Luister naar je intuïtie, dat is immers je beste raadgever. Je snapt en weet dat dit waar is, maar hoe doe je dat als je hoofd zich er continue mee bemoeit? Zelf had ik behoorlijk veel last van mijn hoofd, en vond ik het lastig om in contact te komen met mijn gevoel. Het is het afgelopen jaar een zoektocht voor mij geweest over hoe ik het kon bereiken. Vond het allesbehalve makkelijk. In deze podcast én blog, neem ik je mee in mijn zoektocht. Naar het kunnen en durven luisteren naar mijn gevoel en hoe ik dit heb aangepakt.

Luister mijn podcast over luisteren naar je intuïtie en gevoel

Abonneer je ook op mijn podcast via iTunesSpotify of Google!

Hoe kun je leren luisteren naar je intuïtie?

Er zijn altijd meerdere wegen die naar Rome leiden. Mijn manier hoeft niet jouw manier te zijn en vice versa. Ik deel hier verschillende manieren, probeer ze allemaal uit om te zien welke het beste bij jou past. Wie weet is het er eentje of misschien een combinatie. Give it a try!

Mediteren

Mediteren kan een prachtig middel zijn om te leren luisteren naar je gevoel. Het vraagt wel enige oefening, vind ik in ieder geval. De eerste keren dat ik ging mediteren leek in plaats van stiller mijn hoofd steeds drukker te worden. Inmiddels na flink wat oefening gaat het mij beter af. Een fijn hulpmiddel wat ik hiervoor gebruik is de Meditation Moments App van Michael Pilarczyk. De geleide meditaties en de muziek vind ik zelf erg fijn.

Wat mij ook heeft geholpen bij het onder de knie krijgen van mediteren, is dat ik mijn beeld over mediteren heb losgelaten. Mijn advies, maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk. Je hoeft niet per se in kleermakerszit te zitten en je hoeft zeker geen uren achtereen te mediteren. Begin klein met een 2 minuten per dag en bouw het langzaam op.

Inmiddels heb ik mediteren geïntegreerd in mijn ochtendritueel en mediteer ik 10 minuten. Ik merk op dat wanneer ik heb gemediteerd dat ik rustiger ben, meer helderheid heb en ik makkelijker contact maak met mijn gevoel.

Natuur

Temidden van de natuur wordt je als vanzelf teruggeworpen op je intuïtie. Wat hoor, voel en zie je allemaal om je heen? Neem het in je op en wees aanwezig in het moment. Ga de natuur in. Adem de frisse lucht in en geniet van de natuur om je heen.

Sporten, wandelen of bewegen

Sporten kan heel erg goed helpen om je hoofd leeg te maken en draagt bij aan het leren luisteren naar je gevoel. Persoonlijk is dit één van mijn favoriete methodes. Het afgelopen jaar heb ik wekelijks getraind met een personal trainer. Ik werd behoorlijk afgemat en niet meer in staat om na te denken. Heerlijk vond ik dat. Ik stond echt uit. Na het sporten ervaar ik complete rust, ben ik veel meer bewust en meer in contact met mijn gevoel.

Hypnose

Hypnose is een krachtig middel om in direct contact te staan met je onderbewustzijn. Je onbewustzijn communiceert niet in taal, maar wel in symbolen, tekens en gevoelens. Middels hypnose komt mijn onbewustzijn op de voorgrond en kan ik goed voelen wat deze mij wilt vertellen.

Doordat ik hier zelf zulke goede ervaringen (klik hier voor de blog over hypnose) mee heb, ben ik zelf inmiddels gediplomeerd hypnotherapeut. Het is niet voor niets dat hypnose een vast onderdeel is van de business coaching trajecten die ik begeleid.

Schrijven en journaling

Zet je pen op papier en start met schrijven. Schrijven zorgt ervoor dat je uit je hoofd komt en bij je gevoel. Het maakt niet uit, dat je niet weet wat je moet schrijven. Desnoods schrijf je op, ik weet even niet wat ik wil schrijven. Je zult merken dat als je eenmaal begint, de rest van de woorden en zinnen als vanzelf komen. Voor velen is schrijven een ideale manier om te leren luisteren naar hun intuïtie. Zelf vind ik het ook erg fijn, ik heb dit dan ook geïntegreerd in mijn ochtendritueel.

Ademhalingsoefeningen

Focus op je ademhaling is een perfecte manier om te leren luisteren naar je gevoel. Het is niet voor niets dat tegenwoordig Breathwork steeds meer aanhangers krijgt. Ademhaling brengt je in contact met je onbewustzijn en heeft een helende werking. Een simpele ademhalingstechniek die je kunt uitproberen:

Adem voor 3 tellen in door je neus, houdt je adem voor vier tellen vast en adem vervolgens voor vijf tellen uit door je mond. Doe dit 10x achter elkaar.

Kaarten trekken

Het trekken van een kaart uit een kaartendeck kan ook een goede manier zijn om meer in contact te komen met je gevoel. Je trekt op gevoel een kaart uit de set. Op de kaart staat vaak een afbeelding en tekst die een specifieke betekenis hebben.

Het trekken van een kaart kan je op verschillende manieren doen.

  • Schudden van kaarten: net zolang totdat er eentje uitvalt of er bijvoorbeeld een bepaalde kaart bovenuit steekt.
  • Spreid de kaarten in een waaier en pak de kaart die jouw aandacht trekt
  • Spreid de kaarten op de grond en pak de kaart die jouw aandacht trekt
  • Er is niet één manier…

Zelf maak ik gebruik van de Inner Compass Cards van Neel van Lierop. Ik vind dit een super mooi kaartendeck. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar ik vind de uitleg die erbij zit ook super.

Zo gebruik ik de Inner Compass Cards

Ik trek dagelijks een kaart uit het carddeck van Inner Compass. Dit doe ik als volgt:

Ik schud de kaarten en stel mijzelf hardop of in gedachten de vraag: Wat heb ik vandaag nodig? De kaarten schud ik net zolang tot er eentje uitvalt of tot dat er een bepaalde kaart boven uitsteekt en mijn aandacht trekt. Ik draai de kaart om. Bekijk wat erop staat en probeer voor mezelf een eerste invulling te geven over wat dit zou kunnen betekenen. Vervolgens pak ik het bijbehorende boekje erbij en lees ik de tekst. Na het lezen van de tekst schrijf ik voor mezelf op wat ik denk dat deze kaart voor mij betekent.

Zoals ik daarstraks al aangaf er zijn meerdere manieren om een kaartendeck te gebruiken. In het bijbehorende boekje van Inner Compass Cards staan meerdere manieren uitgelegd. Vond ik als newbie op dit gebied erg fijn.

Hoe voel je je intuïtie?

Het voelen van je intuïtie kan voor iedereen verschillend zijn. We zijn immers allemaal uniek. Sommige mensen krijgen kippenvel anderen ervaren een sensatie op een specifieke plek in hun lichaam.

Zelf ervaar ik mijn intuïtie het sterkst in mijn onderbuik. Ook heb ik opgemerkt dat wanneer ik iets echt heel erg leuk of lekker vind ik niet stil kan zitten. Ik begin te wiebelen op mijn stoel of spontaan zachtjes te neuriën. Ook mijn manier van hummen verraad wat ik daadwerkelijk van iets vind. Een aha is een dikke YES, terwijl een uhu een dikke NO is.

Het heeft mijzelf echt wel wat tijd gekost om dit te ontdekken. Hoe je dit kunt ontdekken is door te analyseren op de momenten dat je bijvoorbeeld iets heel erg leuk vind om te ervaren wat voor lichamelijke sensaties je dit oplevert of wat je dan doet. Als je hier een patroon in ontdekt, dan is dat hoe jij jouw intuïtie voelt.

Onthoud je intuïtie is er altijd bij iedereen en ook jij kan die voelen!

Hoe gebruik je je intuïtie?

Je intuïtie kan je voor alles gebruiken er zit geen limiet op. Je kunt altijd terecht bij je gevoel of intuïtie het werkt als je innerlijk kompas. Stel jezelf vragen en merk op wat je daar bij voelt.

Dit werkt het beste wanneer je eerst ervoor zorgt dat je hoofd rustig is. Je hoofd rustig maken kan je bijvoorbeeld doen door: mediteren, bewegen, sporten, wandelen, hypnose, journaling, ademhalingsoefeningen, schrijven of de natuur in te gaan.

Hoe kan je je intuïtie versterken?

Je intuïtie versterken kan je op verschillende manieren versterken. Het vraagt vaak enige oefening. Maak er dus een daily practice van!

Zeker in de wereld van vandaag die nooit lijkt op te houden. Alles draait 24/7 door. Belangrijk is om een manier te vinden om jezelf in een relaxte staat te brengen. Dit kan je doen door mediteren, bewegen, sporten, wandelen, hypnose, journaling, schrijven, ademhalingsoefeningen, of de natuur in te gaan.

Mij heeft het goed geholpen om dit te integreren in een ochtendritueel. Ik vind het een perfecte start van mijn dag. Mocht jij meer een avondmens zijn, voel je vrij om het dan ‘s avonds of op een ander moment van de dag te doen.

Mijn intuïtie versterkende ochtendritueel

Dit is mijn ochtendritueel. Kijk wat werkt voor jou, make it work for you! Als jij 1 minuut wilt mediteren prima. Als jij sporten of bewegen wilt integreren prima. Dit is wat voor mij momenteel werkt. Ook ik pas mijn ochtendritueel wel eens aan.

  • 10 minuten mediteren m.b.v. de Meditation Moments App
  • Kaart trekken uit het kaartendeck van Inner Compass Cards
  • Journaling op mijn telefoon in Evernote over de kaart die ik zojuist heb getrokken
  • Dankbaarheid. Ik schrijf 10 dingen op waarvoor ik dankbaar ben. Dank je voor [datgene waar ik dankbaar voor ben] omdat [reden waarom ik er dankbaar voor ben]

Je hebt nu verschillende handvatten en tips over hoe jij kunt luisteren naar je gevoel en intuïtie. Rest mij slechts nog 1 advies. Ga ermee aan de slag!