Hoe is het met jouw money mindset gesteld? Geld komt niet vanzelf. Geld maakt niet gelukkig. Geld groeit niet op je rug. Voor geld moet je hard werken. Je moet voorzichtig zijn met geld. Je moet zuinig zijn met geld. Als je voor een dubbeltje geboren bent zal je nooit een kwartje worden. Je moet veel sparen. Ik verdien het niet om veel geld te verdienen. Ik kan niet met geld omgaan. Ik heb een gat in mijn hand. Veel geld is niet voor mij weggelegd.  Dit is nog maar een handgreep uit het scala aan overtuigingen die er kunnen zijn omtrent geld. 

Abonneer je ook op mijn podcast via iTunes, Spotify of Google!

Hoe is je relatie met geld?

Klonk er eentje of meerdere bekend in je oren? Dan ben je hier op de goede plek. Je kunt namelijk hier en vandaag starten met het verbeteren van je money mindset. Ook als er geen van bovenstaande bekend in de oren klonk, kan je je money mindset verbeteren. Er zit namelijk altijd ruimte voor verbetering in. Zie het als een spier die je kan trainen. Als je de spier niet traint of onderhoudt dan zal deze afnemen. Als je hem wel traint en onderhoud dan verbeter jij je relatie met geld.


Onderzoek eens wat jouw opvattingen zijn over geld? Schrijf ze voor jezelf op, die heb je namelijk verderop in de podcast met blog nog nodig zodat je hiermee aan de slag kan.


Dat lees je goed, je zult ermee aan de slag moeten. Spieren verschijnen immers ook niet ineens op je lichaam als je op de bank blijft zitten als een aardappel😉 

Money Mindset wat is dat eigenlijk?

Jouw Money Mindset, dat is de manier waarop jij denkt over geld. Wat zijn jouw gedachten en opvattingen hierover? Het is een beetje een abstract begrip omdat je het niet echt kunt vastgrijpen. Zelf versta ik onder money mindset, je relatie met geld en de overtuigingen (denkwijze) die je hebt over geld. Het gaat dus om de overtuigingen en opvattingen die jij hebt over geld. Het is jouw perceptie van de werkelijkheid. Deze perceptie zit onbewust opgeslagen in je mind, met andere woorden dit is wat jij gelooft. Dat wat jij gelooft, waarvan jij overtuigd bent, dat trek je aan in je leven. Hiermee wordt gelijk benadrukt dat het ontwikkelen van een positieve money mindset zeer belangrijk is.

Waarom is Money Mindset ook voor ondernemers belangrijk?

Jouw Money Mindset kan de saboteur zijn van je bedrijfsgroei. In veel van mijn coachingstrajecten speelt money mindset van de ondernemer een belangrijke rol. Zonder dat de ondernemer het doorheeft kunnen hun opvattingen over geld ervoor zorgen dat het bedrijf minder hard groeit dan mogelijk is. 

Voorbeeld money mindset: ik ben het niet waard om hoge prijzen te vragen

Stel dat jij de opvatting hebt: Ik ben het niet waard om hoge prijzen te vragen. Je kunt je dan vast voorstellen dat je hierdoor je eigen groei belemmert. In navolging hiervan vraag je waarschijnlijk te lage prijzen in vergelijking tot de waarde van de producten/ diensten die je levert. Waardoor je dus een veelvoud aan klanten dient te bedienen om een specifiek omzet doel te behalen.

Door de vele klanten te bedienen, werk je jezelf een slag in de rondte en/ of dien je veel meer werknemers of freelancers aan te trekken. Deze heb je immers nodig om alle klanten te kunnen bedienen. Een gevolg hiervan kan zijn, dat je marge onder druk komt te staan. Waardoor je iedereen betaald behalve jezelf of dat er onderaan de streep veel te weinig overblijft en je in het rood gaat. Ondanks de vele klanten die je geholpen hebt. Ondanks het zogenaamde succes dat je behaalt. Aantal klanten en omzet zijn ALTIJD subjectief. Het draait om wat er onder aan de streep overblijft. Winst.

Oplossing 

Oplossing die dan vaak gegeven wordt: Dan moet je gewoon even je prijzen verhogen.Dat kan, maar als iemand ervan overtuigd is dat hij het niet waard is, gaat dit niet werken. Voordat prijzen eventueel verhoogd worden, is er werk aan de winkel m.b.t. het veranderen van deze overtuiging – jouw money mindset. 

Money mindset en mijn business coaching

Wanneer ik opmerk dat de money mindset de saboteur is bij de ondernemer. Dan wordt dit prioriteit nummer 1 tijdens een coachingtraject. Als je hier overheen stapt en niet aanpakt krijgt de ondernemer later in het traject de rekening gepresenteerd. De vooraf gestelde doelen worden niet bereikt. Dat zorgt voor teleurstelling, maar ook voor een bevestiging van de bestaande negatieve money mindset. Dat is de reden dat ik money mindset belangrijk vind en vaak centraal stel binnen de trajecten. Zo fijn ook, dat ik met behulp van hypnose een soort van snelweg kan creëeren, waardoor dit oplost op onbewust niveau. 

Hoe kom je aan een negatieve Money Mindset?

Ik zou liever willen beantwoorden hoe kom je er vanaf? Maar daar kom ik later op terug in dit artikel.Je kunt je voorstellen dat opvattingen zoals hieronder beschreven, geen helpende overtuigingen zijn:

  • Als je voor een dubbeltje geboren bent zal je nooit een kwartje worden
  • Veel geld verdienen is niet voor jou (of ons) weggelegd
  • Ik kan niet goed met geld omgaan
  • Etc.

Deze opvattingen zitten in je ‘onbewuste’ mind opgeslagen. Je vraagt je wellicht af hoe komen ze daar terecht? Wanneer je dit gaat onderzoeken, dan zal je ontdekken dat veel van deze opvattingen tijdens zogenoemde imprint periodes zijn ontstaan. Een imprint periode is bijvoorbeeld van 0-7 jaar, 8-14 jaar en 15-21 jaar. Hierbij spelen, opvoeding, gezin, school, familie, vrienden, kennissen een belangrijke rol.

Het is niemand zijn schuld

Goed om op te merken, het is niemand zijn schuld dat jij een dergelijke opvatting hebt. Je mag er op vertrouwen dat alles met een positieve intentie gebeurt. Zelfs als deze in je latere leven niet helpend is. Uiteindelijk heb jij altijd de verantwoordelijkheid om je eigen opvattingen en gedrag dat je doet hierover te veranderen. 

Voorbeeld ontstaan money mindset: je moet zuinig zijn met geld

Stel en dit geldt niet alleen voor de Zeeuwen😉 (ben er zelf ook eentje), dat je ouders je verteld hebben dat je zuinig moet zijn met geld. Het kan zelfs zo zijn, dat ze dit nooit letterlijk zo tegen je gezegd is, maar dat jij dat hebt afgeleid uit gedrag wat ze vertonen. Er moest bijvoorbeeld zuinig om worden gegaan met geld, omdat het loon dat er binnenkwam, maar net genoeg was om in de eerste levensbehoeften te voorzien. 

Wat kan, en ik leg de nadruk op KAN want dit hoeft niet altijd zo te zijn. Wat kan gebeuren is dat jij hierdoor de overtuiging krijgt dat je zuinig moet zijn met geld. Ondanks dat jij met je bedrijf jezelf een riant salaris uitbetaald, je toch ‘bang’ bent om geld uit te geven. Een gevolg hiervan kan zijn, is dat je geen geld wilt uitgeven aan systemen om te automatiseren of om personeel in te huren. Met als gevolg dat jij een slag in de rondte werkt, veel winst hebt, maar het niet durft uit te geven. 

Money Mindset is een hot topic

Als je Google gaat raadplegen vliegen de tips je om de oren. Wat natuurlijk super fijn is. Zelf heb ik hier wel een grote MAAR bij.

Ik vind dat er in de meeste gevallen volledig wordt voorbijgegaan aan een essentieel punt. Mocht het wel in een tiplijstje voorbij komen dan staat het vaak pas ergens op plek 3 of 5. Terwijl dit naar mijn mening het startpunt dient te zijn. Uiteraard deel ik dit startpunt graag met je.

Inzicht in je financiële situatie – stap 1

Inzicht in je financiële situatie is de eerste stap. Hoe sta je er namelijk voor? Wat zeggen de cijfers? Waar geef je geld aan uit? Waar geef je juist geen geld aan uit? Wat ontvang je aan geld. Wanneer je geen inzicht hebt in je financiën, wordt ondernemen als Russische Roulette. Knijp je iedere keer de billen samen als je een nieuwe factuur krijgt en voelt de blauwe envelop als een letterlijke aanslag.

Uit ervaring weet ik, dat deze eerste stap vaak juist net de doorn in het oog is en hier een bepaalde angst op zit. Maar als je deze ‘angst’ niet durft aan te kijken dan zal gedrags- en geloofsovertuiging veel lastiger worden. 


Wanneer je dit zelf lastig vind, vraag hier dan hulp bij. In mijn vorige blog (ook weer met podcast), geef ik inzicht in mijn persoonlijke financiële systeem. Hieruit kan je ook opmerken dat dit een jaarlijks terugkerend thema is.


Geruststelling; vaak denken mensen dat ze er veel slechter voor staan, dan dat in werkelijkheid is. Mocht er bij jou meer uitgaan, dan dat er binnenkomt dan ben je daar op deze manier in ieder geval bewust van. En kan je de kraan met uitgaven gaan dichtdraaien.

Wat geloof jij over geld? – stap 2

Wanneer je inzicht hebt verkregen in je financiële situatie, dan pas wordt het tijd om je geloof over geld onder de loep te nemen. Maak een lijstje met alle opvattingen die jij hebt over geld. Dit doen we wederom zodat je bewust wordt. Pas wanneer je bewustzijn creëert kan je ook verandering mogelijk maken.

Focus op je geld – stap 3

Een goede oefening om te blijven focussen op je geld, is door een overzicht te maken en daarin iedere dag de stand van je rekeningen te noteren. Op deze manier blijf je bewust van je geld. Dit is voor iedereen een goede oefening.Zowel voor mensen die meer uitgeven dan dat er binnenkomt – op deze manier zie je namelijk gelijk dat je uitgave niet kan.Als voor mensen die té weinig uitgeven en dit hen belemmert in groei – op deze manier zie je namelijk dat er voldoende geld is.

Buig je overtuigingen omtrent geld om – stap 4

Vanuit stap 2 heb je een lijstje met je overtuigingen over geld. Nu wordt het tijd om deze te gaan ombuigen. Daarvoor kan je onderstaande vraag oefening gebruiken.

Voorbeeld uitwerking oefening

Mijn overtuiging (was): Ik moet hard werken voor mijn geld. 

Deze boodschap had ik als volgt vertaald: als ik veel geld wil verdienen, dan kan dat alleen als ik keihard werk. Keihard werken betekent 60+ uur per week werken en nergens anders tijd voor hebben. 

Vraag: Kan je echt alleen maar veel geld verdienen als je keihard werkt?

Antwoord: Nee, je kunt ook veel geld verdienen door te werken aan de juiste dingen.

Vraag: Wat zijn de juiste dingen?

Antwoord: Werken AAN mijn bedrijf. 

Vraag: Hoe kan je werken AAN je bedrijf?

Antwoord: Eerst inzichtelijk maken waar mijn tijd nu naar toe gaat en een onderverdeling maken in werken IN mijn bedrijf en werken AAN mijn bedrijf. Vervolgens kijken of ik de taken IN mijn bedrijf op een andere manier kan realiseren. Daarnaast door producten/ diensten aan te bieden die van echte en langdurige waarde zijn voor mijn klanten. Ik hoef niet hard, maar wel slim werken om veel geld te verdienen. Slim werken is werken aan mijn bedrijf en producten/ diensten aanbieden die van echte en langdurige waarde zijn.

Nieuwe money belief: “I do what I love, I solve problems for others & make a large profit”

Installeer je nieuwe overtuigingen over geld – stap 5

Zoals je eerder in je leven beperkende overtuigingen in je bewuste en onbewuste hebt geprogrammeerd, wordt het nu tijd om de nieuwe overtuigingen te installeren. 

Nieuwe money affirmaties

Ik heb hieronder een aantal nieuwe money affirmaties staan die je kunt koppelen aan de ombuigingen uit stap 4. Uiteraard ben je vrij om te vertalen of andere beliefs er van te maken. De reden dat ik dit in het Engels opstel, is omdat dit net wat lekkerder bekt dan in het Nederland, vind ik.

  • I am finding new ways to make mney and grow my bank account.
  • I love money and money loves me.
  • Money is everywhere, all that is left for me to do is to grab it.
  • I believe in my ability to accumulate huge sums of money.
  • Each day I will choose to develop a more positive outlook on my finances. With this positivity, each day wealth will become easier and easier to build. 

Op de website selfpause vind je nog veel meer money affirmations terug.

Deze nieuwe money beliefs kan je versterken door hier een dagelijkse practice van te maken. Je schrijft ze bijvoorbeeld op. Leest ze hardop voor of je spreekt ze bijvoorbeeld in en luistert ze af. Je kunt ook gebruik maken van de Selfpause app om dit voor je te doen of een andere soortgelijke App er zijn er velen.

Zoals ik in de inleiding al beschreef is werken aan je money mindset niet een eenmalig iets. Het is een spier die je moet blijven trainen en waarop je focus dient te behouden. In mijn eerdere blog, gaf ik al tips hoe ik dit zelf jaarlijks doe. 

Coaching & werken aan je Money Mindset?

Ben je op dit moment bewust dat jouw relatie met geld je bedrijfsgroei in de weg staat? Dan is mijn coaching incl. hypnose voor jou wellicht de oplossing om hier voorgoed mee af te rekenen. Bekijk deze pagina over mijn traject en vraag vandaag nog een gratis kennismaking met mij aan.