Wij (Mark en ik) wonen en werken momenteel vanuit Mexico (Tulum), waar wij voor 2,5 maand verblijven. Omdat wij beide tal van vragen in onze DM krijgen, leek het ons een goed idee om deze in een Q&A te beantwoorden. We vonden het zelf erg leuk om deze op te nemen en hopen dat jij veel plezier hebt in het luisteren/ lezen ervan. 
Wij geven antwoord op vragen zoals: 

 1. Waarom hebben jullie gekozen voor Mexico?
 2. Waarom kiezen jullie ervoor om in 1 plek te verblijven?
 3. Wat zijn leuke co-working spaces in Tulum?
 4. Is Mexico wel een veilig land om te reizen en wonen?
 5. We zien alleen maar mooie plaatjes en filmpjes voorbij komen, maar zijn er ook minpunten?
 6. Hoe zien jullie dagen eruit in Mexico?
 7. Hoeveel uur besteden jullie aan werken in Mexico?
 8. Hoeveel kost het gemiddeld per dag om in Mexico te verblijven c.q. hoeveel geld geven jullie per dag uit?
 9. Wanneer komen jullie weer terug naar Nederland?

Abonneer je ook op mijn podcast via iTunesSpotify of Google!

Waarom hebben jullie gekozen voor Mexico (Tulum)?

We geven er voorkeur aan om de grijze en koude winters in Nederland te skippen en deze door te brengen in de zon. Vorig jaar zijn we daarom vertrokken richting Bonaire en dat was ons eigenlijk zo goed bevallen, dat we dat graag ook dit jaar als bestemming wilde. Echter omdat we vrij laat begonnen met zoeken, ongeveer 2 maanden voor vertrek was er niet veel meer beschikbaar binnen ons budget. Gelukkig voor het eiland en alle lieve mensen daar, is het toerisme weer flink aangetrokken. Voor ons wat minder omdat we niets gevonden hebben dat aan onze eisen voldeed en ook binnen ons budget paste. Wijze les voor volgend jaar, vroeger beginnen. 


Vrienden en bekenden van ons waren ondertussen erg te spreken over Mexico dit gecombineerd met de soepele inreisbeperkingen omtrent Corona zorgde bij ons voor de doorslaggevende factor. Na wat informatie en reisverhalen van anderen te lezen op o.a. Reisjunkie en Reisplaatje waren we voorgoed om. In januari 2022 zijn we daarom voor 2,5 maand vertrokken richting het mooie Mexico.

Waarom kiezen jullie ervoor om in 1 plek (Tulum) te verblijven?

Tijdens de 2,5 maand kiezen we er bewust voor om een soort van thuis basis te hebben. In eerste instantie dachten we hiervoor aan Cancun, maar na 5 dagen Cancun waren we er wel over uit dat dat hem niet ging worden. We vertrokken naar Tulum en sindsdien is dat onze thuisbasis, we verblijven in een appartement in Tulum Valeta. Ongeveer 3km vanaf het strand. We hebben dit appartement via AirBnB gevonden en omdat we het voor een periode langer dan een maand huren, hebben we een gunstig tarief kunnen krijgen. Dat is dan een bijkomend voordeel van ergens langere tijd verblijven. 
Zeker gezien mijn werk als business coach, vind ik het fijn om te weten waar ik kan werken en dat alles goed werkt. WiFi is zeer belangrijk aangezien ik alles online doe. 


Reizen vinden we allebei erg leuk, maar niet het continue leven uit een tas. Dat is dan ook niet echt (meer) aan ons besteed. Wel maken we gedurende deze 2,5 maand uitstapjes in de vorm van weekendjes weg. Zo bezochten we o.a. Cancun, Isla Holbox, Bacalar, Valladolid, Tulum en sliepen we op een Glamping bij een cenote. Bekijk voor tips en mooie plaatjes over de bestemmingen mijn Instagram.

Wat zijn leuke co-working spaces in Tulum?

We moeten heel eerlijk bekennen dat wij misschien geen typische digital nomads zijn, ook al werken we online. Wij doen dit vooral vanuit het appartement die wij huren en niet zozeer vanuit een co-working space. Ik vind het belangrijk om zelf ook goede WiFi voorzieningen in het appartement te hebben en niet afhankelijk te zijn van een kantoor. Bij een kantoor zit je ook weer gebonden aan openingstijden. Aangezien ik ook een opleiding volg die op Nederlandse tijden begint en het hier dan 3u ‘s nacht is, is een plek in een co-working space niet echt handig 😉


Daarnaast staan co-working spaces er natuurlijk ook wel om bekend om het sociale aspect en de community. Wat natuurlijk erg prettig is, zeker wanneer je alleen op reis bent. Voor ons is dit minder aantrekkelijk, mede omdat de tijd die ik werk binnen mijn bedrijf voor de business coaching en hypnose sessies ik veel aan het bellen ben via Zoom. Omdat het veelal persoonlijke gesprekken zijn, vind ik het niet gepast om dit in open ruimtes te doen en het zelf ook niet fijn vind met veel geluid om mijzelf heen. 
Dat betekent natuurlijk niet dat er in Tulum geen leuke en goede co-working spaces zijn. Komen ze:

 • Los Amigos – Bij ons om de hoek, hier in Tulum Valeta, zit Los Amigos. Die ziet er erg goed uit. Bijkomend voordeel is dat er ook een gym is. 
 • CoWorking Tulum
 • Digital Jungle

Mijn tip voor een goede co-workingspaceKijk even bij de Google Reviews of zoek naar een hashtag van een bedrijf of vermelding op Instagram om in contact te komen met anderen die er daadwerkelijk gewerkt hebben. 

Is Mexico wel een veilig land om te reizen en wonen?

Ja, als je het nieuws en de kranten moet geloven is het bijna een wonder als je er levend vandaan komt. Ontvoeringen, berovingen, corruptie, diefstal, kartel en zelfs moord. Gelukkig hebben wij hier nog NIETS van meegekregen en dat houden we ook graag zo. Wij ervaren Mexico juist als veilig. Uiteraard is het wel belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken. Zoals je ook in Nederland of in ieder ander land zou doen.

Wij verblijven momenteel in Tulum (Valeta) en dat is een enorm toeristisch gebied. Hiermee willen we niet zeggen dat er niks ergs gebeurd, maar wij hebben het nog niet meegemaakt. 

Wij ervaren Mexico juist als heel erg positief. De Mexicanen die ons pad kruisen zijn bijzonder aardig en behulpzaam en harde werkers. Daarnaast geloven wij er ook in dat waar jij je aandacht op focust dat trek je aan. Denk je aan negativiteit dan zal dit op den duur zich ook weerspiegelen in jouw perceptie van de wereld. 

Politie doet niet aan waarschuwingen in Mexico

Wat we hier wel zien is dat de politie geen waarschuwingen geeft als je auto of scooter op een plek staat waar je niet parkeren mag. Zonder pardon wordt deze gelijk opgeladen en naar een bewaringsbedrijf gebracht. Je moet dan eerst naar de politie waar je een boete moet betalen en vervolgens betaal je ook nog een flinke som bij het bedrijf waar je auto/ scooter tijdelijk staat. Ons advies, denk niet: oh er staan heel veel andere auto’s dus dan mag het wel. Nee, kijk altijd goed of er borden o.i.d. zijn. En goed om te weten als één van je banden nog maar met een cm op de weg staat kan dat een reden zijn om hem zonder pardon weg te slepen. 


Voor de rest ervaren wij Mexico ook als veilig om met de auto door te reizen.  

We zien alleen maar mooie plaatjes en filmpjes voorbij komen, maar zijn er ook minpunten?

Alle dagen zon, zee en strand, wat ons betreft het recept voor een gelukkig en fijn leven. Wij vinden het fijn om zoveel mogelijk buiten in de natuur te zijn en om werken af te wisselen met ontspanning op het strand of op het water. 


Echte grote minpunten hebben wij niet over Mexico of over de plekken die we tot op heden hebben bezocht. Het enige wat we misschien kunnen opmerken is dat sommige plekken heel erg toeristisch zijn. Cancun heeft een hotelzone dat doet denken aan Miami en dat schrok ons eerlijk gezegd heel erg af. Helemaal niet zoals wij dat in gedachten hadden. 


Ook in Tulum is het één en al toerisme. Toch voelt Tulum idylischer aan. Met uitzondering van Tulum Beach waar het vooral gezien en gezien worden is. Daar vind je de parties en de dure hotels.


Het enige minpunt wat wij ervaren is het wegdek, dat vaak vol met kuilen en gaten zit. Maar Tulum is volop in ontwikkeling en overal zijn ze aan het bouwen. Ook dat kan een eventueel minpunt zijn. Wij zitten zeer gunstig gelegen met ons appartement The Panoramic en hebben daar gelukkig zelf geen last van.

Hoe zien jullie dagen eruit in Mexico?

Vanwege het tijdsverschil met Nederland, in Mexico is het 5 uur vroeger, staan we vroeger op zodat we in de ochtenden kunnen werken.

• De wekker gaat om 06.45. We hebben beiden dan ieder apart ons eigen ochtendritueel. Mark blijft in het appartement en doet o.a. ademhalingsoefeningen. Ik ga naar het dakterras van ons appartement om bij het zwembad te mediteren en ook ademhalingsoefeningen te doen. 

• Vanaf 08u starten we (indien gepland) met de calls met klanten. Ik spreek mijn business coaching klanten online via Zoom en verzorg zelfs de hypnose sessies op afstand. Wat erg goed werkt. Mark heeft af en toe calls met de UK voor wat betreft het vastgoed dat we daar hebben.

• Rond 10-11u hebben we een koffiemoment. Die gaan we halen bij een koffietentje hier in de buurt.

• 11-13 Staat vaak in het teken van calls of andere werkzaamheden. Podcast opnemen of werken aan mijn bedrijf

• 13u dan lunchen we met een zelfgemaakte acai bowl

• 14u vertrekken we of richting het strand of gaan we naar het dakterras om bij het zwembad te liggen

• De middagen en avonden zijn voornamelijk ontspanning en veel buiten zijn. Je kunt hierbij denken aan lunchen, strand, kitesurfen, bij het zwembad liggen, cenote bezoeken o.i.d.

Hoeveel uur besteden jullie aan werken in Mexico?

Ik (Birgit) track al mijn uren die ik werk met behulp van Toggl. Voor mij was het relatief eenvoudig om dit op te zoeken. Als ik kijk naar de maand Februari heb ik in totaal 82 uur geklokt. Van deze 82 uur heb ik maar liefst 36u aan mijn opleiding hypnotherapie besteed. Aan mijn bedrijf besteedde ik 46u wat gemiddeld neerkomt op 11,5u per week. Verspreid over 4 dagen is ongeveer 3 uur werken per dag.


Mark focust zich op het beheren van ons vastgoed portfolio. Hij doet dit allemaal online en op afstand. Meer weten over ons vastgoedavontuur, lees dan deze blog. Daarnaast verdiept hij zich in crypto en is hij bezig met traden. Daarnaast heeft hij gedurende onze tijd hier Mexico ook 6u per week Spaans gevolgd op een Spaanse school. 

Hoeveel kost het gemiddeld per dag om in Mexico te verblijven c.q. hoeveel geld geven jullie per dag uit?

Mark trackt sinds kort al onze uitgaven via een App, deze heet Trail Wallet. Hierin kan je al je uitgaven opnemen en dus ook inzien waar je het aan uitgeeft. Dingen waar wij ons geld hier in Mexico uitgeven zijn:

 • Accomodatie
 • Huur auto + benzine
 • Boodschappen
 • Laundry service
 • Restaurants
 • Activiteiten
 • Weekendjes weg

Wij geven iedere dag 120 euro uit. Zoals je hierboven kunt zien is dit exclusief onze vliegtickets.

Lager budget wonen en werken in Mexico?

Ja het is ook mogelijk om voor minder dan 120 euro in Mexico en zelfs in Tulum te verblijven. Je kunt besparen op een auto. Je kunt namelijk ook kiezen voor vervoer per bus (Addo bussen) of een scooter of fiets huren. Je kunt besparen op boodschappen. Wij doen al onze boodschappen op één plek, de Chedrauli. Dat komt voornamelijk omdat we beide een hekel hebben aan boodschappen. Fun shopping of alles bij verschillende winkels/ kraampjes halen is aan ons niet besteed. Uiteraard kan je daar wel veel geld mee besparen. Gemiddeld gaan we zo 3-4 x per week uit eten, ook daar kan je op besparen. Ook kan je een minder duur appartement vinden. 

Groot budget wonen en werken in Mexico?

Jazeker! Je kan het zo gek maken als je zelf wil. Er zijn heel veel dure appartementen in Tulum te vinden, voornamelijk bij Tulum Beach. Daarnaast kunnen strand dagen al snel een gat in je budget slaan, zeker wanneer je bij de strandtenten wilt liggen. Altijd leuk om een keertje mee te maken, maar aan ons niet besteed om dat iedere dag te doen. Prijzen zijn vergelijkbaar met Ibiza en gaan in vergelijking met Tulum Valeta waar wij zitten minimaal x2,5.

Wanneer komen jullie weer terug naar Nederland?

Dan sluiten we af met de meest gestelde vraag. Wanneer gaan we weer terug naar Nederland? We zijn vanaf 3 april 2022 weer terug in Nederland. De laatste 10 dagen staan voor ons in het teken van vakantie en 0.0. werk. Zodat we nog even maximaal kunnen opladen en genieten van het mooie Mexico.

Ben je ook van plan om binnenkort naar Mexico te gaan en heb je iets gehad aan onze Q&A? Laat het ons weten via de reacties. Vinden wij leuk! Ook als je niet naar Mexico gaat natuurlijk😉