Hoe bevalt Vanlife Europe ons eigenlijk? We zitten nu bijna 8 weken in onze campervan een Mercedes Sprinter (L4H3). Ik kan je verklappen het bevalt ons opperste best. Op moment van schrijven zitten we in Honfleur in Frankrijk. Omdat we veel krijgen over onze van en deze lifestyle hebben Mark Jochems en ik besloten hier een Q&A over op te nemen.

Luister mijn podcast: Vanlife Europe Q&A

Abonneer je ook op mijn podcast via iTunesSpotify of Google!

Waarom hebben jullie gekozen voor een Van en niet voor een kant en klare camper?

We vonden een bus met name praktischer omdat we deze geheel naar eigen wens konden inrichten. We wilden bepaalde dingen in onze camper, o.a. bed in de lengte (2.20), douche, toilet, kooktoestel met oven en genoeg spullen voor onze mountainbikes en kitesurfspullen. Ook speelde Mark zijn lengte een grote rol en wilden we hier geen concessies in doen. 


Daarnaast willen we zo veel mogelijk off the grid staan, dat betekent dat je niet dagelijks afhankelijk bent van stroom. We hebben nu 4 grote zonnepanelen op ons dak liggen, waardoor we in deze 8 weken dat we on the road zijn nog geen één keer hebben hoeven opladen.

Jullie zijn toch handig, waarom hebben jullie hem niet zelf verbouwd?

Mark is inderdaad handig, ik zelf wat minder en heb ook weinig geduld. We hadden eerst wel in de planning zitten om het zelf op te pakken. Maar toen ik een blik wierp op de stroom en water schema’s kreeg ik een dikke error. Ook zagen we toen we een bezoek brachten aan onze camperbouwer (CabinVans) zijn machines, waar Mark zijn handigheid en decouper zaag nooit tegenop kunnen. Uiteraard zit hier een aardig prijskaartje aan, maar het is he wat ons betreft dubbel en dwars waard.

Wat is het doel van deze reis?

We hebben niet echt een specifiek doel, maar als je graag een doel van ons wilt horen dan is dit avontuur. We wilden graag meer buiten zijn in de natuur, loskomen van het systeem en het leven zien als één groot avontuur. Dat lukt met dit vanlife leven heel goed😉

Hoe zien de dagen er uit voor jullie?

Iedere dag is weer anders, maar gemiddeld genomen zien onze dagen er ongeveer zo uit:

07.15 en 08.00 – Wakker

08.00 – 08.30 – Rondje wandelen met Kees

08.30 – 09.00 – Douchen & aankleden

09.00 – 09.30 – Koffiemoment

09.30 – 11.00 – Grote wandeling met Kees

11.00 – 12.00 – Uurtje werken12.00 – 13.00 – Lunch

13.00 – 14.30 – Werken

14.30 – 17.00 – Zonnen, gitaar of handpan spelen, lezen

17.00 – 18.00 – Aperitief

18.00 – 19.30 – Koken

19.30 – 20.30 – Eten

20.30 – 21.30 – Lezen 

Vanlife Europe: Hoe doen jullie dat met werken onderweg?

We hebben in Nederland een MiFi gekocht, dit is een mobiele router voor onderweg. Hierin kan je een simkaartje stoppen zodat je internet hebt (4G + 5G).  Wij hebben gekozen voor de Netgear Nighthawk MR5200.


In Nederland maakten we gebruik van T-mobile Unlimited, maar daar zitten restricties op als je buiten Nederland komt. Dan mag je ineens maar 26Gb verbruiken. In Frankrijk hebben we een prepaid kaartje gekocht. We hebben nu LycaMobile, voor 30 euro hebben we 80 GB die een maand geldig is. Voor nu voldoet dit prima. 


Dit werkt uitstekend voor mijn online coaching calls (Zoom) en de hypnose sessies die ik online geef. 

Hoe vinden jullie die leuke (gratis) plekken om te staan?

We maken hiervoor gebruik van de app Park4Night. Hierop staan alle mogelijke camperplekken zowel gratis als betaald. Ook vind je daarop parkeerplekken waar je met de camper kan staan, wasseretes, stations om water te vullen etc. Wij vinden dit ideaal. 

Wat zit er allemaal in jullie campervan?

Ik zal binnenkort een home-tour video plaatsen op mijn YouTube kanaal. Hier alvast de beschrijving 😉

Een douche met toilet, keuken met een 3 pits gas toestel, oven met grill, grote wasbaak met reguliere keukenkraan. Een tramzitje die we kunnen ombouwen tot een (day)bed. Onder de tafel is een plek voor Kees. We hebben een bed van 1.70 dat we met 50cm kunnen verlengen. Twee grote bovenkasten, waarvan één een sleuf heeft, zodat hier een scherm uit kan rollen waarop we eventueel Netflix kunnen kijken. 


Onder het bed zit onze garage, deze biedt ruimte aan 2 mountainbikes, 3 kites, 3 kiteboarden, al onze kitesurfspullen, een grote lade en zes grote curverboxen met o.a. gereedschap, schoenen en spullen die we niet zo vaak nodig hebben.


Aan de bus zit een hele grote luifel en bovenop liggen er 4 grote zonnepanelen.


Voor de luchtcirculatie hebben we een MaxFan, twee airpods en ramen die we tegenover elkaar kunnen openzetten. 

Voor hoe lang blijven jullie weg en waar gaat de reis naar toe?

We hebben geen einddatum en ook niet een bestemming. Het enige wat we weten en doen is richting het zuiden trekken. We denken wel dat we niet voor altijd in onze van zullen leven, maar wie weet. Time will tell. 

Hoeveel geld geven jullie nu uit aan Vanlife Europe?

Mark houdt onze uitgaven bij in een app, omdat we zelf hier ook benieuwd naar zijn. Afgelopen maand hebben we 35 euro per dag uitgegeven. Maandelijks dus rond de EUR 1.000,-. 


Het meeste geld geven we uit aan boodschappen, diesel en internet.

Het minste geld geven we uit aan accomodatie. We hebben tot nu toe slechts 3x betaald voor een overnachting.

Je had het over dat je veel uit staat wat betekent dat, veel niks doen?

Klopt in mijn laatste podcast heb ik het over uit staan. Uit staan betekent voor mij dat ik niks hoef te doen. Dat als ik uren wil liggen in een stoel dat dit prima is, zonder schuldgevoel. Uiteraard kan dit ook in Nederland en hoef je hiervoor niet per se in een van te leven. Wel merk ik dat het leven trager gaat en dat je automatisch vaker in de rust stand en voor mij uit stand kom.