Aan het einde van het jaar is altijd een goed moment om een reflectie 2021 te doen. Wat is er allemaal gebeurt, heb ik mijn doelen behaalt en niet geheel onbelangrijk hoe heb ik persoonlijk het afgelopen jaar ervaren met mijn business? Voor mijn eindejaar reflectie gebruik ik dezelfde vragen als tijdens mijn maand evaluatie. Ik vind het fijn om een vaste structuur te gebruiken voor deze evaluaties omdat je ze dan ook goed naast elkaar kunt leggen. In deze podcast deel ik de 8 reflectievragen die ik gebruik in mijn business en geef ik toelichting over mijn 2021.

Abonneer je ook op mijn podcast via iTunes & Spotify!

1. Hoe gaat het met de KPI’s binnen je bedrijf?

Zelf ben ik erg resultaatgericht, ik vind het leuk om te meten en belangrijk om te weten hoe ik met mijn bedrijf ervoor sta. Ook zodat ik eventueel kan verklaren waarom iets wel of niet behaalt is. Natuurlijk kan je hiervoor programma’s raadplegen zoals: je boekhoudsoftware, back-end van je website, analytics software en/ of wellicht heb je wel een custom dashboard. Zelf heb ik een sheet die ik maandelijks bijwerk en die ik dus ook raadpleeg voor mijn jaar evaluatie. Super handig omdat ik periodes dan ook met elkaar kan vergelijken.


KPI’s die ik doormeet zijn: gebruikers op mijn website, volgers aantallen, actieve gebruikers e-maillijst. Hierbij plaats ik als opmerking dat kwaliteit het altijd wint van kwantiteit. Je hebt immers niets aan honderdduizend bezoekers op je website die binnen 3 seconden weer weg navigeren van je website. Toch vind ik het belangrijk om de gebruikers op mijn website te tracken omdat ik hier wel een bepaalde groei in wil zien.


Andere KPI’s die ik belangrijk vind om door te meten zijn: omzet, kosten, winst. Hierin maak ik vervolgens een uitsplitsing op product/ dienst niveau. Ook meet ik door wat de procentuele verhouding is tussen de kosten en omzet en reken ik dit ook uit voor de verschillende producten/ diensten. Hierdoor krijg ik een goed inzicht in of de kosten in verhouding staan tot de omzet die het desbetreffende product/ dienst vertegenwoordigd. Dit zijn wat mij betreft natuurlijk allemaal vrij standaard KPI’s.

2. Wat ging goed het afgelopen jaar?

Wat waren de hoogtepunten van het afgelopen jaar? Hiervoor kon ik makkelijk mijn maandelijkse evaluaties raadplegen. Er gebeurt zoveel in een jaar dat ik het soms lastig vind om dit te benoemen. Door hier ook aandacht aan te besteden tijdens de maandelijkse evaluaties was dit voor mij een piece of cake om terug te kijken.

Mijn reflectie 2021 – wat ging goed afgelopen jaar?

Mijn hoogtepunten van 2021 waren het samenwerken met een team, het aannemen van een online business manager, mijn coaching klanten en mijn beslissing om te stoppen met mijn online trainingen. Die laatste klinkt misschien raar, maar ik voelde na deze beslissing zoveel opluchting dat het direct goed voelde. En zodra ik deze beslissing gemaakt had, kreeg ik direct nieuwe klanten voor mijn coaching. Alsof het universum mij een teken/ cadeautje gaf.

3. Wat ging minder goed afgelopen jaar?

Uiteraard ook belangrijk om in het vizier te hebben wat minder goed ging afgelopen jaar. Ik vind het dan belangrijk om de vraag te stellen, wat is de oorzaak hiervan? Wellicht is er te weinig geïnvesteerd, liepen advertenties niet of is er te weinig tijd aan besteed. Allemaal factoren die goed in de smiezen moeten worden gehouden.

Mijn reflectie 2021 – wat ging minder goed afgelopen jaar?

Niet alle lanceringen die ik heb gedraaid voor mijn online trainingen waren even succesvol. Voor mij dus een belangrijk leerpunt. Wat kan hier de mogelijke oorzaak van zijn geweest. Ik denk dat met name het in korte tijd opschalen van de ads hier een belangrijk aandeel in heeft gespeeld evenals de iOS 14 update. Toch vind ik dit geen excuus, ik beantwoord dan ook liever: Hoe kan ik ervoor zorgen dat volgend jaar dit wel behaalt wordt?

4. Zijn doelstellingen voor het afgelopen jaar behaalt?

Zelf ga ik behoorlijk lekker op doelstellingen. Ik knip mijn jaardoelstelling in maand doelstellingen zodat ze beter behapbaar blijven. Doordat ik ook maand evaluaties doe, kan je ook beter bijsturen en je doelstellingen indien nodig aanpassen.

Mijn reflectie 2021 – zijn doelstelling voor het afgelopen jaar behaalt?

Als ik terugkijk naar 2021, dan heb ik mijn doelstellingen en KPI’s niet behaalt. De reden waarom is omdat ik in Q3 van 2021 de beslissing heb gemaakt om te stoppen met mijn online trainingen. Hier heb ik ook een podcast over opgenomen. Dit heeft een drastisch gevolg gehad voor mijn omzet doelstellingen, maar leverde mij daar tegenover wel meer energie en vooral heel veel tijd op. Omdat ik ook maand evaluaties doe, was mij dit natuurlijk al eerder opgevallen😉 En heb ik mijn doelstelling voor Q4 bijgesteld. De KPI’s en doelstellingen die ik daarvoor had opgezet, heb ik wel behaalt.

5. Waar heb je teveel tijd en/of geld aan besteed?

Door deze vraag krijg je inzicht in efficiëntie en mogelijke besparingen.
Waar het goud verborgen zit (naar mijn idee) is om in je KPI overzicht ook te kijken naar de factor tijd en kosten Hoeveel tijd is er gespendeerd aan verschillende onderdelen binnen je bedrijf en staat dit in verhouding tot de opbrengst die ervoor terugkomt?


Veel ondernemers werken zich een slag in de rondte en zijn altijd aan het werk. Als je vervolgens vraagt waar ze precies zo druk mee bezig zijn geweest? Dan krijg je een ‘vaag’ antwoord. Ja met 1.001 dingen. Zelf weet ik het graag wat nauwkeuriger. Daarom kies ik ervoor om mijn tijd te tracken met een tool zoals Toggle. Hierbij krijg ik gelijk inzicht in mijn eigen efficiëntie of het ontbreken ervan. Ook kan ik dit weer relateren aan de omzet en winst en weet ik zo o.a. wat mijn tijd waard is.


Om inzichtelijk te krijgen of ik aan bepaalde onderdelen teveel geld heb besteed, raadpleeg ik mijn KPI overzicht. Hierin heb ik zoals vermeld bij reflectievraag 1 ook staan wat de verhouding is tussen de kosten/ omzet en dit uitgesplitst per product/ dienst.

Mijn reflectie 2021 – waar heb je teveel tijd en/ of geld aan besteed

Door het tracken van mijn tijd, werd ook duidelijk dat de tijd die ik besteedde aan mijn online trainingen niet efficiënt gebeurde. Ik hikte al langer tegen de beslissing aan om te stoppen en dit zorgde ervoor dat veel taken die met de online trainingen te maken hadden, mij veel meer tijd kosten dan normaal of iemand anders. Door te kijken waar te veel geld aan is uitgegeven, is dat voor 2021 voor mij met name geweest voor mijn online trainingen. Zeker wanneer ik dit in verhouding zet tot de coaching tak van mijn business.

6. Waar heb je te weinig tijd en/ of geld aan besteed?

Door deze vraag krijg je inzicht in waar er nog kansen liggen voor je business. Wat draait er momenteel super goed binnen je business, maar is er relatief weinig geld en/of tijd aan besteed. Wat zou er gebeuren wanneer je hier meer tijd en/ of geld in investeert?

Mijn reflectie 2021 – waar heb je te weinig tijd en/ of geld aan besteed

Als ik dit voor mijn bedrijf inzichtelijk maak, was duidelijk dat ik in verhouding tot de opbrengst van mijn coaching daar relatief lage kosten aan maak. Dit heeft er mede voor gezorgd dat ik dit heb aangegrepen om in deze tak meer te investeren. Ik vind coaching super leuk om te doen, word onwijs enthousiast van mijn klanten en de resultaten die ze boeken en ik wil graag nog meer waarde leveren aan mijn klanten.


Dit heb ik gedaan in 2021 door te starten met een opleiding voor Hypnotherapie zodat ik hypnose kan toevoegen aan mijn trajecten in 2022. Hypnose wordt een middel dat ik kan inzetten tijdens een coachingstraject. Ik heb zelf heel erg veel baat gehad bij hypnose, o.a. op het stuk loslaten, samenwerken met een team en het opschalen van mijn business. Bij mij zaten hier hardnekkige beperkende overtuigingen op, die mij en mijn business belemmerde in verdere doorgroei.


Ook ben ik gestart met een opleiding Human Design. Door te investeren in mijn kennis, kan ik dit weer integreren in mijn trajecten, waardoor de waarde omhoog gaat en ik in 2022 een prijzenstijging in deze diensten ga doorvoeren. Omdat door toevoeging van deze twee dingen ik mij onderscheid t.o.v. andere business coaches, maar ook omdat ik mijn klanten kan helpen om nog meer resultaat te bereiken.

7. Hoe gaat het met de verschillende onderdelen binnen je bedrijf?

Ik kijk hiervoor naar mijn missie, visie, strategie, financiën, team, R&D, marketing, verkoop, operaties en kwaliteitscontrole. Over deze verschillende onderdelen kijk ik hoe het met deze verschillende onderdelen ervoor staat en of dat nog in lijn zit met hoe ik het begin 2021 bedacht had.

Mijn reflectie 2021 – hoe gaat het met de verschillende onderdelen binnen je bedrijf

Door het stopzetten van mijn online trainingen heb ik mijn missie, visie en strategie moeten aanpassen. Waar ik voorheen ging voor een hybride model, waarbij ik inzette op schaalbaarheid middels mijn online trainingen en anderzijds verkopen van individuele trajecten is dit nu voorlopig volledig geswitcht naar verkoop van individuele trajecten. Als gevolg hiervan heb ik ook mijn marketing, verkoop en operaties moeten aanpassen.


Doordat ik dit ook maandelijks evalueer kwam ik er bij operaties achter dat het switchen van kassasysteem niet bevordelijk was voor de administratieve taken. De reden dat ik geswitcht was naar een ander systeem is omdat die het mogelijk maakte om A/B te testen, kassakoopjes en Upsells te integreren. Hierdoor steeg mijn omzet aanzienlijk. Maar… wat bleek is dat er destijds nog geen directe integratie was met mijn boekhoudsysteem en een koppeling via Zapier niet afdoende was, waardoor er veel handmatige aanpassingen moest gebeuren door mijn administratie. Dit zorgde ervoor dat ik enerzijds meer omzet had, maar dit geld er net zo snel weer uit ging vanwege een stijging van mijn administratiekosten.

8. Hoe gaat het met jou persoonlijk?

Persoonlijk (ha!) vind ik dit de belangrijkste vraag van deze reflectie. Je business kan nog zo sky-high gaan, maar als jij er niet gelukkig van wordt dan heb je er niks aan. Klanten kunnen voor je producten/ diensten in de wachtrij liggen, maar als jij er geen energie (meer) van krijgt en/ of hierdoor geen tijd hebt om je eigen ding te doen of je leven te leven zoals jij dat wilt, dan is het wat mij betreft een goede reden om het roer om te gooien. Dit is de reden dat ik veel waarde hecht aan deze vraag.

Mijn reflectie 2021 – hoe gaat het met jou persoonlijk

Zoals eerder aangegeven voelde het voor mij al lange tijd niet meer goed met de online trainingen en dat kwam dit jaar op een dieptepunt. In Q3 heb ik eindelijk de knoop doorgehakt om ermee te stoppen. Sindsdien veel opluchting en heb ik veel meer plezier in het ondernemen. Ook heeft mij dit veel meer tijd opgeleverd. Tijd die ik nu weer kan besteden aan nieuwe opleidingen die ik volg waarvan ik de kennis vervolgens weer kan integreren in mijn trajecten. Dus ondanks dat 2021 er eentje was met een diep dal, ben ik dankbaar dat ik uiteindelijk wel de keuze heb durven maken.

Zo dat was mijn 2021 in reflectie. Ik ben benieuwd naar jouw jaar en ervaringen van afgelopen jaar!


Begin 2022, vind er een grote wijziging plaats in mijn coachingstrajecten die ik aanbied. Dit omdat ik hypnose en human design ga integreren in mijn trajecten. Ben je benieuwd naar hoe en op welke manier ik jou & je bedrijf kan helpen om je plannen voor 2022 werkelijkheid te laten worden? Neem dan een kijkje op deze pagina en plan een call met mij in.