Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voorneemt

De jongen, de mol, de vos en het paard

Mijn conclusie over de ‘eeuwige’ zoektocht naar geluk

Mijn inzicht hieruit is, ga eerst eens genieten van de dingen die jij belangrijk vind. Dus in plaats van geluk buiten jezelf te zoeken, zoek het van binnen.

Doe de dingen die je leuk vind. Of spendeer je tijd op zo’n manier waar jij een grote glimlach van op je gezicht krijgt. Zonder daarbij te kijken naar anderen. Ik ben van mening dat je dan veel meer geluk ervaart en wanneer je meer momenten van geluk ervaart dingen veel makkelijker gaan. Je bent relaxter en meer ontspannen. Ik heb het idee dat we het met zijn allen onnodig ingewikkeld maken. Hoe denk jij hierover?