Onlangs hebben wij deelgenomen aan de Suikervrij Challenge van Lieke de Bever. Dit houdt in 30 dagen zonder suiker. In deze podcast delen wij (Mark Jochems en ik) ieder onze eigen ervaringen. We delen wat ons voornaamste reden was om hieraan deel te nemen, de suikermisleiding, wat de suikervrij effecten waren bij ons én ontdek je ook of wij het hebben volgehouden 😉
Abonneer je ook op mijn podcast via iTunes & Spotify!
Dit is uiteraard een ander onderwerp dan je wellicht van mij gewend bent. Normaliter is het puur business, maar ik vind het ook belangrijk om ook de lifestyle kant te benadrukken. Je leven is meer dan alleen je werk of je business. Daarnaast heeft je lifestyle en gigantische invloed op je prestaties van jou als ondernemer. In mijn podcasts en blogs wil ik je daarom ook dat kijkje achter de schermen meegeven en je meer laten zien van onze lifestyle en wat dit met ons doet.
Waarom 30 dagen zonder suiker
De voornaamste reden om deze uitdaging aan te gaan, lag omdat wij van onze gezondheid een prioriteit willen maken. Het heeft onze persoonlijke interesse. Wij merken op dat zodra we meer bewegen, regelmatig sporten en gezonde voeding eten we beschikken over meer energie en fitter voelen. Toch vinden wij het af en toe lastig om dit consequent vol te houden. Thuisbezorgd staat hier regelmatig voor de deur. En een reep Tony Chocolonely of bak ijs, zal bij ons nooit over de datum gaan.
Effect van suiker op mindset en lichaam
Toen Lieke de Bever bij mij aanklopte voor een business coachingstraject voor haar bedrijf Topfitsuikervrij, vertelde zei mij over haar missie. Mensen bewust maken van het effect van suiker op hun mindset en lichaam. Door mensen te informeren over suiker, de suikermisleiding van voedingsfabrikanten en je de effecten te laten ervaren van suikervrij. Toen ze dat vertelde dacht ik al, dat is wellicht iets voor Mark en mij.
Na het volgen van haar gratis Masterclass, keken Mark en ik elkaar aan en besloten om ons direct aan te melden voor de 30 dagen suikervrij challenge en kochten we ook gelijk haar training Etiketten lezen.
Leuk detail, Lieke kwam er de volgende dag zelf achter bij het nalopen van haar bestellingen dat wij haar challenge en training gekocht hadden.
Afkicken van suiker cravings
Van ons twee is Mark wel meer de zoetekauw. Ijs en chocolade zijn bij hem niet lang veilig. Zelf ben ik meer van de hartig, en kan ik zoete dingen iets makkelijker weerstaan. Alhoewel wanneer Mark iets zoets eet ik wel graag een beetje mee.
Dagelijks
Schep suiker in de latte Machiato (Birgit)
Wekelijks
Ongeveer twee repen Tony Chocolonely of doosje Ferrero Rocher (samen)
Bak ijs (Mark 75%, Birgit 25%)
2-3 keer per week een Red Bull of Cola (Birgit)
Tegen een koekje bij de koffie of iets dergelijks zeiden wij beiden nooit nee.
Nu ik dit zo opschrijf, kom ik er toch wel achter dat ik meer suiker at dan Mark (sorry schat, voor de valse beschuldigingen).
Suikervrij challenge
Wij zijn gestart in oktober op de eerste maandag van de maand. Als je deelneemt aan de challenge ontvang je iedere dag een motiverende video in je inbox met nuttige informatie over suiker. Ook krijg je suikervrije menu’s en recepten ter inspiratie en is er een community waar je terecht kan voor support en motivatie. Ook krijg je downloads met ontzettend waardevolle informatie over suiker.
Belangrijk om op te merken is dat we tijdens de Suikervrij challenge ons focussen op ‘geen toegevoegde suikers’. Het is dus niet zo dat we gedurende de 30 dagen bijvoorbeeld geen fruit mochten eten. Fruit bevat natuurlijke suikers en mag dus wel in de challenge, maar uiteraard wel met mate.
Stop de suikermisleiding
Naast de challenge hebben wij ook haar training Etiketten lezen gekocht. In de gratis masterclass had Lieke al uitgelegd dat voedingsfabrikanten ons proberen te misleiden in de supermarkt. Ze pretenderen dat hun producten suikervrij zijn en zetten dat groot op hun verpakking, maar als je vervolgens het etiket aan een nadere inspectie onderwerpt kom je er achter dat ter vervanging van suiker er allerlei andere zoetstoffen aan zijn toegevoegd. Waarvan sommige zelfs nog schadelijker zijn dan de ‘gewone’ suiker. Ook is het belangrijk om suiker te zien in vergelijking met de hoeveelheid eiwitten in een product, voor ons belangrijke eye-openers.
Op deze manier kwamen wij er o.a. achter dat de soja melk variant die wij gebruikten voor onze dagelijkse Latte Macchiato niet de meest goede keuze was. Daarin zijn we dan ook geswitcht.
Onze ervaring met 30 dagen zonder (toegevoegde) suiker
We zijn heel erg positief over de challenge. We vonden het beide een leuk experiment en waren erg dedicated om dit te volbrengen.
In de eerste week hadden we de meeste eye-openers. Dit omdat we alle etiketten van onze voedingsmiddelen aan een grondige inspectie onderworpen. Hierdoor duurde boodschappen doen, wel iets langer dan normaal.
We kwamen erachter dat veel producten die in onze ogen ‘gezond’ leken, toch niet zo gezond waren. Zoals bijvoorbeeld de soja melk die wij gebruikten en de ongezouten noten met gedroogde cranberry stukjes. Hier konden we relatief makkelijk vervangers voor regelen.
Ook moesten we een vervanger regelen voor het snack-moment dat we vaak dagelijks hebben tussen 4 en 5 uur. In plaats van een stuk chocolade hebben we nu een handje noten gepakt of bijvoorbeeld een appel met pindakaas.
De Latte Macchiato hebben we er ook in gehouden, maar dan wel zonder een schep suiker en met een andere melk.
Is 30 dagen zonder suiker goed vol te houden?
We hadden beide in de eerste weken weinig moeite met volhouden. Dit was ook omdat we elkaar hier scherp in hielden. De meeste moeite hadden we als we buiten de deur waren. Bijvoorbeeld een koffie bestelden en daar dan een koekje bijzat of als we naar verjaardagen of iets dergelijks gingen. Maar al met al ging het ons redelijk makkelijk af.
In principe is het goed vol te houden, maar voor ons zat het venijn hem wel echt in de staart. In de laatste week van oktober hadden wij een kitesurf safari op een boot in Egypte gepland staan. We hebben toen een week gevaren op de Rode Zee en veel intensief gesport. We waren afhankelijk van wat er op de boot geserveerd werd en zijn toen wel voor de bijl gegaan met toegevoegde suikers. Hallo Bacardi, Ananassap en Malibu. Dat betekende dus dat we onze Suikervrij Challenge in Oktober niet behaald hebben.
Na terugkomst van vakantie besloten we daarom ook in de maand November de Suikervrij Challenge voort te zetten. Mark is met vlag en wimpel geslaagd en heeft deze challenge volgehouden. Zelf ben ik op dag 28 voor de bijl gegaan, op een verjaardag waar een overheerlijke Mokka taart werd geserveerd. Dus Miss Hartig heeft het niet gehaald en Sugar junkie dus wel.
Voordelen suikervrij eten (Suikervrij Challenge)
We hadden beide minder last van sugar cravings en dus ook minder behoefte aan zoet. Dit kwam doordat onze bloedsuikerspiegel gedurende de dag stabieler was.
Qua energie niveau had het ook een positief effect. Minder inkakkers gedurende de dag, wat waarschijnlijk ook te wijten is aan een meer constante bloedsuikerspiegel. Mark gaf ook aan dat doordat hij meer energie had en bezig was met de Suikervrij challenge ook meer de behoefte te voelen om te gaan sporten en dat ook heeft opgepakt. Dus dat is een positief neveneffect.
Verbetering van de smaakpupillen gaf Mark ook nog aan. Je proeft veel beter, waardoor smaken intenser zijn en minder afgevlakt.
We hebben zelf niet echt effecten gemerkt in onze huid, humeur of hormoonhuishouding. Komt ook omdat we daar niet echt ‘problemen’ mee hadden dus misschien dat het dan minder opvalt. Wellicht waren die er wel, maar voor ons met het blote oog niet echt waar te nemen. Wellicht als je werkt met een glucose meter heb je dit meer inzichtelijk?
Hoe nu verder na deze suikervrij maand(en)?
Ondanks dat de challenge is afgelopen zijn we meer bewust van de toegevoegde suikers en willen we deze nog steeds zo min mogelijk tot ons nemen. Er is nog steeds geen ijs of reep Tony Chocolonely te bekennen in ons huis. Ook de schep suiker uit de koffie blijft uit. Inmiddels mis ik hem namelijk toch niet meer. Wij zetten de suikervrij challenge dan ook vrolijk voort.
Dit betekent overigens niet dat we nooit meer een taartje of een ijsje zullen eten. Het draait wat ons betreft om de bewustwording en de balans. De ultieme test wordt voor ons is vakantie. Normaliter eten we dan dagelijks een ijsje en zijn Ferrero Rocher op het vliegveld bij ons niet veilig. Als je geïnteresseerd bent in je gezondheid en benieuwd bent naar effecten van suiker op je lichaam en mindset kunnen we de Suikervrij Challenge van Lieke van harte aanbevelen.
Wij zijn benieuwd heb jij wel eens een dergelijke challenge gedaan en hoe is dit jou bevallen?
Zoals ik in het begin al aan gaf, heeft lifestyle en gezondheid een grote invloed op de prestaties die jij als ondernemer kunt leveren. Ik vind het dan ook belangrijk om tijdens een coachingstraject hier aandacht aan te besteden. Ik maak mijn klanten graag bewust van een gezonde levensstijl, rust en ontspanning. Deze zijn in mijn ogen geen nice-to-have, maar essentieel wil jij je potentieel kunnen benutten. Je krijgt van mij geen voedings- en leefstijl adviezen, daar verwijs ik je met alle liefde voor door naar echte specialisten. Het draait mij om de bewustwording en de beïnvloeding van je eigen potentieel, dat je daar zelf verantwoordelijkheid over kunt nemen. Benieuwd wat ik voor jou als coach kan betekenen? Klik dan hier.