Ik heb serieus jaren (no joke) gedaan om deze beslissing te kunnen én durven nemen. Het hoge woord is er uit: Ik STOP met mijn online trainingen. In deze podcast onthul ik waarom ik het zo lastig vond om deze beslissing te maken en wat mij uiteindelijk de doorslag heeft gegeven. Hoe kap je met iets wat ervoor heeft gezorgd, dat ik binnen mijn eerste jaar van dit bedrijf al meer dan een ton omzet draaide? Hoe vertel je dit aan alle belanghebbenden; mijn klanten, mijn team en wat voor gevolgen heeft dit voor de rest van mijn business?

Abonneer je ook op mijn podcast via iTunes & Spotify!

De beslissing om te stoppen met mijn online trainingen

In de zomer van 2021 heb ik afscheid genomen van mijn online trainingen. De tak van mijn business die ervoor zorgde dat ik binnen 1 jaar al meer dan een ton omzet draaide. Waarmee ik duizenden ondernemers heb mogen helpen, met mijn gratis – en betaalde online trainingen. Waarvoor ik een heel team had opgebouwd, omdat ik gewoonweg ingehaald was door mijn eigen succes en het niet meer in mijn eentje aankon. Die mij en mijn vriend in staat stelde om mooie reizen te maken, 10 weken per jaar vakantie te nemen en te kunnen investeren in vastgoed.

Waarom lastig om deze beslissing te maken?

Ik vond het super moeilijk om deze keuze te maken, omdat ik mij heel erg realiseerde dat mijn online trainingen een gigantische impact hadden. Veel ondernemers volgden het om het succes van hun eigen bedrijf te vergroten, maar anderen zette deze training in om andere ondernemers te kunnen helpen met Facebook adverteren. Als gevolg hiervan hebben zij hun expertise vergroot en zijn hier heel erg succesvol in geworden.

Eerder nam ik al een podcast op over het maken van beslissingen in je business.

Onbewust wist ik het al, maar wilde ik er niet aan toegeven

Ik ben van nature nieuwsgierig, onderzoekend en altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Ik merkte dan ook al na 1 jaar dat ik het onderwerp ‘Facebook adverteren’ eigenlijk wel een beetje gezien had. Tuurlijk zijn er veel ontwikkelingen, maar als je het spelletje eenmaal snapt, is het vrij eenvoudig en bracht het voor mij persoonlijk weinig uitdaging meer.


Door mijn enthousiaste klanten die resultaten boekten, bleef mijn vuurtje nog wel smeulen. Ook werden mijn online trainingen zeer goed verkocht. Hierdoor groeide mijn bedrijf hard en bracht dit ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Daar beet ik mij in vast en daar wilde ik de voldoening uithalen. Maar naarmate er meer jaren verstreken merkte ik dat het knagende gevoel over de online trainingen niet bij mij weg ging. Ook bij de coaching trajecten en programma’s die ik volgde, kwam ik keer op keer op dezelfde conclusie uit. Tel hierbij op, dat ik vanuit huis meegekregen heb, om iets niet zomaar op te geven. Vond ik mezelf vooral een aansteller en vond ik het ‘not done’ om dit ‘succes’ aan de kant te schuiven. Maar het gevoel bleef aan mij knagen.


De uiteindelijke beslissing heb ik nog jaren uitgesteld omdat ik mij ondertussen vastbeet in de uitdagingen van het opschalen van mijn bedrijf, de franchise en het samenwerken met een team. Voor deze uitdagingen heb ik ook hypnose ondergaan. Het ‘uit handen geven’ en ‘loslaten’ vond ik verrekte lastig en daar zaten meerdere beperkende overtuigen onder. Maar door hypnose heb ik juist in gezien, dat ik om hulp mag en kan vragen en dat ik juist goed kan samenwerken met een team.

Deze ervaringen en transformaties had ik nodig

Achteraf heb ik geen moment spijt gehad, dat ik de beslissing pas jaren later heb gemaakt. Ik had deze ervaringen, uitdagingen en inzicht nodig. Niet alleen als ondernemer, maar ook als coach. Sinds 2019 coach ik ondernemers. Met name ondernemers die zijn ingehaald door hun eigen succes. Ik coach ze zodat ze de CEO over hun business & leven worden zodat hun resultaat, energie en voldoening x5 kan gaan.


Ook het samenwerken met het team, is mij super goed bevallen. Het was juist heerlijk om een team te hebben. Mijn team bestond uit A-spelers, waren professioneel, zelfstandig en voelde zich verantwoordelijk voor het resultaat wat we samen bereikten. Het was super fijn om hierop te kunnen vertrouwen en ik ben nog steeds trots en dankbaar voor mijn team. Manon, Jannie, Mylène, Alieke, Sandra en Ramona, jullie zijn stuk voor stuk toppers!

Hypnose liet mij inzien dat ik niet op ‘mijn’ route zat

Maar ondanks deze ervaringen, voelde het voor mij niet meer goed. Ik kon mijn vinger er niet opleggen, dus besloot ik wederom onder hypnose te gaan. Ik had vooraf een heel duidelijk beeld van wat ik wilde bereiken met deze hypnose. Maar tijdens de hypnose kreeg ik iets heel iets anders. Ik vond dat ronduit frustrerend en dacht dat het niet gewerkt had.


In de weken na de hypnose, gebeurde er een aantal opmerkelijke dingen, waar ik mij heel erg bewust van werd. Dat kon ik toch weer terug herleiden naar die hypnose sessie. Het werd voor mij overduidelijk dat ik niet meer op mijn juiste route zat, met de trainingen. Het werd mij steeds duidelijker dat een andere tak in mijn business waar ik ondertussen ook al 2 jaar mee bezig was, de coaching, dat ik daar veel meer mee bezig wilde zijn. Daar had ik ook mede NLP trainingen voor gevolgd en de ervaringen omtrent opschalen, team en een business creëeren die voor jou werkt i.p.v. andersom, dat is iets waar ik mijn coaching klanten goed bij kan helpen. Ook vind ik met name de verbinding en 1-op-1 contacten echt fantastisch. Daar krijg ik bakken met energie van.

Hoe heb ik deze beslissing gedeeld met mijn team en klanten?

Na een vakantie, heb ik direct een team meeting georganiseerd. Zodat ik hen op de hoogte kon stellen. Ik vond dat zo spannend, maar was zo blij met de reacties die ik van hen ontving. Tuurlijk vonden ze het heel erg jammer, maar ze gaven ook aan: “dapper dat je deze keuze maakt” en “goed dat je je niet enkel laat leiden door omzet- en winstcijfers”. Na deze meeting voelde ik vooral opluchting. Dat gaf mij ook weer de bevestiging, dat ik de ‘juiste’ keuze had gemaakt.


Een maand later heb ik het aan mijn klanten verteld per mail en in de desbetreffende communities. Ik heb mijn beslissing uitvoerig toegelicht (sorry voor de lange mail) en duidelijk aangegeven wat dit voor gevolgen had voor hen. Omdat ik het op een goede manier wilde afsluiten, heb ik aangegeven dat ik de training t/m augustus 2022 onderhoud en er daarna zorg voor draag dat het trainingsmateriaal voor hen toegankelijk blijft, maar ik deze niet verder update. Ook op deze mail heb ik heel veel reacties ontvangen, alle waren 100% positief. Daar ben ik echt super dankbaar voor, want ik vond het mega spannend om te versturen.

Hoe nu verder, met mijn business?

Vanaf het moment dat ik de knoop had doorgehakt, heb ik per direct mijn online trainingen offline gehaald. Het voelde voor mij niet meer goed om deze aan te bieden. Voelde ook niets voor een super sale of uitverkoop, waar ik nog een laatste klapper mee zou kunnen slaan.


Voor mij wees alles richting de business coaching. Hier krijg ik voldoening en energie uit en ik heb besloten om mij daar 100% verder op toe te leggen. De uitdagingen en ervaringen die ik de afgelopen jaren heb opgedaan, komen hier goed bij van pas 😉 Ook ben ik opleidingen aan het volgen voor Hypnotherapie en Human Design.


Door mijn eigen ervaringen met hypnose, ben ik erachter gekomen dat dit een super krachtig instrument is om op deze manier te kunnen communiceren met je onbewuste. Hierdoor kan je binnen slechts 1-3 sessies geweldige transformaties ondergaan. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik hiervoor ook een opleiding ben gaan volgen om dit ook te kunnen integreren in mijn eigen coachingstrajecten.

Van leiden vanuit ratio naar gevoel

Human Design en Hypnose, zijn voor mij twee belangrijke elementen die ervoor zorgen dat ik steeds meer mijn business kan leiden vanuit gevoel, dan 100% vanuit ratio. Mijn ratio heeft mij heel ver gebracht en daar ben ik dankbaar voor, maar ik voel aan alles dat het tijd is om nu mijn gevoel de boventoon te laten voeren. Dat draag ik ook uit en komt keer op keer terug in mijn trajecten. Uiteraard kan er niets geoogst worden, zonder zaaien. Maar laat je bedrijf niet leiden vanuit overtuigingen van: “Daar kan ik veel geld mee verdienen”. Wat is geld als je uiteindelijk geen tijd (of leven) hebt om het uit te geven? En hoezo kan je geen geld verdienen met jouw zone of genius?

Geeft dit alles je stof tot nadenken over je eigen business?

Mooi, dat is precies waarom ik ook deze zijde van het ondernemerschap met je deel. Ben je nieuwsgierig naar hoe ik je met mijn coachingstrajecten verder kan helpen? Klik dan hier.