Hoe trek je rijkdom aan? Een vraag waar volgens mij velen hun hoofd al over hebben gebroken. Misschien omdat de oplossing zo simpel en voor de hand liggend is dat men het simpelweg niet geloofd. Ik neem je mee in mijn perceptie van rijkdom en hoe je dit aantrekt.

Luister mijn podcast over het aantrekken van rijkdom

Abonneer je ook op mijn podcast via iTunesSpotify of Google!

Wat is rijkdom?

Allereerst wat is rijkdom eigenijk? Voor mij persoonlijk, heeft rijkdom in de loop van de tijd een andere betekenis gekregen. 

Mijn perceptie van rijkdom is in de loop der jaren verandert. Ik ben opgegroeid op een boerderij. Het was voor mij normaal om over veel ruimte te beschikken, in een groot huis te wonen, met een grote eigen slaapkamer. Natuurlijk vond ik het prachtig om een hond te hebben en een eigen paard die bij ons huis stond. Je zou kunnen zeggen, wat een rijkdom! Maar voor mij was het destijds normaal. 

Rijkdom stond voor mij in het teken van geld en spullen


Mijn ouders leerden mij al vroeg om met geld om te gaan. En als ik iets echt graag wilde, dat ik daarvoor moest sparen. Hierdoor koppelde ik rijkdom aan geld verdienen, zodat ik spullen kon kopen.

Hoe kan ik zo veel mogelijk geld verdienen?

Ik dacht ik moet een manier verzinnen om zoveel mogelijk geld te verdienen. Daarom wilde ik per se naar de Havo zodat ik daarna naar het HBO kon en na het afronden van deze studie stond de Universiteit op de planning. Ik was van mening dat je namelijk alleen veel geld kon verdienen als je de hoogst mogelijke opleiding had gedaan en dat was nu eenmaal de universiteit. 

Los van het studentenleven, want dat vond ik fantastisch vond ik de universiteit zelf saai. Heel erg saai, de wetenschappelijke benadering, bleh! Ik was veel liever aan het doen, ik besloot dan ook om af te studeren in de minst saaie master (naar mijn mening).  En de master waarmee ik dacht dat ik het meeste geld kon verdienen. Ik volgde en studeerde af in de master: Entrepreneurship & New Business Venturing aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.


Ondernemen vond ik altijd al interessant en ik zag genoeg voorbeelden van rijke ondernemers. De ondernemers die vele malen meer verdienden dan de meeste werknemers. Dus dat gaf een extra doorslag voor mij om die kant op te gaan.

De stap naar rijkdom via ondernemerschap

De eerste onderneming die ik starte na mijn opleiding was gedreven door mijn drijfveer van veel geld verdienen. Ik zag een kans, een hele grote en pakte die met beide handen aan. Ook al voelde ik wel dat de samenwerking die ik hiervoor moest aangaan, niet helemaal bij mij paste.


3,5 jaar heb ik dit volgehouden, ik kon dit niet langer volhouden en besloot vanuit mijn kant de stekker eruit te trekken. Nu 10 jaar later is het bedrijf dat ik destijds mee heb helpen opzetten een miljoenenbedrijf (te danken aan diegene die het hebben doorgezet). Heb ik daar spijt van? Nee. Het heeft gezorgd voor de ervaring die ik nodig had en zodat ik niet langer gedreven door rijkdom (geld verdienen) mijn beslissingen kon gaan maken. Dit hele proces heeft meer dan 10 jaar geduurd.

Mijn perceptie op rijkdom

10 jaar waarin ik langzaam maar zeker steeds meer ben gaan inzien wat rijkdom is. Wat echte rijkdom is.

 • Is rijkdom veel geld verdienen?
 • Is rijkdom een goede gezondheid hebben?
 • Is rijkdom liefde ontvangen en geven?
 • Is rijkdom vrijheid?
 • Is rijkdom kunnen doen wat je het liefst wilt?
 • Is rijkdom de natuur?
 • Is rijkdom de zon en de maand die iedere dag en nacht opnieuw verschijnen?
 • Is rijkdom…


Het is het wat mij betreft allemaal.

Rijkdom is hetgeen we vanzelfsprekend vinden, maar dat het niet is

Hetgeen waar we alleen overheen kijken, is dat het meeste van bovenstaande vanzelfsprekend is.


We vinden het normaal om iedere dag opnieuw wakker te worden.We vinden het normaal dat ons lichaam werkt.We vinden het normaal dat onze organen doen wat ze moeten doen.We vinden het normaal dat de natuur zijn ding doet. We vinden het normaal dat iedere dag de zon opkomt.
We beseffen ons pas, hoe dit allemaal eigenlijk niet normaal is op de momenten dat het of te laat is (je gaat dood) of dat je bijvoorbeeld ernstig ziek wordt.

Mijn wake-up call voor wat betreft rijkdom


In de afgelopen jaren heeft bij meerdere van mijn klanten de  noodklok geluid. Ze werden ernstig ziek, doodziek, sommige zelfs opgegeven verklaard. Dit doet iets met je, ineens ben je patient en is het niet vanzelfsprekend meer. Dit deed ook iets met mij. Het voelde alsof ik geluk had, omdat ik het niet was. Maar ik besefte dat ondanks dat ik mij gezond voel, dat dit niet per se hoeft te betekenen dat ik gezond ben en dat ik per se leef totdat ik oud en versleten ben. 


Ik besefte mij steeds vaker dat het niet gaat om veel geld verdienen, marketing en sales trucs om zoveel mogelijk mensen te laten instappen. Het draait wat mij betreft om je gezondheid en verbinding met de mensen die je lief hebt. 

Hoe trek je rijkdom aan?

Hoe trek je rijkdom aan? Ik werd mij er weer bewust van door het lezen van het boek The Magic van Rhonda Byrne. Dit is de opvolger van de The Secret

Rijkdom, echte rijkdom trek je aan door twee hele simpele woorden. Die velen van ons (inclusief ikzelf) veel te weinig zeggen.

De twee woorden zijn: Dank Je.


Passage uit Evangelie van Matteus uit de Heilige Schrift:

“Want wie heeft zal nog meer krijgen, en het zal overvloedig zijn. Maar wie niets heeft zal zelfs het laatste worden ontnomen.”

Passage uit het boek The Magic:
“Want wie dankbaar is zal nog meer krijgen, en het zal overvloedig zijn. Maar wie niet dankbaar is zal zelfs het laatste worden ontnomen.” 

Universele wet van dankbaarheid

Dankbaarheid werkt via een universele wet die je hele leven bepaalt. Volgens de wet van de aantrekkingskracht, die alle energie in ons universum stuurt, van de vorming van een atoom tot de banen van de planeten, ‘trekt het gelijke het gelijke aan’. 


Spreekwoorden zoals:

 • Je krijgt wat je verdient
 • Wat je zaait, zul je oogsten
 • Wat je geeft, krijg je terug


Dit onderstreept de universele wet van dankbaarheid en een universeel principe dat door Sir Isaac Newton (natuurkundige) is ontdekt.
Elke actie heeft een tegengestelde en even grote reactie. 
Dit betekent: elke actie van gegeven dankbaarheid veroorzaakt altijd een tegengestelde reactie van ontvangen. 


Wat je ontvangt is altijd evenveel als de hoeveelheid dankbaarheid die je hebt gegeven. 
Het gevoel van dankbaarheid alleen al een reactie van ontvangen oproept! En hoe oprechter je bent en hoe dankbaarder je je voelt, hoe meer je zult ontvangen.

Conclusie wat is rijkdom en hoe trek je rijkdom aan?

Er is niet één manier om rijk te zijn. Het gaat om jouw persoonlijke perceptie van rijkdom. 
Wees dankbaar voor alles wat er is.

 • Je gezondheid
 • Je lichaam
 • Je familie
 • Je vrienden
 • Je relaties
 • Je bedrijf
 • Je klanten
 • De natuur
 • Je eten


Voor ALLES wat er is.


Spreek het uit voor jezelf of in gedachten. Voel het en merk maar op wat je er terug voor ontvangt.

Wat levert het mij op?


Ik ben nu 11 dagen bezig met oprechte dankbaarheid oefeningen uit het boek The Magic en het is echt ongelofelijk wat het met mij doet.
Ik voel me rijker dan ooit te voren.Dingen die ik mooi  vind vallen mij meer op.

 • Alles lijkt makkelijker te gaan
 • Ik voel mij verliefd op het leven en alles eromheen
 • Ik trek leuke nieuwe klanten aan die met mij willen samenwerken
 • Mijn nieuwe traject zat binnen 1,5 uur nadat ik hier een mail over had verstuurd vol
 • Ik kom op de meest mooie plekken in de natuur
 • Beleef prachtige zonsopgangen en zonsondergangen

Hoe weet je nu of dat sowieso niet was gebeurt?

De kritische lezer vraagt zich nu misschien af, maar hoe weet je nu of dat sowieso niet was gebeurt?
Dat weet ik niet. Sommige dingen gebeurden ook zonder mijn dankbaarheid. De zon gaat iedere dag op en iedere dag onder. Maar als je er niet bij stil staat en dankbaar voor bent gaat het aan je voorbij. Het leven trekt aan je voorbij en voor je het weet is er weer een dag voorbij uit je leven. Dit is ook de reden waarom ik in de inleiding beschreef dat ik ben opgegroeid op een boerderij. Ik besefte mij niet dat dit een rijkdom was. Ik vond het destijds normaal om veel ruimte om mij heen te hebben. Vond het normaal dat mijn paard bij ons huis stond.

Echte rijkdom zit in alles en is niet enkel uit te drukken in geld

Nu pas vele jaren later en door alles wat ik in de loop der jaren heb mogen meemaken. Mooie dingen en ook de minder mooie besef ik dat rijkdom in alles zit en niet enkel uit te drukken is in geld. Maar vaak het meeste in de dingen die we voor ‘normaal’ aannemen. Het is namelijk geen gegeven, dat ik niet ziek wordt. Het is geen gegeven dat ik morgen weer wakker wordt. Toch leef ik wel zo. Ik verslijt uren van mijn leven achter een beeldscherm. Is het niet via mijn laptop, dan wel op mijn mobiel. Maar wat levert het mij op? Dat is voor mij niet de definitie van leven.

Om ons rijk te voelen verkochten we ons huis

De reden voor mij en mijn vriend om ons huis te verkopen en te gaan wonen in een camper (lees hier meer over deze beslissing), was om ons rijk te voelen. Het zit hem wat ons, op dit moment in ons leven niet in het vergaren van zoveel mogelijk spullen. Wij kiezen bewust voor de ervaringen die we opdoen middels het wonen en werken vanuit een camper. Daarnaast om ook geld voor ons te laten werken (lees hier meer over onze vastgoed investeringen).


Niet door de spullen die we hebben.

Niet door het grootste of duurste huis te hebben.

Dit ervaren wij als pure rijkdom

Op dit moment ervaren wij het als pure rijkdom om ons huis overal neer te kunnen zetten waar wij dat willen. Vaak temidden van de natuur. De wereld is onze tuin en zodra we de deur van onze camper dichtschuiven ben ik thuis. Daar waar ik wil zijn.

Is rijkdom enkel iets voor de happy few?

Denk dat je inmiddels wel weet wat mijn antwoord hierop gaat zijn, toch? Rijk worden is niet iets wat enkel voor de happy few is weggelegd. Ook voor jou! Maar het begint bij dankbaarheid voor alles wat je nu al hebt en nu wellicht voor lief aan neemt. 


Dank je, dat je tot hier mijn perceptie van rijkdom hebt gelezen en hoe ook jij rijker kunt worden.